20.02.2012. / 17:49

Autor: Hina

Vlada RS jeftino iznajmila Kusturici zemljište

Vlada Republike Srpske odobrila je dugogodišnju koncesiju Emiru Kusturici za korištenje više od 30 tisuća četvornih metara zemljišta na području Višegrada u istočnoj Bosni, kako bi taj redatelj ondje mogao realizirati svoj projekt gradnje kamenog grada posvećenog uspomeni na nobelovca Ivu Andrića.

Emir KusturicaEmir KusturicaVlada Republike Srpske odobrila je dugogodišnju koncesiju Emiru Kusturici za korištenje više od 30 tisuća četvornih metara zemljišta na području Višegrada u istočnoj Bosni, kako bi taj redatelj ondje mogao realizirati svoj projekt gradnje kamenog grada posvećenog uspomeni na nobelovca Ivu Andrića.

Kako su u ponedjeljak prenijeli mediji u BiH, koncesija se odnosi na građevinsko i vodno zemljište predviđeno za gradnju zgrada koje bi činile budući "Andrićgrad".

Kusturica, odnosno poduzeće koje je nominalni nositelj koncesije a čiji je on većinski vlasnik, ima obvezu jednokratno platiti naknadu nešto veću od 25 tisuća eura te potom svake godine 2,2 posto od ukupnog prihoda što ga ostvari.

Pod koncesiju je dan i već postojeći sportski centar u Višegradu, koji se prostire na području većem od 22 tisuće četvornih metara.

Perojekt gradnje "Andrićgrada" u lipnju 2011. godine najavili su Kusturica i predsjednik RS Milorad Dodik, koji snažno podupire redateljeve graditeljske ambicije.

Politička potpora koju Kusturica uživa dovela je i do toga da vlada RS preuzme obvezu sufinanciranja cijelog projekta u iznosu nešto većem od 4,4 milijuna konvertibilnih maraka (oko 2,1 milijuna eura).

Istodobno je donešena odluka po kojoj se u provedbi projekta neće primjenjivati zakon o javnim nabavama, koji propisuje stroge mehanizme kontrole pri odabiru najpovoljnijih dobavljača materijala potrebnih za gradnju i opremanja objekata.

Te odluke entitetske vlade naišle su na oštre kritike u javnosti, posebice zbog činjenice da se RS suočava sa sve većom financijskom krizom i manjkom u proračunu.

Kusturca je ocijenio kritike kao pokazatelj "nerazumijevanja" za njegov projekt.

Posjetivši Višegrad početkom siječnja, on je najavio kako će "Andrićgrad" biti gotov do 2014. godine, a otvaranje bi trebala uveličati praizvedba opere "Na Drini ćuprija", koja će nastati na predlošku čuvenog romana.

Za tu prigodu Kusturica u "Ansdrićgradu" kani izgraditi i koncertnu dvoranu, veliki hotel, sjedište umjetničke akademije, tržnicu i niz drugih građevina.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 20.02.12. 21:06

A čije je dala ta ŠUMSKA

OTETO-PROKLETO


registracija
10/2/12

Hazu, 20.02.12. 21:06

A čije je dala ta ŠUMSKA

OTETO-PROKLETO


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika