23.02.2012. / 08:15

Autor: Renato Baretić

Renato Baretić

Markov trg - Jeruzalem hrvatske demokracije

Budimo realni, Markov trg je em apsolutno nepodesan za ikakve žešće demonstracije, em apsolutno neobranjiv ako svjetina doista, gazeći i samu sebe, nahrupi uzbrdo sa zubljama i vilama

Nikad nisam uspio do kraja razumjeti zbog čega se tolika frka svako malo diže oko dopuštanja ili zabranjivanja prosvjeda na Markovu trgu. Okej, Jelačićev trg je drugo, tamo razumijem i zagovornike i protivnike okupljanja, ali Markov, e to mi nikako ne ide u glavu.

Realno govoreći, na Markovu trgu nikad nema dovoljno mjesta ni za sve službene uzvanike, regularno pozvane na polaganje predsjedničke zakletve, a kamoli za neki ozbiljniji masovni prosvjed. Osim toga, svi su mu prilazi toliko uski da bi ih i mali Perica Šafranek s praćkom sam mogao zapriječiti. Tko bi onda, ako nije potpuno glup i uz to s ozbiljno poremećenim osjećajem za snalaženje u prostoru, tamo uopće mogao planirati ikakve veće i značajnije demonstracije?! Svejedno, razne građanske udruge i akcije baš silno upiru da se Markov trg zakonski oslobodi svake zabrane masovnih (čuj - "masovnih"!) prosvjeda.

Ne shvaćajući da tu ne postoji nikakva logistika za ozbiljniju frku, osim u slučaju doista krvavih demonstracija, vlast je dosad branila Markov trg kao da je Zabranjeni grad bez pristupa ikome osim premudrim mandarinima svilene puti i proćućene duše. Kao da i sama ne zna da mogu proći i tri tjedna (ljeti i više) a da se na tom platoiću gdje je, kažu, raščetvoren vođa kmetske pobune protiv feudalaca, ne pojavi više od jedne petine potencijalnih ugroženika, i to ne svi u isto vrijeme.

Ukratko - i jedni i drugi znaju da su masovne demonstracije na Markovu trgu naprosto nemoguća misija, ali ga obje strane svojataju kao da je riječ o Jeruzalemu hrvatske demokracije. I glođu ga kao kost u čijoj se srži nalazi tajni smisao slobode javnog prosvjedovanja protiv vlasti. Kao da bi dvjesto-tristo demonstranata na tom trgu moglo učiniti išta, osim eventualno porazbijati desetak prozora iza kojih ionako u to vrijeme ne bi sjedio nitko...

I evo, sad se iz same vlasti (iz MUP-a, preciznije) pojavila inicijativa da se Markov trg ipak otvori prosvjednicima. Demonstrantski pristup zgradama Sabora, Vlade i Ustavnog suda, vele, nedemokratski je od 2005. ograničen na sto metara, a sad bi, prema prijedlogu zakona kojeg je iznio sam ministar policije, bio - 20 metara od tih zgrada. Aha, evo nama demokratičnosti na djelu!

Od vanjskih zidova crkve svetog Marka, nasred trga, ni na jednu od tri ključne strane (istočnu, zapadnu i sjevernu) do triju ključnih ustanova RH koje se smatraju potencijalno ugroženima od ljutitih građana iste te RH (Sabora, Vlade i Ustavnog suda) nema mnogo više od 20 metara, ako ih je i toliko. Zamislimo li demonstrante sučeljene s kordonom teškog policijskog pješaštva, vidjet ćemo da prosvjednicima preostaje samo južni plato trga (onaj Gupčev, za reščerečivanje) a iz ptičje perspektive (s neba?) sve skupa izgleda kao da uniformirani sigurnosni kordon zapravo od mogućih izgrednika čuva - crkvu! I to nosom okrenut prema njenim zidinama.

Sve u svemu, čini se da obje strane (namjerno?) griješe i u strategiji i u taktici, tek da bi se imale čime uprazno baviti za solidnu plaću. Budimo realni, Markov trg je em apsolutno nepodesan za ikakve žešće demonstracije, em apsolutno neobranjiv ako svjetina doista, gazeći i samu sebe, nahrupi uzbrdo sa zubljama i vilama. U današnje doba nije nužno, za poslati jasnu prijetnju, dolaziti vlasti pod prozore, osim ako joj doista ne kaniš spaliti kuću, doslovno. A takvih ambicija u Hrvata nikad nije bilo. Mi smo, vidi se to i iz ove priče, nekako više skloni simboličnim gestama. Vritnjacima, pjevanju, paljenju zastava, šupljikavim zakonima, ispraznim natezanjima i takvim stvarima.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 23.02.12. 11:22

Dobar članak... kompliment autoru, jer od tog trga stvarno prave čudo... tamo gdje ga nema.


registracija
3/12/10

Yoda, 23.02.12. 12:16

Gospodine Baretić, palac gore... :-)


registracija
5/1/07

james, 23.02.12. 12:39

Ipak ima, barem tako mislim, dosta zgodno rješenje.
Policija bi mogla formirati kordon a demonstranti bi prolazili i demonstrirali u hodu dolazeči iz Ćirilometodske i odlazili Mesnićkom.
I svi zadovoljni!


registracija
21/2/11

skyway, 23.02.12. 18:42

Ja osobno, Renato ne znam zasto bi Hrvati uopce prosvjedovali? Naime, nadjite mi barem jedno celjade da mu ista fali u nasem blagostanju i ja cu se dati ubiti vlastitom odlukom. Naime, zvuci mi kao ruzan san ili fatamorgana u gluhoj noci, da bi svjetina uopce i pomislila nahrnuti zubljama i vilama...I na koga? Otvorenih preloma dusa u nas nema, ali narod k'o narod vazda iste kruha s vrh pogace, umjesto da se baskari u ovolikoj kolicini dobra koje nam umiva lice...
I zaista je imao pravo onaj jedan uceni covjek koji je osobnom srecom odredjivao nesrecu drugih, pa im, doduse u nesto drugacijoj prilici, sa zvanicnog oglasa porucio: "Stalno se otvaraju bolne rane ovog kronicno sizofrenog drustva. Sreca je sto ona boli samo rijetke sociodinosauruse, neprilagodjene novom dobu i tendencijama, a jos nedovoljno spremne za izumiranje..."
Vrag je papir Renato, gdjekad smrtonosniji od ovih mojih utjesnih dva metra konopa dinosaurovskih bauljanja po nasoj svakodnevici...
P.S.
Renato ne dajte se isprovocirati, nego shvatite da je ovaj jadnik skrenuo s teme


registracija
25/6/10

vidra, 29.02.12. 06:20

Nisam lingvista, ali mi bode oči, što se naš novinar razbacuje poštapalicama " em " ili "okej ". Netko tko piše javno, treba poštovati i književni jezik.


registracija
15/8/10

bigred1, 29.02.12. 18:09

ako trebaju više mjesta, neka sruše nekoliko zgrada.


registracija
1/10/09

fusgenger, 28.04.12. 07:51

bunđžije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika