21.02.2012. / 14:32

Autor: Nacional.hr

Kriza ostavila traga i na rezultatima Ericssona NT

Na domaćem tržištu osjetili smo negativan utjecaj krize u smanjenom obimu poslovnih aktivnosti te odgodi realizacije velikih ICT infrastrukturnih projekata što dovodi u pitanje uspješnu realizaciju i dosad ostvarena postignuća vezana uz te projekte

Gordana KovačevićGordana Kovačević„Iza nas je još jedna zahtjevna godina u kojoj su se negativni trendovi u gospodarstvu u potpunosti preslikali i na ICT industriju. Posebno se to odnosi na usporavanje i smanjenje kapitalnih investicija telekomunikacijskih operatora te manje izdvajanje države u infrastrukturne projekte na području ICT-a uz kontinuirani pritisak na cijene. Primjetan je veći oprez operatora zbog neizvjesnosti glede ekonomskog razvoja te određenih nestabilnosti na našim glavnim izvoznim tržištima. Unatoč navedenim izazovima kompanija je zadržala, a na nekim tržištima i povećala svoj tržišni udio te stabilno poslovala", rekla je na predstavljanju poslovnih rezultata predsjednice Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević.

Zbog svega navedenog, rezultati poslovanja Ericsson Nikole Tesle ukazuju na smanjenje knjiženih narudžbi od 11%, dok su prihodi od prodaje niži 4% u odnosu na prethodnu godinu. Kretanje ukupnih prihoda od prodaje rezultat je porasta prihoda na tržištima regije i Ericssonovom tržištu, čime je ublažen pad prodaje na domaćem tržištu i tržištu Zajednice Neovisnih Država.

"Na domaćem tržištu osjetili smo negativan utjecaj krize u smanjenom obimu poslovnih aktivnosti te odgodi realizacije velikih ICT infrastrukturnih projekata što dovodi u pitanje uspješnu realizaciju i dosad ostvarena postignuća vezana uz te projekte. Nadalje, nastavak recesije i porez na mobilne usluge negativno su utjecale na investicije operatora. Zahtjevno je bilo i na našim izvoznim tržištima poput Zajednice Neovisnih Država na kojima je došlo do konsolidacije velikih operatora i centralizacije ovlasti i odgovornosti za daljnju modernizaciju mreža, što je dodatno prolongiralo donošenje strateških odluka. Bolja situacija pa i rezultati ostvareni su na tržištima Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Također pozitivna je situacija na Ericssonovom tržištu na kojem smo, unatoč prilagodbi cijena rada kako bi ostali konkurentni na zahtjevnom globalnom tržištu, ostvarili porast prihoda od prodaje kroz aktivnosti u razvojno-istraživačkom i drugim ekspertnim centrima", dodala je Gordana Kovačević.

Bruto marža niža je od prošlogodišnje kao posljedica kontinuiranog pritiska na cijene na svim tržištima te investiranja u izvozna tržišta s ciljem osiguranja novih poslova i jačanja tržišnog udjela. Nadalje, na bruto maržu utjecao je asortiman prodanih proizvoda i usluga, niže marže na određenim ICT projektima unutar poslovnog segmenta industrije i društva te investicije u razvojne projekte. Na gubitak od operativnih aktivnosti utjecalo je vrijednosno usklađenje ukupno 42,9 milijuna kuna potraživanja za porez po odbitku u trećem i četvrtom tromjesečju protekle godine. Naime, projekcija poreznih obveza za sljedeće godine pokazala je da će se kompanija po osnovi drugih izvora poreznih olakšica (R&D potpora, kao i značajnog prenesenog poreznog gubitka) ponovno naći u situaciji da nema porezne obveze te da neće moći iskoristiti dobivene porezne potvrde iz prethodnih godina po osnovi poreza na dobit plaćenog u inozemstvu. Oslanjajući se na načelo opreznosti, a sukladno navedenim projekcijama, proizašla su i vrijednosna usklađenja ovih vremenski ograničenih potraživanja.

"U 2011. godini ostvarena je neto dobit od 28 milijuna kuna, a novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 135 milijuna kuna. I nakon isplate dividende za 2010. godinu od 251,3 milijuna kuna, ukupna novčana sredstva uključujući financijsku imovinu na dan 31. prosinca 2011. iznose 593,5 milijuna kuna. Kompanija ima stabilnu bilancu s imovinom od 1.191 milijuna kuna te udjel vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 71,4%. Kompanija sustavno, već dugi niz godina, ulaže značajna sredstava u istraživačko-razvojne aktivnosti. Investiranje u razvoj, istraživanje i inovacije dugoročno osigurava konkurentnost te donosi značajne koristi cjelokupnom gospodarstvu. Stoga je važno da se i naša država strateški odredi prema istraživačko-razvojnim i inovacijskim aktivnostima te ih podrži kroz nove modele poticaja jer sadašnji, u vremenima krize kada je profitabilnost niža, nisu dovoljni da bi se osigurale kontinuirane investicije i konkurentnost u tom području. U narednom razdoblju nastojat ćemo ojačati svoju poziciju u svim segmentima poslovanja i na svim kompanijskim tržištima. Pri tome ćemo se usredotočiti na rast, poboljšanje postojećeg poslovanja i optimizaciju troškova. Inovativnost i proaktivni odnos prema potrebama korisnika naših proizvoda i usluga, stalna prilagodba tehnološkim, tržišnim i natjecateljskim uvjetima te odgovorno upravljanje rizicima i ulaganjima, okosnica su razvoja našeg budućeg poslovanja", zaključila je na kraju Gordana Kovačević.

Vezane vijesti

Tko je prvi pustio LTE mrežu u upotrebu? HT ili Vip?

Tko je prvi pustio LTE mrežu u upotrebu? HT ili Vip?

Da je borba na tržištu telekomunikacija bespoštedna najbolje govori informacija da su i Hrvatski Telekom i Vipnet danas u pogon pustili komercijalnu… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 21.02.12. 16:13

Znači ništa od dividende,,,jedna od reprekusija najavljenog oporezivanja kapitalne dobiti,,,nove investicije,,nova zapošljavanja,,,ovi se barem nisu požurili kao neki isplatiti dividendu prije rečene najave,,,kad bi još oporezivanjem kamata na štednju istjerali štediše iz banaka, eto nam novih ulaganja,,,novac bi svakako trebalo izvući iz banaka i jednom zauvjek zaustaviti lihvarenje,od strane banaka, ali i od strane štediša!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika