20.02.2012. / 17:00

Autor: Nacional.hr

U boj protiv infekcija lijekovima u pravo doba dana

Profesor Erol Fikrig, koji je vodio istraživanje, tvrdi kako su 'pronašli direktnu molekularnu vezu između cirkadijanskog ritma i imunosustava', što će imati 'važne implikacije za prevenciju i liječenje bolesti'

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOdređeno vrijeme dana utječe na imunitet i moglo bi biti važan faktor kod rizika za dobivanja infekcije, tvrde američki znanstvenici, izvještava BBC.

Znanstvenici s Yale University School of Medicine su dokazali kako je protein u imuno sustavu podložan kemijskim promjenama tokom dana. Svoje otkriće predstavili su u časopisu Immunity i ističu kako je infekcija tijekom dana mijenjala svoju 'jakost'. Stručnjaci se nadaju kako će nova generacija lijekova riješiti taj problem. Biljke, životinje čak i bakterije imaju svakidašnju rutinu, poznatiju kao 'unutrašnji sat'.

Imuno sustav mora najprije otkriti infekciju prije nego se 'počne boriti' protiv nje. Znanstvenici su promatrali protein, Toll-like deveti receptor TLR9, koji razlikuje DNA od bakterija i virusa. Eksperimenti na miševima su dokazali kako je ozbiljnost sepse ovisila o vremenu dana kad je ubrizgana infekcija, po čemu su zaključili kako postoje razlike u aktivnosti TLR9.

Profesor Erol Fikrig, koji je vodio istraživanje, tvrdi kako su 'pronašli direktnu molekularnu vezu između 'unutrašnjeg sata i imunosustava', što će imati 'važne implikacije za prevenciju i liječenje bolesti'. "Čini se kako promjene u unutrašnjem satu tijela utječu na našu osjetljivost na patogene", dodao je.

Doktorica Akhilesh Reddy, s Sveučilišta Cambridge, je izjavila kako je to 'odavno poznato', ali kako je ovo jedan od prvih pokušaja objašnjenja ove pojave. Nova generacija lijekova i davanje lijekova u pravo vrijeme mogli bi riješiti ovaj 'problem'.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika