23.02.2012. / 19:16

Autor: Hina

Grčki parlament odobrio zakon o zamjeni obveznica

Grčki parlament odobrio je u četvrtak zakon o zamjeni obveznica s privatnim vjerovnicima, ključnu stavku 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći, unatoč novim prosvjedima protiv rezanja proračuna koji su uvjet za realizaciju programa EU-a i MMF-a za spašavanja prezadužene Grčke.

Evangelos VenizelosEvangelos VenizelosGrčki parlament odobrio je u četvrtak zakon o zamjeni obveznica s privatnim vjerovnicima, ključnu stavku 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći, unatoč novim prosvjedima protiv rezanja proračuna koji su uvjet za realizaciju programa EU-a i MMF-a za spašavanja prezadužene Grčke.

Ta mjera, koja znači da će privatni ulagači zamijeniti svoje obveznice za dug manje vrijednosti, smanjit će grčki dug za 100 milijardi eura, što je ključan dio paketa pomoći EU-a i MMF-a kojemu je cilj smanjiti dug sa 160 posto na 120,5 posto bruto društvenog proizvoda do 2020.

Drugi paket pomoći od 2010. europski ministri financija usvojili su u utorak i tako otklonili prijetnju bankrota zemlje, ali ne i sumnje u dugoročnu financijsku i društvenu stabilnost Grčke.

Budući da vladajuća koalicija socijalista iz stranke PASOK i konzervativativne Nove demokracije ima uvjerljivu parlamentarnu većinu i da nije bilo zahtjeva za pojedinačnim glasovanjem, zakon je automatski usvojen nakon rasprave, rekao je predsjednik parlamenta Anastasios Venizelos.

"Da bismo uspjeli, moramo biti jedinstveni, ozbiljni, uporni i raditi, raditi, raditi!", istaknuo je Venizelos.

Vlada kaže da se ponuda vjerovnicima mora iznijeti do petka, a biti gotova do 12. ožujka, prije isteka roka 20. ožujka kada na naplatu stiže 14,5 milijardi eura duga.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika