Objavljeno u Nacionalu br. 849, 2012-02-21

Autor: Dragan Đurić

Doživotni počasni predsjednik

Ivo Sanader na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima?

Ivo SanaderIvo SanaderKada je izlazio iz zatvora u Remetincu, bivši premijer Ivo Sanader izjavio je da ga politika više ne zanima. Vjerojatno to nije rekao zato što ga je napustila ta vrsta strasti, nego zato što se u cijelosti želio posvetiti isključivo svojoj obrani na sudu od silnih korupcijskih afera za koje je optužen. Međutim, kada je Ivić Pašalić prošle subote najavio svoju namjeru povratka u HDZ, dio prijatelja iz stranke odlučio je Sanadera pokušati uvjeriti da se i on uključi u predstojeću bitku za predsjednika HDZa.

Štoviše, nastojat će ga uvjeriti, kako su povjerili Nacionalu, da za tu opciju ne postoje ni formalne prepreke. Ivo Sanader je izbačen iz stranke, ali nitko ga još nije smijenio s dužnosti počasnog predsjednika HDZ-a, pa bi se s te pozicije mogao uključiti i u bitku za stranački tron. Drugim riječima, kako smatraju ti predlagatelji, s dužnosti počasnog predsjednika mogao bi se kandidirati i za pravog stranke. Naime, u članku 35a Statuta HDZ-a doslovce stoji da je "dužnost počasnog predsjednika doživotna".

Što se, pak, tiče Sanaderove kaznene odgovornosti za spomenutu korupciju, pravomoćna presuda još nije donijeta, proces je u tijeku. A prema hrvatskom Ustavu vrijedi načelo presumpcije nevinosti sve dok se ne donese pravomoćna presuda. Drugim riječima, i po hrvatskom općem zakonodavstvu, kao i prema statutu kao specijalnom stranačkom zakoniku, za Sanadera ne postoje formalne prepreke da objavi svoju kandidaturu, tvrde njegovi podupiratelji. Jedino što bi još na kraju trebao učiniti jest osigurati na samom stranačkom saboru u svibnju potpise 400 izaslanika.

Što se, pak, tiče moralne upitnosti takve Sanderove odluke, njegovi prijatelji uzvraćaju da ni u Pašalićevu slučaju situacija nije oslikana nimalo ugodnijim bojama. Premda protiv Ivića Pašalića nije podignuta ni jedna optužnica, eho afera koje su ga pratile kao svojedobno najmoćnijeg suradnika bivšeg predsjednika Franje Tuđmana Hrvatskom, od prodaje Večernjeg lista do afere Dubrovačka banka, i danas odjekuju.

Kako god završio ovaj najavljeni povratak Ivića Pašalića, ili mogućnost eventualnog povratka Ive Sanadera na hrvatsku političku pozornicu, već samo razmišljanje o takvim mogućnostima samo pokazuje koliko je problema HDZ-u stvorila kriza u vodstvu stranke.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 21.02.12. 07:02

Smradovi,lopovi,bagra, skakavci,razarači,.....i još puno epiteta za ovu stranku.


registracija
21/2/11

skyway, 21.02.12. 07:34

Kakav god je Ivo Sanader, zasigurno trajnije je gradje od Jadranke Kosor...


registracija
12/12/10

112131, 21.02.12. 07:48

Takove ideje i mogu doći samo iz kriminalne organizacije.


registracija
27/1/12

kurt, 21.02.12. 10:46

na čelu bande uvijek mora biti najveći lopov


registracija
24/7/11

mrvek, 21.02.12. 12:22

Ba bi volio da izaberu njega a odjebu bjeloglavu srpsku kokoš. Ionako neće tako skoro pobijediti na izborima ali bi me ovo jako nasmijalo i zabavilo.


registracija
14/7/11

Trinity, 21.02.12. 14:14

Sve skupa kancerogeno, a zamotano u fini zakonodavni okvir!


registracija
12/1/11

siziff, 21.02.12. 19:21

Stoka sitnozubata će malo blejkati, a onda će im Ivo spomenuti herojsku borbu i samostalnu HR, pa nakon par minuta preživanja će biti sve OK i kul

Kao da zaslužuju išta bolje ?


registracija
26/1/08

Rampa, 22.02.12. 00:38

Lakše bih podnio i Sanadera na čelu kriminalne organizacije, svatko neka ide svome, tako ni ta stranka nije zaslužila ništa bolje od njega, ali on bar govori 4 jezika, uljuđeno se odjeva i izgleda ko čovjek, za razliku od one nepismene i neuke bjeloglave kokoši!!


registracija
26/1/08

Rampa, 22.02.12. 00:39

Ispravka:kao čovjek, a ne ko!
Brzina tipkanja, hebi ga!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika