23.02.2012. / 19:02

Autor: Hina

Odbor za kontrolu odbio sporazum s Hoto grupom zbog javnog interesa

Odbor za kontrolu zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je odbio prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o načinu rješavanja javnog interesa između investitora Hoto grupe d.o.o. i grada Zagreba kojim se investitor odriče povrata 7,2 milijuna kuna, a grad korištenja dvaju polivalentnih dvorana u sklopu Centra "Cvjetni" koje treba prestati smatrati javnim interesom i promijeniti im namjenu u poslovni prostor.

Josip KregarJosip KregarOdbor za kontrolu zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je odbio prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o načinu rješavanja javnog interesa između investitora Hoto grupe d.o.o. i grada Zagreba kojim se investitor odriče povrata 7,2 milijuna kuna, a grad korištenja dvaju polivalentnih dvorana u sklopu Centra "Cvjetni" koje treba prestati smatrati javnim interesom i promijeniti im namjenu u poslovni prostor.

Prijedlog Sporazuma o načinu rješavanja javnog interesa, koji je utvrđen na osnovu Zaključka iz 2008. godine i donesen u postupku donošenja detaljnog plana uređenja Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva, gradonačelnik Milan Bandić u Skupštinu je uputio 14. veljače, a s današnjeg Odbora za kontrolu Skupštine predloženo je da se gradonačelnika Milana Bandića uputi da u konkretnom slučaju osigura javni interes.

Zaključkom o utvrđivanju javnog interesa između grada i Hoto grupe kao investitora iz 2008. godine, među ostalim, prosuđeno je i utvrđeno da je javni interes realizacija polivalentne dvorane većeg kapaciteta površine 600 četvornih metara namijenjene realizaciji kulturnih sadržaja iz programa Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, te realizacija polivalentne dvorane manjeg kapaciteta površine 200 metara četvornih namijenjene održavanju javnih tribina, rasprava i prezentacija iz programa i ovlasti gradskih ureda i Zavoda.

U skladu s odredbama sklopljenog ugovora s gradom Zagrebom iz 2009. investitor Hoto grupa ostvaruje pravo na povrat dijela troškova od grada u roku od pet godina od dana sklapanja ugovora o građenju, tj. najkasnije 20. siječnja 2015. Na elemente javnog interesa potrošeno je oko 23,8 milijuna kuna pa Hoto grupa očekuje povrat oko 7,2 milijuna kuna.

Investitor, u međuvremenu, potaknut lošim gospodarskim stanjem, izrazio je namjeru odreći se povrata novca od grada te je pristao da grad taj novac iskoristi za financiranje svojih poslova ili potreba. S druge strane, grad treba prosuditi i utvrditi kako se realizacija polivalentnih dvorana više ne smatra elementom javnog interesa u postupku provedbe zahvata planiranih u realizaciji projekta te se odriče prava u vezi s dvoranama.

Tako se investitoru dopušta neometano korištenje polivalentnim dvoranama kao poslovnim prostorima trgovačke namjene, što uključuje i dozvolu promjene namjene tih prostora u poslovne prostore trgovačke namjene bez potrebe za posebnom izmjenom ili dopunom promjene odredaba Zaključka o utvrđivanju javnog interesa između grada i Hoto grupe 2008. godine.

U obrazloženju, u ime predlagatelja gradonačelnika, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić naveo je da gradski uredi u sklopu planiranih financijskih sredstava u gradskom proračunu za ovu godinu nisu utvrdili potrebu za korištenjem tih dviju polivalentnih dvorana te se zato predlaže prihvaćanje programa.

Predsjednik Odbora za kontrolu Josip Kregar (nezavisni) ocijenio je prijedlog zaključka bezobraznim jer je Skupština prije donijela odluku kojom osporava svrsishodnost tog objekta. Investitor je dobio javnu površinu za izgradnju ulazne rampe u podzemnu garažu, koja je najprofitabilniji dio kompleksa, u zamjenu za ostvarenje javnog interesa, što nije poštovao.

Jurica Meić (SDP) smatra kako se pokazalo da je investitor "lagao" i da je to dobar primjer kako funkcionira gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. "Ako se zatrpa rupa u Varšavskoj, možda bih i mogao glasovati 'za'", poručio je Meić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika