Objavljeno u Nacionalu br. 849, 2012-02-21

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Milanović se predstavio kao čuđenje u svijetu

Bude li slučajno proglašen krivim, prvi potpredsjednik Vlade svakako će kupovati vrijeme žalbama i ne želi dopustiti da ga u tom poduljem razdoblju iščekivanja sputavaju nekakva pravila o zabrani bavljenja politikom nepravomoćno osuđenim osobama. Naučio je trik, kao što kaže jedan šlager, i u dogovoru s prividno začuđenim premijerom preliminarno doskočio toj prepreci

Srećko JurdanaSrećko JurdanaŠto se hrvatskih medija tiče, da Radimira Čačića nema, trebalo bi ga pod svaku cijenu izmisliti. Čovjek je hodajuća tema, svojim gestama neprestano proizvodi nekakve konflikte za nacionalnu razonodu. Da vlast slučajno ima dvorskoga majstora haikua, mogao bi proizvesti stih: Napeta lica, bura u zraku, tresu se stolovi; gospodar HNS-a dolazi na sastanak. Zauzimajući mjesto neposredno do njega s desne strane, u statusu prvoga potpredsjednika Vlade (što god to značilo), na jednoj od prvih sjednica te Vlade otvoreno se suprotstavio premijeru kad je ovaj zbog proceduralnih primjedbi odlučio povući s dnevnog reda raspravu o Agenciji za energetiku. "Ne slažem se s tim!", odlučno je izjavio pred kamerama. Malo je premijera koji bi hladnokrvno prešli preko takvog protokolarnog ekscesa, no ulazeći u pakt s Čačićem gospodin Milanović vjerojatno se do određene mjere unaprijed pomirio s onim što ga na komunikacijskome planu čeka. U svakom slučaju, gospodin Čačić impulzivan je profil koji se počešće – holivudski rečeno – nastoji predstaviti kao "jači od života", a ponekad i od premijera.


Quod licet Čačiću, non licet Habušu

U javnosti su već analitički apsolvirani efekti njegova pokušaja da gospodinu Milanoviću iza leđa progura Srećka Ferenčaka u nadzorni odbor JANAF-a, zbog čega je premijer morao hitno instalirati svoga specijalnoga agenta za kadrove u državnim kompanijama - bivšega omladinskog rukovodioca Mladena Pejnovića - koji će ga ubuduće na vrijeme informirati o subverzivnim namjerama prijateljske strane. U nekadašnjoj komunističkoj partiji javno ispovijedanje postojećih i nepostojećih grijeha, nazvano samokritikom, bilo je periodička opća obaveza, od koje je sam sebe oslobodio jedino Josip Broz, poznat kao drug Tito. Jasno je da Čačićev HNS nema nikakve veze s komunističkom ideologijom ili didaktikom, no primjećuje se da gospodin Čačić također voli izostavljati sebe iz uzusa primjenjivih na sljedbenike. Nedavno je Goran Habuš maknut s položaja predsjednika varaždinskog HNS-a, vjerojatno zbog "karizme" koju mu je donijelo izazivanje prometnoga incidenta u pijanom stanju, iako je svoj statusni silazak objašnjavao "preopterećenošću" poslom na položaju varaždinskog gradonačelnika (razumljivo: zadnja USKOK-ova istraživanja pokazuju da je, među inim, stambena problematika u tom gradu postala poprilično složena). U isto vrijeme Radimir Čačić suvereno najavljuje svoju kandidaturu za novoga-staroga predsjednika HNS-a, ne očekujući pritom nikakvu konkurenciju, iako se nipošto ne može reći da je imun na prometne incidente, a ni funkcija prvoga potpredsjednika Vlade i ministra ekonomije ne ostavlja dojam da njezin obnašatelj raspolaže viškom slobodnoga vremena koji može bez problema posvetiti potrebama stranke. Quod licet Čačiću, non licet Habušu. Idemo dalje. Premijer Milanović začudio se zadnjih dana kad su ga novinari obavijestili da je upravo potpisao uredbu po kojoj i osobe nepravomoćno osuđene za nekakvo zlodjelo ili izazivanje gospodarske štete mogu ulaziti u nadzorne odbore javnih poduzeća, odnosno: obavljati državne dužnosti. "To je tako? Ako je tako, moglo je biti drukčije", uzvratio je Milanović, sa simpatičnom zbunjenošću, na novinarske primjedbe da se gospodinu Ferenčaku otvara time prostor za ponovni ulazak u JANAF. Dosljedno svojoj pjesničkoj prirodi, Milanović se predstavio kao čuđenje u svijetu, no zato je Čačić odmah zauzeo pozu moralnoga spasioca sustava. "Ferenčak se ne će vratiti u JANAF!", rezolutno je reagirao na situaciju, nastupajući kao neka vrsta nacionalnoga dobrotvora. Iako bi Srećko Ferenčak sad slobodno mogao u JANAF, on ipak ne će u JANAF, jer je odgovorno rukovodstvo HNS-a zaključilo da to danas ne bi bilo politički prikladno, iako je još prije nekoliko dana gorljivo – svim moralistima, skepticima i protivnicima usprkos - branilo svoju odluku da gospodin Ferenčak u JANAF uđe. Javno mnijenje na prvom je mjestu, ako drukčije ne ide.

Naučio je trik

Konsternaciju nad spomenutom uredbom o irelevantnosti nepravomoćnih presuda pri imenovanju izrazili su i pojedini istaknuti pripadnici SDP-a – (bivši šef korupcijskoga odbora) Željko Jovanović kategorički je izjavio da nikada ne će glasati za pravomoćno ili nepravomoćno osuđenoga tipa – no čini se da ona nije ni donesena zbog nesuđene JANAF-ove akvizicije, gospodina Ferenčaka. Statusne olakšice koje uvijeno nudi navedena uredba blagotvorno će se odraziti u prvome redu na gospodina Čačića. Veliki su njegovi planovi za Hrvatsku. Pod svoju upravu namjerava staviti sve što je u vezi s privredom, energijom, razvojem, i u tandemu s monetaristom Slavkom Linićem izvesti zemlju na put spasenja. Ponešto je scenski osebujan taj politički Traumpaar, ali ima ambicije i volju. Najmanje što gospodinu Čačiću u tom kontekstu treba, to je nekakva presuda iz Mađarske koja će ga ograničiti u njegovu historijskom manevru. Sredinom travnja o. g. održava se tamo novo ročište, i bez obzira na to što Čačić izjavljuje da se radi "samo o jednoj fazi u procesu na kojoj ne će biti izrečena presuda", prije ili poslije kucnut će trenutak kad će presuda biti donesena. Bude li slučajno proglašen krivim, prvi potpredsjednik Vlade svakako će kupovati vrijeme žalbama i ne želi dopustiti da ga u tom poduljem razdoblju iščekivanja sputavaju nekakva pravila o zabrani bavljenja politikom nepravomoćno osuđenim osobama. Naučio je trik, kao što kaže jedan šlager, i u dogovoru s prividno začuđenim premijerom preliminarno doskočio toj prepreci.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 28.03.12. 09:43

Srećko, neće se ipak piše zajedno, a ne odvojeno!
Oni koji su te tako uputili da pišeš, zahebali su te!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika