22.02.2012. / 11:33

Autor: Deutsche Welle

Kineski automobili "Made in Bulgaria"

Iz pogona u bugarskom Loveču počeli su izlaziti prvi automobili kineskog proizvođača Great Wall Motors. Probni primjerci su navodno već prodani, a cilj je za europsko tržište proizvesti 50 tisuća vozila godišnje.

Great Wall Motors (Foto: Wikipedia)Great Wall Motors (Foto: Wikipedia)Još 2009. je ovaj kineski proizvođač potpisao ugovor o suradnji s bugarskim Litexom o prvoj proizvodnji kineskih automobila u Europskoj uniji. Predviđena je ukupna investicija od oko 97 milijuna eura i zapošljavanje preko 1.800 djelatnika u pogonu u bugarskom gradiću Loveču, ali za sada samo 120 radnika sklapa dijelove koji stižu iz Kine. Zapravo, probna proizvodnja traje već nekoliko mjeseci i navodno je oko 200 automobila modela Voleex C10 i Steed 5 već pronašlo svoje kupce.

Proizvođač automobila koji je odabrao ime po Kineskom zidu ima velikih ambicija za europsko tržište. Prvi modeli proizvedeni u Bugarskoj su namijenjeni za tamošnje tržište, ali već 2014. bi se u Loveču trebalo proizvoditi punim kapacitetima i planirana je proizvodnja 50 tisuća vozila godišnje. U programu bi se trebao naći i "terenac" tog kineskog proizvođača Hover H5, a glavni prodajni argument bi i dalje trebala biti cijena. Vozila bi trebala koštati između 16.000 i 25.000 bugarskih leva (između 8.200 i 12.800 eura) jer su plaće u Bugarskoj i dalje među najnižima u Europskoj uniji.

Nisu naročiti, ali se - prodaju!

Europski stručnjaci za automobilsko tržište već upozoravaju da ni europski proizvođači ne bi smjeli potcijeniti konkurenciju koja dolazi iz Kine. Kineski proizvođači poput Lifana i Cherya u Rusiji bilježe rekordne poraste prodaje koji iznose i po 150 posto, a osobito građani zemalja poput Srbije, Makedonije, Crne Gore ili Albanije su zainteresirani za automobile koji možda nisu najnovija riječ tehnike, ali su - nenadmašivo jeftini. Već je Dacia je pokazala kako su kupci u Europskoj uniji zainteresirani za automobil koji košta tek nešto manje nego malo skuplji rezervni dio nekog prestižnog automobila.

Ferdinand Dudenhöfer iz Centers Automotive Researcha ukazuje međutim na to da su dosadašnji pokušaji proboja kineskih proizvođača na razmaženo zapadno tržište uglavnom jadno završavali. Čak i automobili kineskog partnera BMW-a, tvrtke Briliance, neslavno su propali na europskom testu za sigurnost vozila, ali Dudenhöfer upozorava kako kineski proizvođači brzo uče iz svojih grešaka i kako već i preuzimanjem propalih europskih proizvođača dolaze do potrebne tehnologije da bi proizvodili siguran, ali još uvijek jeftin automobil.

Utoliko ovaj stručnjak procjenjuje kako će već za petnaestak godina na europskim cestama modeli Geelya, Great Walla ili Cherya biti isto što su danas korejski modeli poput Hyundaia ili Kie.

Mnogi u bugarskom Loveču ovu kinesku investiciju smatraju blagoslovom koji je zadesio taj gradić na sjeveru zemlje. Bugarska doduše nema osobitu tradiciju u proizvodnji automobila, ali ovaj gradić oko 150 kilometara od Sofije praktično izumire nakon sloma socijalizma upravo zbog toga što u njemu nema radnih mjesta. Dok se još 1991., takorekuć na svom vrhuncu, mogao pohvaliti s gotovo 52 tisuće stanovnika, danas ih je gotovo 15 tisuća manje. Loveč se, međutim, nada boljim danima - kao europsko središte Great Wall Motorsa.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

registracija
26/10/11

iznogud, 23.02.12. 09:27

Ne razumijem da mi pored Đure Đakovića i šest brodogradilišta i pored toliko kvalificirane radne snage nismo u stanju napraviti nikakav dogovor ni sa Kinom, ni sa Južnom Korejom o recimo sklapanju automobila za EU tržište. Ovu zemlju izgleda vode imbecili kojima žuti novac valjda smrdi?!


registracija
26/1/08

Rampa, 23.02.12. 11:29

Možda bi i bili sposobni, ali trenutno Kinezima nismo interesantni!

Prvo smo premalo tržište, jer još nismo u EU, drugo su nam radnici puno skuplji nego bugarski, treće doprinosi i porezna i neporezna davanja su nam enormna i treće vezano za prvo, kako još nismo u EU kineski auti bi podlijegali carinskim i drugim barijerama u EU.

I na kraju ako bi se Kinezi i odlučili na ulaganja ovdje, prije bi otišli u Srbiju ili Makedoniju nego bi došli jkod nas, jer su im troškovi plaća radnika tamo upola manji nego u nas.

Ukratko, totalno smo nekonkuretni i preskupi stranim ulagačima i to će nas sa ulaskom u EU još teže pogoditi ne rastereti li Vlada hitno poduzeća i ne smanji li cijenu rada!


registracija
26/10/11

iznogud, 23.02.12. 14:51

Rampa, sve to stoji sada, ali bilo je vremena i prije nego što Bugari, Slovaci i ostali ušli u EU. Davno je Hyundai tražio luku Rijeka. Država ako postoji, donese stimulativne mjere, ali za to treba imati pametne političare. Kako bi inače yugo najveći šrot na svijetu svojevremeno završio na tržištu SAD? Zbog kvalitete?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika