23.02.2012. / 12:50

Autor: Nacional.hr

Čačićeve kritike

'Stvari idu u propast! Investicije su otišle kvragu!'

"BDP je pao i stoji. Osobna potrošnja je stala i stoji. Pogledajte državu! Što je otišlo kvragu? Investicije!", bio je energičan Čačić

Radimir ČačićRadimir ČačićPrvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić održao je na današnoj sjednici Vlade prezentaciju novog investicijskog ciklusa koji Vlada planira pokrenuti kako bi pokrenula gospodarstvo.

No, prezentacija se pretvorila u poprilično oštru kritiku bivše Vlade za koju Čačić tvrdi da nije pokrenula ni pet posto planiranih investicija.

"Bivša Vlada vodila je politiku zadržavanja visine plaća i mirovina te razine zaposlenosti uz istovremeni rast zapošljavanja u javnom sektoru. Istovremeno je rastao dug, a uštede su se realizirale na investicijskim projektima. Takva politika jasno ukazuje da se radilo o antirazvojnim proračunima", kritizirao je Čačić.

Dodao je kako tvrdnje aktualne oporebe da će Vlada nastaviti njihove investicije zapravo 'velika magla' jer te investicije nisu ni započete.

"Protekle tri godine, dok se Europa oporavljala, Hrvatska je samo povećavala svoj vanjski dug. On se povećao s 42 na 63 posto BDP-a. U samo tri godine. To je poruka propasti, a događalo se dok se EU oporavljala. Sada kada EU ponovno prijeti recesija, mi smo u posebno opasnoj zoni. Cijela stvar ide u propast", upozorio je Čačić te dodao kako se država posljednjih godina oslanjala na bankarski sektor, a gospodarstvo je patilo.

"BDP je pao i stoji. Osobna potrošnja je stala i stoji. Pogledajte državu! Što je otišlo kvragu? Investicije!", bio je energičan Čačić.

Zato sada ponovno treba pokrenuti investicije, a to će biti izuzetno teško, ističe Čačić, u državi u kojoj ljudi i tvrtke propadaju.

Pogledajte cijelu prezentaciju

Posebno se osvrnuo na područje energetike istaknuvši kako je Hrvatska osma u svijetu po uvozu električne energije.

"Uvozimo energije kao i Argentina, a odmah smo iza Finaca. A oni grade nuklearku. Kad ju Finci dovrše bit ćemo najgori na svijetu", upozorio je Čačić.

Stoga, smatra Čačić, Hrvatska pod hitno mora početi investiratiu energetski sektor. Prije svega u izgradnju elektrana te iskoristiti magistralne plinovode u koje su već uložene milijarde kuna.

Te projekte nužno je pokrenuti privatnim, a ne državnim kapitalom. Pogotovo one koji imaju preduvjete za analizaciju, a nose potencijal od 600 milijuna eura. Pritom je posebno istaknuo građevinarstvo, energetsku učinkovitost i cestogradnu.

"U 2012. moguće je realizirati ukupne investicije u iznosu od 240 milijuna kuna u području energetske učinkovitosti", istaknuo je Čačić te dodao kako je za to potrebna suradnja javnog i privatnog.

Pobrojao je sve potencijalne investicije, koje po njegovoj računici iznose barem 1,23 milijarde eura, a mogle bi doseći 1,83 milijarde eura.

"Hrvatska ima znanje, potencijal i priliku fokusiranim pristupom u javnom sektoru te kreiranjem poticajnog okruženja za privatni sektor, u kratkom vremenskom roku, napraviti značajan iskorak prema ekonomskom napretku", poručio je na kraju Čačić.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 23.02.12. 13:15

Je pa da, nitko nema carobni stapic "ni lijevi ni desni" iako ta terminologija ne vrijedi za balkanske prostore!
A sta ako EU "trazi" umjesto da "uvali" stotinjak milijuna ili milijardi € ili kuna (svejedno) u djepove nasih gradjana te drzave buduce "clanice" EU koja ce morati SOLIDARNO otplacivati dugove drugih drzava onih poput - Grcke?! Nemojmo se zavaravati.! Nikad kraja tome jer kad se pocelo ostaje samo pitanje gdje ce to sve zavrsiti ? COPY PASTE sa svim arapskim- revolucijama!? EVO jedna stvarna tema za razmisljanje vatrenim HDZ i svim drugim "politicarima" !?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 23.02.12. 13:17

Smrtonosni vozač Čačić
napadom na općepoznatu činjenicu
uništenja gospodarstva od strane
bivše hadezeove vlasti,
već sada traži
ALIBI (!!!!)
za svoju nesposobnost
i propast osobnih obećanja
i obećanja
Hrvatske narodne stranke.
-------------
PREMIJERU MILANOVIĆ
zbog vjerodostojnosti i budućnosti Hrvatske
MAKNI IZ VLADE
OVOG BAHATOG, AROGANTNOG,NESPOSOBNOG I
BLEBETAVOG ČOVJEKA!
Hrvatska zaslužuje kvalitetnije osobe u Vladi!


registracija
15/5/09

Fidelito, 23.02.12. 13:24

Čačić, Linić i Ostojić su jedine svijetle točke vlade - za sada.


registracija
30/11/10

jato, 23.02.12. 13:39

Onaj tko piše pozitivno o Gazimiru taj pojma nema.
On je uspješan ali za napuniti svoje džepove ali za opću dobrobit ga nije niti briga.
Tko je ikada radio kod njega ili za njega taj je osiromašio, a ta izmišljena javno privatna partnerstva je lopovluk naočigled.
U Vž županiji općine grcaju u dugovima od takovih partnerstava a grcat će još cca 20godina, o kvaliteti same izrade je nepotrebno trošiti riječi.
A takav ministar bi i ja bio, najlakše je tražiti alibi i okrivljavati....
Gamad nesposobna i jedna i druga.
Pa samo slušajte kvazi ekonomske analitičare kod nas, oni se u ničemu ne slažu i svatko trubi svoj film, ali sve na štetu radnika.....
na štetu radnika, to je ono najbitnije....
Recite mi tj. navedite iti jednog ministra ili analitičara koji se zalaže za radnike??????????????????


registracija
27/1/12

kurt, 23.02.12. 13:54

Linić će pokrenut investicijski ciklus objavom poreznih dužnika koje je stvorio HDZ ?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.02.12. 14:19

Pliva se sedamdeset godina razvijala u firmu svjetskog kalibra na osnovu svojih sredstava i hrvatske pameti. Pliva je zločinački silovana i opljačkana do kosti baš kada su došle investicije. Slično je i s Podravkom, slično je i sa Jadran-kamenom, slično je i sa Saponijom (koja se još koliko toliko dobro drži). Name ne trebaju strane investicije, trebaju nam strana partnerstva! Ni mi ni stranci ne možemo poslovati u pravnom i političkom sistemu koji se bazira na babi i stričevima i strančkoj podobnosti. Ameri su uložili velike novce u Sisačku željezaru, za željezo postoji i tržište, jednostavno hrvatski državni aparat nije složen tako da bi investicije bile produktivne.

Sam Čačić je rekao da u profitabilne državne firme mora stavljati stranački poslušne a ne stručne ljude. Pored Čačić takve su argumente davali i staljinisti, ali i Ivo Sanader.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.02.12. 14:31

stvari su za ovu vladu krenule u propast kada je vladimir ferdelji dobio otkaz od Zokija uz nisko vrijeđanje. Ili kada je ministar poduzetništva postao stranački aparatčik koji je čitavu karijeru bio jedino poduzetan kao stranački kadar.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 23.02.12. 14:50

Ne znam zašto se tu neki kreteni "pjene". Čovjek je rekao istinu. Mi smo u ovoj državi protiv svega, te štitimo poskoke na Srđu, šišmiše u rijeci dubrovačkoj, vjetroelktrane smetaju pticama, u Turopolju energana na biogorivo šteti okolišu, ne trebaju nam spalionice smeća, Briuni rivijera, po riječima zelene aktivistice, nije u intersu lokalne zajednice, ne trebamo družbu Adria, Južni tok nećemo (pa ide preko Srbije, Mađarske, Slovenije do Trsta) marine za nautički turizam će nam uništiti prirodu, hidrocentrale će uništiti bio raznolikost(Slovenci iskorstili 90% hidropotencijala Drave na svom području), Ladić sa partnerima 12 GODINA čekao dozvole za golf igralište .........jel treba još nešto?


registracija
18/2/12

Mirni, 23.02.12. 15:42

Postava podobnih umjesto stručnih kadrova vodi ovu zemlju u propast.Poslije svakih izbora ti se kadrovi rotiraju,dolazi nova postava obrnuto-podobnih kadrova. Četiri godine nije dovoljno za bilo koji ozbiljan zahvat.Svaki početak završava nakon 4 godine, sa novim početkom i tako do konačne propasti.Zamislite da se tako postavljaju kapetani putničkih aviona, kapetani brodova, strojovođe vlakova?


registracija
18/2/12

Mirni, 23.02.12. 15:47

Negativna selekcija kadrova vodi državu u propast.Visoki državnik određuje pomoćnika bedastijeg od sebe.Taj pomoćnik postaje jednog dana visoki državnik i određuje pomoćnika ponovno bedastijeg od sebe.I tako nakon 3-4 rotacije država ode na bubanj.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.02.12. 16:06

HA HA HA HA Mirni dobro si to napisao. Nakon nekoliko krugova bedastijeg od sebe dođeš do zadnjeg kruga: Jaca Kosor. Bedastije ne može, onda sve ide na bubanj.


registracija
27/11/11

Culex, 23.02.12. 16:52

@cij.kurt, Da će g. Linić pokrenuti investicije objavom poreznih dužnika sumljam.Ima nešto u toj izjavi g.Linića izvanredno lucidnog! Sada su u tijeku razno razni poslovni natječaji,tenderi,..a i g.Čačić je najavio čudo državnih objava.Ni jednom poslovnom čovjeku ne godi da drugi znaju za poteškoće njegovog poduzeća.Punih šest mjeseci traju razni plesovi na kiši..utjerivanja dugova,kompezacije,cesije..samo da natjecajna dokumentacija bude ok.Osnovno,dugom prema državi ne ulazite u obzir.Aut!Normalno,da ću i podići posl.kredit,što je posve normalno u poslu, i platiti državi dug.Porezna daje potvrdu za sva podmirenja.Nema izvrdavanja. Eto,zbog te psihološke komponente skidam škrljak g.Liniću.Dakako da ovdje mislim na poslovnjake koji misle firma ostaviti svojoj djeci. Slažem se s vama da je ono s g.Ferdeljijem nezrelo.To da g. Ferdelji ne bi mogao ništa dati od sebe,niti bi ga itko slušao..to je jasno.G.premijer je to svatio 15 dana prekasno.No,mogao je odreagirati muški a ne ko baba.(oću reči.g.Ferdelji je inovator,krtica i zapadnjački manager..gdje bi on među papirima i ..ovima)


registracija
27/11/11

Culex, 23.02.12. 17:15

Zaboravih,dr.don Grubišić svima je poznat kao jaki opzicionar Crkvi.Gledam ga nedavno na tv Zadar,pun asocijacija sa svih strana života.Za mene veliki čovjek.Nadao sam se da neće sjesti u Sabor.Ali je.Kaže mi da mu savjest čista i da ga 50 god. svećenstva abolira od posljedica sukoba interesa.(Nisu,a hoće oduzet mu licencu za ispovjed i davanje mise)Ne slažem se s njim,al ga baš briga.Htio sam primjetiti da tek danas,dobrom parabolom o g.Milanoviću i uzor.kardinalu Bozaniću,izlazi iz medijskog (su)mraka.Dakle,u Saboru neće ništa moći postići .To je svijet koji on ne pozna.Vratiti će se brzo jer nam ovdje treba.Isti kao g. Ferdelji.


registracija
21/9/11

nikip, 23.02.12. 17:26

sve vas treba strpati ne u zatvor nego vas potirat iz drzave sa stapom i onom sta imate na sebi ..govna usrana sve ste unistili ..sta ces radit uzet kredit opet javni radovi i opet pljacka ..ne gospodo to nam ne treba
pokrenite istisku poljoprivredu a ne bog te jeba svaki ima poticaj ovi sta strajka 4 milijona kuna zasto ako ne moze radit sa plusom neka zatvori meni niko ne daje poticaje nego ako ne platis ovrha ...sve ce te fukare prodat ....sve naopako ono sto moze ne moze a ono sto nemoze uzmi kredit ko ce van to vracat...ma na kraju idite svi skupa u pizdu materinu


registracija
11/1/10

fluid, 23.02.12. 18:36

Ima li igdje nekakava zaostala giljotina u našim muzejima ?Dobro bi došla.


registracija
28/4/10

Zvonko, 23.02.12. 18:52

Čačić svoj privatni interes pretvara u javni, te tjera vladu da kroz proračun pokrene gospodarstvo u vidu ulaganja u energetske projekte gdje on vidi svoje Coning tvrtke. S jedne strane, poznato je da je Čačiću najbolje išlo za Račanove vlade, a s druge strane, model po kojemu je država generator rasta i razvoja je neodrživ. Taj je model gurao i HDZ pa priznao poraz.

Ako Čačić misli da će mu državu dići izgradnja javne rastvjete, komunalne ifrastrukture, hidro i termo elektrane se malo prevario. Dakako, da treba investirati i u spomenute ali kao pratnja investicijama privatnog sektora u proizvodnju. Ali kako kad nas strane banke ucjenjuju sa 7,8,9 i više % kamata?! To je reket! Ove godine su povećale dobit za preko 4% u odnosu na prošlu a 335 tis nezaposlenih!

Njemačku drži malo, srednje i veliko privatno poduzetništvo. Država je tu samo kao dobar duh koji budno prati i stvara povoljne investicijske uvijete.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 23.02.12. 19:26

@fluid,
nažalost, u hrvatskim muzejima ne postoji nijedna giljotina
Kod nas su na smrt osuđeni okončavali
na vješalima,
žene optužene da su vještice
na lomačama
a najteža kazna bila je
zakapanje živog osuđenika
u iskopanu jamu ispunjenu trnjem - smrt je polako dolazila u mukama.
No, vješanje je bilo najučestalije,
u svakom gradu postojala su vješala najčešće na rubu naselja
i
posebno dobro plaćen krvnik!


registracija
10/2/12

Hazu, 23.02.12. 19:36

Otkad je banda došla na vlast samo pesimizam ,A ŠTO?
pRIPREMAJU NAS NA NAJGORE,A ONI KRADEZEOVCI SU MOGLI TO SVE PRIKRITI GODINAMA,A OVI NASPOSOBNI I NEPODOBNI,PA VIDI MU FACE OVOM ČAČIĆU MAMLAZU IMBECILNOM ,NIJE ZA NIŠTA,ON JE ŠTO BI HITLER REKO VIIIŠAAAAK


registracija
19/7/11

bubba, 23.02.12. 21:32

koliko god da mi je mrzak, čačić je ovdje rekao niz pametnih stvari.

no, realizacija je druga stvar. ako misli da je tako složena situacija, čudi me da na važne pozicije postavlja svoje poslušnike i kućne prijatelje umjesto da traga za stručnjacima za pojedinu oblast.


registracija
19/11/10

CROSTOJKOVIC, 25.03.12. 00:18

24.03.2012., subota
MALO, MALO PA ČUJEMO MINISTRI ZAPOŠLJAVAJU SVOJU RODBINU



ETO NAROD JE DOBIO "KUKURIKU" PLAN 21

Zoran Milanović (SDP) je sramota od premijera, pitam se dokle sve ovo može narod trpjeti? Zamislite on i Radimir Čačić (HNS) su izmislili mjesto "zamjenik" premijera, tj. prvi podpredsjednik Vlade RH. Pa, stvarno ta bagra ne mari za narod koji je bez posla, itd. Malo, malo pa čujemo ovaj ministar je zaposlio svog rođaka i to bez natječaja... To je valjda plan 21. izvlačenja Hrvatske iz krize...

BRANKO STOJKOVIĆ,
B j e l o v a r
ŠTIT
http://crostojkovic1958.blog.hr
095/814-82-90
brankostojkovic152@yahoo.com


C R O A T I A
-----------------------------------------------------------


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika