Objavljeno u Nacionalu br. 849, 2012-02-21

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Kupujem VJESNIK za jednu kunu

Novinarke, novinare i pomoćno osoblje potjeram na cestu, prodam nekretnine, budem malo s remetinečkim dečkima, odvjetnici me oslobode i postajem uvaženi građanin, možda čak i član nekog nadzornog odbora

Ivan StarčevićIvan StarčevićTTXT

Utorak, HRT 1, 16.00

U utorak piše na ekranima i zaslonima da je “prvi potpredsjednik” vlade, notorni Gazimir (Čačić), najavio da dnevne novine Vjesnik idu u stečaj zbog prezaduženosti i nedostatnih prihoda od prodaje i marketinga. U srijedu u dnevniku HRT-a ministar financija Slavko Linić izvolio se izraziti da mrtvaca treba pokopati. U svega dva dana je Milanovićeva žalosno lijena, plašljiva i nesposobna vlada pokazala odlučnosti, ma malo je reći za cijelo jedno stoljeće. Trajno zaražena poznatom pokojnikovom (Račanovom) radnom energijom počela se iživljavati na mrtvacu kojeg je sama prije 20 godina ubila, jer svaki je balkanski političar rođeni ubojica novina, novinarstva i novinara. A možda se nađe neki zakašnjeli junak hrvatske privatizacije i šapne rješenje nadutom Gazimiru i živčanom Liniću? Kupujem VJESNIK za jednu kunu. Novinarke, novinare i pomoćno osoblje potjeram na cestu, prodam nekretnine, budem malo s remetinečkim dečkima, odvjetnici me oslobode i tu sam: uvaženi građanin, možda čak i član nekog nadzornog odbora.


VIJESTI

Petak, Nova TV, 17.00

Nova TV je odmah, da se prekine neizvjesnost koja ubija, objavila da je “u Zagreb stigla Angelina Jolie.” Time je Nova TV, kao i uvijek u sličnim prilikama, prestigla HTV, jer se naša javna televizija drži pravila da s vijestima ne treba žuriti. Kad je Nova TV obznanila vijest dana i onda prešla na mljekare koje Milanovićeva vlada nemilice pljačka, publika je već sat vremena stajala pred zagrebačkom Arenom i čekala autogram najljepše glumice na svijetu i krajnje ružne režiserke. Pretpostavljamo da je ekipa HTV-a također bila tamo, sto posto od ranoga jutra, ali nekako se u zraku nije osjećala neka veća potreba za akcijom. Lako ćemo za petak, ali dva dana kasnije, u nedjelju, opet u 17 sati, HRT je nadmašila samu sebe. Ne neka nevažna vijest, nego cijela emisija koja se tako zove, a zove se “Vijesti”, počela je punu minutu kasnije. Morale su se na javnoj TV izvrtjeti sve one reklame o nadutosti, inkontinenciji, prostati ostalim prostotama. Komercijalna Nova TV počela je s vijestima na sekundu točno.

RTL DANAS

Četvrtak, RTL TV, 18.30

Reporterka Nataša Božić (ona koja šuška) servira cjelokupnoj hrvatskoj javnosti zbunjenog predsjednika vlade Zorana Čačića, djevojačko Milanović. Taman je izišla sa sjednice i pošla kući da se odmori. Čim je Zoranka Čačić, djevojačko Milanović, iz Banskih dvorah kročila na Markov trg upitana je zna li da je glasovala za to da nepravomoćno osuđeni pojedinci, danas Ferenčak sutra Čačić, mogu biti članovi nadzornih odbora javnih firmi. Nije znala, ali pustimo mi sad rodne diskvalifikacije. G. predsjednik vlade, pravim imenom Zoran Milanović, odlučno se novinarki Nataši Božić izjasnio protiv netom donijete vlastite odluke, a sutradan je opet bio za nju. Netko mu je objasnio da će Čačić u Mađarskoj biti nepravomoćno osuđen bar jedno tri godine, taman da mu prođe mandat, pa onda može u zatvor. Nije nemoguće da prije toga postane predsjednik države i spasi se buture.

IN MEDIAS RES

Petak, HRT 2, 18.10

Jedno sat vremena nas je javna televizija gnjavila svojim ultrakomercijalnim sadržajem: uživo s crvenog tepiha prostrtog od Sarajeva do Zagreba za gđu režiserku Jolie. Trošila se silna struja Hrvatske elektroprivrede, umjesto da se posao prepusti komercijalnim televizijama, koje ga znaju raditi, jer žive od njega, a ne od pretplate. Pogodili ste, to su RTL i Nova TV, ali one su radile puki izravni prijenos. Naša javna televizija nas je i prosvjećivala, ni manje ni više nego putem Mile Horvat, naše velike intelektualke s omiljenim joj mikrofončićem u ruci i dubokim korijenima u Sportskom programčiću HTV-a. Ona je upitala neku tamo našu glumicu: “Je li moguće gledati film samo kao umjetnost i zanemariti političku poruku koja stoji iza njega?” Sve je moguće. Nemoguće je da je gđica Horvat staljinist, jer oni su imali brkove.

DNEVNIK 3

Nedjelja, HRT 1, 21.51

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac pripušten je i u Dnevnik 3. Komentirao je inicijativu da se ukine pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. Ukinuti državno pokroviteljstvo želi paleoudbaška skupina, smatra g. Banac, kako bi umrtvila novoosnovani Ured za istraživanje komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Prije g. Banca čuli smo inicijatora koji se zove kako se zove (Ratko Maričić) i predsjednik je svih Hrvata, jer njegova udruga malo preširoko ime: Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Glumica Ksenija Paić i glumac Goran Grgić komentirali su jedinstveno mudru namjeru da im se zakonom zabrani snimanje sapunica, ako su zaposleni u kazalištima. Što je sljedeće? Poslije nasrtanja na sirote novinare, pa glumce, možda Čačić, Milanović i Ferenčak počnu po ulici otimati djeci lizalice. Ako mislimo izaći iz krize, vrijeme je za radikalne poteze.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika