23.02.2012. / 15:21

Autor: Hina

Thaci za prištinski "Express": Srbija prihvaća neovisno Kosovo

Kosovski premijer Hashim Thaci ustvrdio je za prištinski dnevnik na albanskome "Express" od četvrtka da će Srbija danas, najnovijim sporazumom u dijalogu s Prištinom, koji se očekuje tijekom dana u Bruxellesu, praktički prihvatiti neovisnost Kosova.

Hashim ThaciHashim ThaciKosovski premijer Hashim Thaci ustvrdio je za prištinski dnevnik na albanskome "Express" od četvrtka da će Srbija danas, najnovijim sporazumom u dijalogu s Prištinom, koji se očekuje tijekom dana u Bruxellesu, praktički prihvatiti neovisnost Kosova.

Ovu izjavu domaćoj javnosti prinijeli su i svi drugi prištinski mediji.

Kosovski premijer izrazio je uvjerenost da će u četvrtak u Bruxellesu biti postignut sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova, nazvavši pritom Rezoluciju 1244 VS UN-a, kojom se regulira međunarodna civilna i sigurnosna prisutnost na Kosovu pod okriljem UN-a, "mrtvim dokumentom".

"Novim sporazumom, koji će danas biti postignut u Bruxellesu, Srbija će prihvatiti neovisnost Kosova. Ona prihvaća Deklaraciju o neovisnosti Kosova, dok je Rezolucija 1244 VS UN-a bila mrtva i ostaje mrtva", ustvrdio je Thaci za "Express".

Kosovski premijer je izvrgnut žestokim kritikama zbog toga što je navodno, u najnovijem krugu pregovora u sklopu dijaloga Prištine i Beograda koji je u tijeku u Bruxellesu, prihvatio da se kod predstavljanja Kosova u regionalnim inicijativama spominje u fusnoti i Rezolucija 1244, na koju se inače Srbija poziva tvrdeći da je Kosovo dio Srbije pod međunarodnom upravom.

Oporbene parlamentarne stranke prikupljaju potpise zastupnika o sazivanju izvanredne sjednice kosovske Skupštine, na kojoj će se raspravljati o ovom pitanju, dok je oporbena parlamentarna stranka, Pokret Samoopredjeljenje, najavila velike prosvjede zbog navodnog prihvaćanja spominjanja Rezolucije 1244 VS prilikom regionalnog predstavljanja Kosova od strane premijera Thacija i njegove vlade.

Beogradski mediji također prenose najnoviju izjavu Thacija, a srbijanska agencija Beta podsjeća kako je Thaci, nakon nedavnog posjeta zamjenika američke državne tajnice Williama Burnsa Prištini, rekao da je postignut dogovor da se Kosovo na regionalnim skupovima predstavlja s fusnotom u kojoj će se navoditi Deklaracija o neovisnosti Kosova od 17. veljače 2008., mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova iz srpnja 2010. godine i Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine.

Kako navodi Beta, predstavnici srbijanskih vlasti kazali su uoči početka najnovijeg kruga razgovora s Prištinom da spominjanje Deklaracije o neovisnosti Kosova nije prihvatljivo, ali da može biti postignut kompromis oko navođenja Rezolucije 1244 i mišljenja Međunarodnog suda pravde, kojim se utvrđuje da kosovska deklaracija o neovisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 23.02.12. 16:57

Hahaha, i sta je bilo kad se probudio?
Pre ce biti da su i Srbija i Kosovo pod pritiskom EU i USA napravili po neki ustupak. Taci je stara komunisticka skola, svaki poraz predstavlja se kao pobeda...


registracija
22/6/10

Konstantinos, 23.02.12. 23:03

Da naravno, Taći je imao od koga ućiti McCoy, Srbija mu je bila za vratom tako da nije bilo teško naučiti lekcija. Samo mene mući da Tadiću ova lekcija nikako ne ide... znam, znam, mi bi smo htjeli da Tadić gura Srbiju brže prema EU kao da nismo svjesni svih problema koje njega muče samo nama u susjedstvu, ti njegovi kraći izgledaju vrlo tromo i sporo.I u redu je da obe strane nešto propuste jer kako je rekao Kissinger, pravi mir je onaj mir u kojem su sve strane nezadovoljne mirovnim ugovorom. Srbija je Kosovo izgubila kao posljedicu jedne sulude politike i tu se danas ne može ništa više promijeniti svidjelo se to nama ili ne, Srbiji jedino preostaje da bude dobar susjed Kosovu ne toliko zbog Kosova kao takvog, nego zbog Srba koji tamo trebaju nekako živjeti i preživjeti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika