21.02.2012. / 12:08

Autor: Nacional.hr

Pokrenuta peticija za ispriku političara Angelini Jolie

Dana 13. listopada 2010. godine Vlada FBiH koju je činila koalicija Stranke demokratske akcije i Stranka za BiH potvrdila je odluku, na prijedlog svog potpredsjednika, kako se film 'U zemlji krvi i meda' ne smije snimati u BiH

Haris Silajdžić i Angelina JolieHaris Silajdžić i Angelina JolieSavez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine organizrao je online peticiju za javnu ispriku bivših članova Predsjedništva BiH, Sulejmana Tihića, i Harisa Silajdžića, koji su donijeli 'Odluku o poništenju odobrenja za snimanje filma Angeline Jolie u BiH'.

Dana 13. listopada 2010. godine Vlada FBiH koju je činila koalicija Stranke demokratske akcije i Stranka za BiH potvrdila je odluku, na prijedlog svog potpredsjednika, kako se film 'U zemlji krvi i meda' ne smije snimati u BiH. Trenutno najveća opozicijska stranka u BiH, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine ističe kako je to 'uvredljiv čin za film koji je izvanredno umjetničko ostvarenje sa istinskom moralnom i povijesnom porukom'. Naglašavaju kako bi 'bilo još pogodnije da su scene zločina i nasilja snimane na pravim lokacijama' i kako je BiH učinjena ' financijska šteta od više milijuna dolara, koliko je producent platio za snimanje filma u Mađarskoj'.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta, Sulejman Tihić i profesor Haris Silajdžić trebaju se ispričati i zato što 'mnogi dužnosnici i šefovi država, čak i predsjednik SAD-a Barack Obama, primili ekipu filma' na čelu s gospođom Angelinom Jolie. Piše kako će 'ovaj film za Bošnjake imati sličan značaj kakav ima Schindlerova lista za židovski narod' i kako je producentica 'učinila mnogo više od prozvanih za širenje istine o agresiji na BiH i njenoj brutalnosti'.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika