Objavljeno u Nacionalu br. 849, 2012-02-21

Autor: Marko Biočina

Osoba tjedna

Marija Lugarić, zamjenica ministra

Marija LugarićMarija Lugarić'PUN MI JE kufer lijenih svetih krava u MZOS-u', poručila je urbi et orbi putem svog twittera zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, uz objašnjenje kako joj je bizarno da pola svog radnog vremena mora potrošiti tjerajući svoje podređene da - rade svoj posao. Iako je kasnije svoj stav pokušala ublažiti tvrdnjom kako nije željela kritizirati ljude, već učmale procedure, teško se oteti dojmu kako je ova SDP-ova dužnosnica iz "drugog ešalona" - kako bi je vjerojatno okarakterizirao Zoran Milanović - autorica dosad najkonkretnije analize stanja u državnoj upravi.

Otkad su prije gotovo dva mjeseca došli na vlast, članovi Milanovićeve vlade kao da se nadmeću u tome tko će biti nekonzistentniji u izlaganju planova vezanih za zaposlene u javnom sektoru. Pa prvo najavljuju otkaze, onda sami sebe demantiraju, pa planiraju smanjenja plaće, a potom se pravdaju kako kolektivne ugovore ipak neće dirati. Na kraju, zaposlene u državnoj administraciji neće se otpuštati, već natjerati da rade bolje i više. Iza tih floskula krije se standardno hrvatsko licemjerje po kojem je društveno neprihvatljivo nekome reći da radi loše. Pa tako nitko ne može birokratima reći da su spori, ratarima da su lijeni, a škveranima da su preskupi.

Politika nezamjeranja - drugim nazivom populizam - i dalje dominira hrvatskom političkom scenom. U takvom okruženju iskrenost je odličje nepopravljivih ekscentrika i radikala. U toj skupini svoje mjesto već je dobio Vladimir Ferdelji, a jedno sad čeka i Mariju Lugarić.

Vezane vijesti

Jovanović: Donosimo stručna, a ne politička rješenja

Jovanović: Donosimo stručna, a ne politička rješenja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je da u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvih stotinu dana… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 21.02.12. 00:28

pravosude u Hrvatskoj i drzavna papirologija je na nivou bangladesa. Svi procesi u hrvatskoj moraju proci kroz grupno silovanje kokelavoih bezveznih ureda koji uvijek znaju sto oni ne mogu napraviti ali nikada ne znaju sto mogu napraviti i kako pomoci.


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 21.02.12. 11:36

Pitanje je dosljednosti da se i u javnom sektoru, plaće, otkazi i sve ostalo izjednači sa realnim sektorom, odakle se financiraju birokrati, umrežene ljenčine i ostale "svete krave" u tzv. zaštićenim "javnim poslovima".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika