23.02.2012. / 08:18

Autor: Deutsche Welle

Video: Kampanja EU - skrivena blaga Europe

Europska komisija izradila je promotivni video o proširenju koji će se emitirati u kinima nekoliko zemalja članica (Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj...). U spotu su obuhvaćene sve zemlje jugoistočne Europe i Turska.

Kampanja želi odagnati strah od proširenjaKampanja želi odagnati strah od proširenja"Tako slični, tako različiti, tako europski" - to je naslov video-spota koji je pripremio odjel za komunikacije u općoj upravi za proširenje Europske komisije i koji je predstavljen u srijedu u Bruxellesu.

Spot koji traje minutu i pet sekundi počinje s pogledom na jedan fjord i na engleskom postavlja pitanje - Švedska? Ubrzo stiže odgovor da se radi o Crnoj Gori i Boki Kotorskoj. Idući kadar prikazuje centar grada s pitanjem - Francuska? Odgovor je Srbija i vidi se kako dvije djevojke izlaze iz trgovine s ćiriličnim nazivom «Hleb i kifle», zatim vidimo prizor starog mosta u Mostaru, skakanje u Neretvu i pitanje - Italija? Odgovor je naravno - Bosna i Hercegovina. Iduća scena prikazuje skupinu od dvadesetak studenata u svečanim odorama apsolvenata sveučilišta kako bacaju svoje kape uvis uz pitanje - Velika Britanija? Odgovor je - Makedonija. Spot se nastavlja kadrom iz televizijskih studija i pripremama za emisiju vijesti uz pitanje - Španjolska? Odgovor glasi: Kosovo. Potom vidimo prizore nebodera i gustog prometa na ulicama jednog velegrada i pitanje - Njemačka? No odgovor je Turska. Nakon toga kamera nas vodi u unutrašnjost prekrasnog kazališta uz pitanje - Austrija? Odgovor je Hrvatska. Prikazano je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. I posljednji prizor: ispred pročelja staroga grčkog hrama, pitanje - Grčka? Odgovor je - Albanija. Na kraju ovog spota djevojčica na albanskom pozdravi gledatelje i skakućući se uputi prema ranije prikazanim ruševinama grčkoga hrama.

Koji je cilj spota?

Cilj spota je informirati građane Europske unije o zemljama koje su obuhvaćene procesom proširenja, prije svega posjetitelje kina u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Švedskoj, Finskoj i još nekim drugim zemljama Europske unije.

Za prvu ovakvu vrstu prezentacije za područje proširenja Europske unije, video-spot je nabijen bogatim i iznenađujućim slikama regije koja želi ući u Europsku uniju, objašnjavaju iz Europske komisije i dodaju da je jugoistočna Europa područje koje se u povijesti povezivalo sa sukobima i nemirima, ali mnogo toga se u današnjim burnim vremenima promijenilo i danas su mnoge zemlje regije uključene u proces proširenja Europske unije. Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje, naglasio je da ovaj video-spot nije jedini instrument koji Europska komisija koristi u svojoj kampanji za proširenje. Komisija očekuje da će građani 27 zemalja članica bolje upoznati zemlje regije i Tursku, barem na prvi pogled i prepoznati kako različitosti tako i zajedničke i dodirne točke.

Bez Islanda

Na novinarsko pitanje, zašto se u spotu nije našao Island, glasnogovornik Stano je rekao kako je Island, premda također kandidatska zemlja koja pregovara o članstvu, zapravo već dugi niz godina dio Europe, preko raznih udruženja i s uvelike prilagođenim zakonodavstvom te vrlo tijesnim trgovinskim i ostalim gospodarskim odnosima s Europskom unijom.

Troškovi spota 90.000 eura

Troškovi snimanja i produkcije ovog spota europske porezne obveznike su stajali 90.000 eura. Iz Europske komisije poručuju da vezivanje zemalja regije uz zemlje članice nema nikakvih političkih poveznica ili konotacija. No, uz Hrvatsku koja se u spotu pojavljuje nakon pitanja, radi li se o Austriji, moguće je napraviti poveznicu obzirom da su obje zemlje dugo bile dio Austrougarskoga carstva. Komisija je međutim odbacila bilo kakve političke poveznice u spotu, prije svega u slučajevima Grčka-Albanija, Njemačka-Turska ili Španjolska-Kosovo. Video spot će se prikazivati ne samo u kinima mnogih zemalja članica, već je objavljen na društvenim mrežama, na Youtubeu i Eutubeu, gdje se emitira na nekoliko jezika - engleskom, francuskom, njemačkom, nizozemskom, švedskom i drugim jezicima.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 23.02.12. 10:04

kakvo sra...


registracija
27/11/11

Culex, 23.02.12. 10:17

Skriveno blago Evrope ! Otkriveno u Hrvatskoj! VINDIJA--HRVATSKO mlijeko!! Mlijeko dobiveno od krava sa slobodne paše, s kojima se humano postupa!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika