24.02.2012. / 08:19

Autor: Deutsche Welle

Kritike sa svih strana

Svima gore, Crkvi bolje

Nova hrvatska vlast ne samo da neće smanjiti uobičajeno financiranje potreba Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, nego će ga nešto i povećati što je, s obzirom na ekonomsku krizu, izazvalo negodovanje u javnosti.

Foto:IlustracijaFoto:IlustracijaNetom po verifikaciji u Hrvatskom saboru, državni proračun za 2012. godinu nametnuo se kao tema ovog tjedna, a jedna od njegovih najintrigantnijih stavki definitivno je ona koja se tiče Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj. Ne stoga što je netko očekivao smanjenje tih izdataka - znalo se da neće biti rezani - već zbog njihova povećanja. Ono jest više simboličkog karaktera; radi se o dodatnih četiri i pol milijuna kuna, povrh 245 milijuna kuna, koliko je Crkva dobila lani.

Dodatak je formalno odvojen za novonastajuće Katoličko sveučilište u Zagrebu, ali već i to relativno malo "poskupljenje" Crkve izazvalo je burne reakcije u javnosti, s obzirom na rezove budžetske potrošnje u većini ostalih segmenata javnog života i poslovanja. Primjerice, zdravstvu je u odnosu na prošlu godinu oduzeto 700 milijuna, dok je agrar ostao bez 300 milijuna, a jednaku sumu izgubili su znanost i obrazovanje. Katoličko sveučilište financira se pritom odvojeno od potonjeg resora, pa je njegov tretman još uočljiviji.

Ugovori koji nisu nedodirljivi

Financiranje sveukupnih materijalnih potreba i projekata Crkve u Hrvatskoj - za koje ona potom nikome ne polaže račune - može se nazvati permanentnom, dugogodišnjom temom od najviše javne pozornosti. Poseban interes ono privlači zbog utemeljenja na četiri međudržavna ugovora između Hrvatske i Vatikana, sklopljena potkraj devedesetih godina 20. stoljeća i neko vrijeme zadržana u tajnosti.

Riječ je o modelu odnosa nadomak konkordatu, a u međuvremenu se - bez obzira na mnogobrojne javne sugestije - nitko nije odvažio taj aranžman revidirati. Potreba za tim i konkretna mogućnost postale su nanovo aktualne s okolnostima prouzročenima recentnom ekonomskom krizom u zemlji i svijetu.

Pojedini pravnici i druge javne ličnosti ukazali su, naime, na određeno mjesto u tim ugovorima koje navodi kako se oni referiraju na konkretne društvene te ekonomske prilike i nisu nedodirljivi. Budući da se posljednje godine svakako mogu nazvati drukčijima po tome kriteriju, nerijetko se od država potpisnica zahtijeva da nanovo razmotre situaciju i prilagode se važećem kontekstu. Nijedna strana, međutim, ne pokazuje namjeru da inicira pregovore.

Vjernicima ne treba "autistično egoistična" crkva

Primjedbe zbog toga sve više dolaze iz redova samih deklariranih, praktičnih vjernika-rimokatolika u Hrvatskoj. Sudeći prema nekim iskazima, dio njih čak žali za bitno manje materijalističkim ozračjem unutar Crkve koje je vladalo do prije dva desetljeća kad je ona bila u razmjernoj nemilosti tadašnje državne vlasti SFR Jugoslavije.

Jedna od takvih kritičarki je i Mirjana Nazor, ugledna psihologinja sa Sveučilišta u Splitu, koja postavlja pitanje: zašto Crkva sama ne pokaže razumijevanje za ostatak društva u nevolji, nego zida "kule u zraku" i još ih oblaže poludragim kamenjem? Figura se odnosi na prošlogodišnju građevinsku aferu, kad je otkriveno kako je Hrvatska biskupska konferencija izuzetno skupim oniksom prekrila fasadu svog novog sjedišta na zagrebačkom Ksaveru.

Prozivka "komunjara" s oltara

Od same Crkve ona očekuje i zahtijeva da bude naprednija, a ne "autistično egoistična". Ako ne znaju kako bi to najjednostavnije učinili, kaže ona, neka izdvoje jedan poveći dio sredstava koja dobivaju iz proračuna za nešto vitalno po javni interes.

"Situacija u zemlji je grozna i ne trebaju nužno čekati političku vlast da se ona prva pomakne u tom pogledu. Tim više što se čini da se ova vladajuća garnitura pribojava i načelno spomenuti potrebu za novim pristupom problemu. Izbjegava se i sam razgovor o tome, a to bi bio minimum stvari, čak neminovnost. Ali, ispada da je to pravi tabu, i da će tako ostati još neko vrijeme", rekla je Mirjana Nazor za Deutsche Welle.

Novinar i publicist Drago Pilsel, jedan od najrevnijih komentatora Crkve u Hrvatskoj, mišljenja je da sadašnja vlast lijevog centra i apriorno trpi veoma težak pritisak od strane klera. U prošlom, nedjeljnom broju crkvenog lista Glas koncila, napomenuo nam je Pilsel, tiskana je formulacija koja se u javnosti ponovila više puta od posljednjih parlamentarnih izbora, da "Hrvatskom sve vrijeme vladaju ljudi iz komunističkog miljea". Tako nešto, svjedoči on, dogodilo se i za vrijeme Trodnevnice 9. veljače u zagrebačkoj katedrali: pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić nazvao je ministra zdravstva, SDP-ovca Rajka Ostojića - komunjarom.

Čega se boji Milanović?

"Zbog svih tih okolnosti, vlada Zorana Milanovića ne želi konfrontaciju s vodstvom Crkve, pa premijer čak odbija raspravu o itekako potrebnoj reviziji ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice", zaključuje Drago Pilsel.

Konkretno, dakle, radi se o Milanovićevu prošlotjednom odgovoru na novinarsko pitanje o reviziji ugovora, kada je premijer jednostavno ustvrdio da nema više što za reći, jer to - nije tema. Pa, većini medija ipak jest, s druge strane, pa je izgledno kako premijer ocjenjuje da mu je - barem zasad - lakše pretrpjeti određenu javnu kritiku, negoli se zamjerati vodstvu Crkve. A ograničenje "barem zasad" odnosi se na procjene naših sugovornika da vlast možda i hoće u nekom trenutku primjereno reagirati prema Crkvi, ali baš i ne tako skoro.

Autor: Igor Lasić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 24.02.12. 08:36

VINDIJA MLIJEKO--HRVATSKO MLIJEKO dobiveno od krava sa slobodne paše i prema njima se humano postupa! Nadam se će Crkva iz svog budžeta priuštiti svakom hrvatskom djetetu jednu čašu mlijeka na dan!


registracija
11/1/10

fluid, 24.02.12. 09:10

Kako su na vlasti crveni bezbožnici,crkvi to neće predstavljati veći problem što će iz ruku istih tih bezbožnika i đavoljih sljedbenika,uzeti novac za svoje (ne)potrebe.Malo ga budu poškropili svetom vodicom,zadimili kandilom te prekrižili onako uzduž i poprijeko , i evo ga- novac postane svet.Hoću reći,postane čist od zlog duha te upotrebljiv u svakidašnjici bez đavoljeg tereta.


registracija
26/11/09

CH2710, 24.02.12. 10:00

Crkvu i popove treba kompletno zabraniti... jer samo zaglupljuju i pljačkaju narod, ili ju eventualno ostaviti, ali niti lipe iz proračuna.

Ako netko želi da ga se i dalje zaglupljuje... neka si to i sam plaća.

AMEN...!!!...


registracija
14/7/11

Trinity, 24.02.12. 10:36

Budući da je Hrvatska zemlja koja olako i relativno često pristupa promjeni temeljnog državnog akta, jer do njegovih postulata se ionako malo drži, predlažem da vladajući učine još jedan sitni napor i konačno Ustavom odrede da je Hrvatska vjerska država !!!


registracija
24/2/12

AlanFord, 24.02.12. 11:22

Bolje njima nego nama svima


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 11:25

Kada je svijet izolirao Hrvatsku zbog muljatorske klientelističke politike Franje Tuđmana, Franjo i svita su odlučili upumpati ogromni kapital u crkvu, i tako kupiti naklonost jedne svjetske institucije. To je je jako lijepo radilo, baš kako je planirano. Papa je dolazio u posjet Hrvatskoj čak i kada nitko od svjetskih lidera Tuđmana nije mogao vidjeti ni nacrtanog. Papu možeš kupiti, lakše nego njemačkog kancelara.

Ogromna izdvajanja za crkvu koje ne poznaje niti jedan civilizirani narod 21 stolječa su rezultat genija politike Franje Tuđmana. Zoki kao i bilo koja druga vlada koja je došla nema hrabrosti ponštiti očitu glupost.

U zadnjih 20 godina izdovjeno je više za crkve nego za škole, znanost. Brojku je teško izračunati, ali vrti se negdje oko 4 milijarde dolara, što je nekoliko puta više nego što vrijedi jedna Pliva.


registracija
8/4/08

arisa, 24.02.12. 11:26

Svatko ima na svoje pravo.

Tko puši sam plaća i sam se truje.
Onaj tko ne puši i neplaća cigare onome tko puši.
Tu ga i zakon ga štiti od dimnih trovača.

Tko vjeruje neka veruje sam se zaglupljuje.
Onaj tko nevjeruje mora plaćati za onoga koji vjeruje.
Tu ga zakon kažnjava.

Ako vjeruješ u nešto onda ti nije ni problem dati lovu za to.
Očito da država više vjeruje crkvi nego narodu.
Narodu uzima da crkvi da.
Koje li gluposti.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 12:28

arisa, vlada vjerovatno smatra da se u hrvatskoj skupilo toliko katolickih talibana da se ne smiju zamjeri crkvi jer crkva ljudima govori kako Bog zapovijeda da oni moraju glasati.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 12:33

Slučajno ili ne prešućuje se činjenica da sve vjerske zajednice uključivo i katolička dobivaju novac od države proporcionalno udjelu u stanovništvu.
Već na ovome padaju novinar i komentatori.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 12:37

250 milijuna Kn = 33,3 milijuna Eura koliko će država dati u 2012 g.
Dobar dio tog novca vraća se kroz Caritas, škole a u pripremi je i Katoličko sveučilište.

Ovdje je riječ o 33,3 mil koji se na ovaj ili onaj način vraćaju.
Pitanje je što je sa 550 milijuna Eura koje ćemo svake godine dati u EU, a dobit ćemo nazad 50 ili 100. Da li će netko suze roniti zbog deset puta većeg iznosa koji će svake godine otići i ne vratiti se.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 12:39

@ankicascreiber
talibani su sindrom za zadrtost. Danas na društvenoj sceni postoji samo zadrtost onih koji bi silom izgurali vjeru iz svakih pora društvenog života. To su talibani, ali oni sa vjerom nemaju ništa, prije sa militantnim ateizmom.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 12:42

Nacional u pravilu jednom tjedno objavljuje članke protiv Katoličke crkve, ne protiv islama, pravoslavlja, židovstva itd..... samo protiv katoličanstva.
Slučajno???
A vi koji se pecate mućnite glavom.


registracija
2/1/11

prohujalo, 24.02.12. 13:16

laudate
svima nama je poznato da se svugdje nalaze problemi:
pravoslavlje, islam.....ali iskreno zabolje me neka stvar, osobno me smeta i zato i mecem komentar na nase jer samo smatram se pozvanom da to mogu komentarisati, a znate li kako je tek bolno kad vidite da oni koji trebaju narod pomagati, oni nam uzese vec i dusu.....Bog da mi grijehe prosti ali j.... ih krivousti
PS da se razumijemo nekad davno je bilo milina ici u crkvu, stvarno su svecenici imali dusu, vjerojatno je i oni izgubise gledajuci nase politicare i sveopcu grabez...ko zna vjerojatno samo Bog.....i mozda jos po netko.....


registracija
7/7/11

gadovi, 24.02.12. 13:34

A zašto vjernici uporno odbijaju financirati crkvu već im to mora raditi država?
Zato što nisu nikakvi vjernici.
Evo ja idem u birtiju i od sad ću uporno obijati platiti svaku pivu koju popijem.


registracija
12/1/11

siziff, 24.02.12. 14:05

LAUDATIĆ

Dobro dobro!
Već si odavno zaradio svoju indulgenciju, nemoj pretjerivati

PS
Ako prebaciš normu, dali imaš koji postotak (na svoj žiro), da se nađe u ovome svijetovnom životu pri ruci


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 14:15

Laudate daj mi molim te reci koju korist je crkva dala građanima HR vjernicima ili nevjernicima. Daj mi molim te navedi jedan državni program koji hrvatska plača a od koje imamo koristi mi ateisti a ne i vjernici (da ne govorimo o isplatama koje se skupe na nekoliko milijardi dolara).

Ja jednio želim da ti plačaš INSTITUCIJU katoličke crkve koliko u nju vjeruješ. Ti očito nisi sposoban praviti razliku između inisitucije katoličke crkve i vjere. Jedno s drugim nema veze. Ja se ne bi žalila kada bi država pomagala vjeru, ali ne i ljude sumljivih moralnih i društvenih načela koji su se u velikoj mjeri nakotili u instituciji katoličke crkve.


registracija
8/7/09

bankar, 24.02.12. 14:35

sere mi se kad se ljevičari pokušavaju uvući u šupak desničarima


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 14:49

@ankicascreiber
odgovorit ću ti ali kad prvo sama pokušaj dati odgovor što su iz tvoje perspektive pozitivne strane Crkve.

@siziff
nije mi do ispunjenja normi ali kad vidim kako se pecaju ko' one male ribice na krušne mrvice rekoh 'ajde da sa i ja malo zabavljam.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 14:52

stvarno je smiješno, apsurdno, i preko svake zdrave pameti da vlada ulaže u crkvu novce dok po školama i bolnicama ne radi grijanje, ruše se krovovi i zidovi.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 14:58

Laudate ja znam masu ljudi koji su vjernici i koji misle da im vjera daje snagu da čine teške stvari zato jer su to dobre stvari. Međutim to su ljudi, vjernici, koji se obično sramote postupaka institucije katoličke crkve.

Svi mi vjeruijemo u nešto, ali u instituciju katoličke crkve je stvarno teško vjerovati. Ne samo da je teško vjerovati nego ih je teško i braniti. Ja uz sav trud ne mogu naći nešto pozitivno o katoličkoj crkvi. Često se spominje Caritas, međutim apsurdno je govoriti o crkvenom milosrđu kada oni zapravo žive na račun društva.

Ti sam/sama ne nalaziš naćina da ih braniš, zato na moje prijašnje pitanje možeš samo odgovoriti protupitanjem.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 15:00

Usput rečeno ako država i upumpa ogromne novce u katoličko sveučilište to sveučilište neće obrazovati liječnike, inžinjere, ekologe, farmaceute, ili bilo koju drugu struku koja će pomoći društvu.

Katoličko sveučilište je planirano za katolički orijetirane pravnike, vjeroučitelje, i novinare, znači profesionalne talibane.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 15:19

@ankicascreiber
........ kažeš katoličko sveučilište je za profesionalne talibane??!!

U dominantno protestantskoj Engleskoj je 2300 katoličkih škola.
U Indiji s minornim brojem katolika katoličke škole su druge po veličini nakon vladinih.

Da li bi to bilo tako da nemaju ugled, a isti se nestiče školujući talibane nego prave intelektualce.

U društvima koja su pretrpjela komunističko ispiranje mozga postoji kriva slika o tim školama.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 15:24

Laudate hvala na odgovoru. Ne samo da nisi odgovorio na moja direktna pitanja, nakon dva pokušaja nego još i s ono mlao odgovora izvrčeš činjenice i ono što sam rekla.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 15:32

@ankicascreiber
Čudan je termin "vjerovati u instituciju". Vjeruješ u pravo hrvatskog naroda da postoji i ima državu, a hrvatska vlada je institucija koja može imati veće ili manje povjerenje.
Isto je i s vjerom u Boga i institucijom.

E sada je pitanje kako bi društvo funkcioniralno bez državnog aparata, ili vjernici bez institucije Crkve?

Kad odgovoriš na prvo dobiješ odgovor i na drugo pitanje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.02.12. 15:42

Eto zato smo mi bili i ostali banana država.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.02.12. 15:43

Pardon,katolička banana država.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 15:46

@lolobrigita
mi čak nemamo plantaža da bi bili banana država.
Zato ćemo biti država brojnog proletarijata.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 16:30

HA HA HA HA Laudate izbjegavas odgovor na moje prvobitno pitanje cak i iz nekoliko pokusaja, i stvarno prodajes maglu.
Lako cu ti objasniti sto je razlika izmedu vjere i institucije. Gradani u Hrvatskoj VJERUJU u Hrvatsku drzavu, medutim ne vjeruju u INSTITUCIJU Hrvatske vlade i sabora. Jer da se gradane pita u vladi ekonomiju ne bi rijesavali Linic, Maras i Cacic, vec Vladimir Ferdelji i ljudi u koje mozes vjerovati, jer su INSTITUCIJU Hrvatske drzave okupirali stranacki sarlatani. Zoki je postao glavni mamager drzave da prije toga nikada nije uspijesno mamagerirao s bilo cime.
Da li sada razumijes razliku izmedu ljudi katolicke vjere i institucije katolicke crkve? Gotovo sam sigurna da ne, jer tebi nije cilj imati debatu da bi se rijesio problem, vec da bi se muljalo sto vise kako bi katolicka crkva u mulju mogla zgrabiti sto vise moze.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 16:34

Inace ideja katolickog sveucilista koje finacira MOZS je apsurdna do boli.

MOZS finacira sveucilsta u HR i na ta sveucilsta mogu ici svi, katolici, muslimani, komunisti , fasisti, a za one koji bas zele intelektualnu izolaciju i jednoumlje postoji bogoslovni fakultet. Medutim katolicima to nije dovoljno, pored bogoslovnog fakulteta oni zele sveuciliste samo za sebe, ali s nasim novcima!!!!

Pored ovakve sebicnosti, dali nekoga i cudi da je glavni hrvatski lopov Ivo Sanader bio i veliki katolik?


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 17:08

@ankicascreiber
tko je to "vi" i koliko vas ima? 2%, 5% ili možda 7% najviše.
Malo vas je ali ste glasni i još se postavljate da govorite u ime većine.
Ne morate nas vjernike branit od vjernika i Crkve.

Katoličke obrazovne institucije su vrlo cijenjene u svijetu. To što je u zemljama koje trpe posljedice komunističkog ispiranja mozga percepcija drugačija ništa ne mijenja.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.02.12. 17:11

Isus pere bjelje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.02.12. 17:12

Eh da mi je biti katolik.Kao Sanader.Isto i brat mu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.02.12. 17:14

Laudate,koliko ti otprilike inkasiraš po misi?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.02.12. 17:17

Laudate,pošto nisi za knjige,pogledaj jedan sjajan film.Svidjet će ti se,govori o mladom evangelističkom propovijedniku.Tu je na dva klika:
"Marjoe" se zove.Zanimljivo i poučno,insajdersko.
Možda ti se i upali koja lampica,nikad se ne zna.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.02.12. 17:21

Kad to pogledaš,molim te onda i dokumentarni filmić(kratak je) o islamu.Zove se "Submission".To na arapskom riječ islam i znači-pokornost.Samo radi ravnoteže,da ne misliš da je samo kršćanstvo na tapetu.
Ajde,meni za ljubav.
Ako ne govoriš engleski,onda ništa,zaboravi.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.02.12. 17:36

Laudate,
"tko je to "vi" i koliko vas ima? 2%, 5% ili možda 7% najviše".
Nažalost, moguće da si u pravu i to dokazuje samo da su pametni u manjini,što je i normalno.
Sva istraživanja u svijetu pokazuju da religioznost opada sa stupnjem obrazovanja.Kod nas je obrazovanih malo,nepismenih i polupismenih oko 30%.Dakle,teren je pogodan za religiju.Zato si u pravu.


registracija
12/1/11

siziff, 24.02.12. 17:51

LOLOBRIGITA @

......ISUS PERE BJELJE"......

:-)) :-)) :-)) :-))

....bijelo do prozirnoga., kao da ga i nema


registracija
12/1/11

siziff, 24.02.12. 18:03

.LAUDATIĆ@

...Mi čak nemamo plantažu da bi bili banana država"......,

Ali zato imamo plantažu gdje uspjevaju ukriženi talibani.

Na toj istoj plantaži, neviđeno kvalitetno, prije su uspjevali isti ti (manje-više) zvijezdasto crveni talibani.

Nekim čudom, preko noći, nitko nezna iz kojega razloga; totalni zaokret.
Niti njima jadnicima nije baš sve jasno; šta se to desilo, eto; preko noći?.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 19:52

lolobrigita
dvije zemlje s najvećim postokom ateista na svijetu su Švedska i Vijetnam.

.... ako nisi za knjigu
.... ako ne znaš engleski
......
btw....obzirom na % udjela u stanovništvu (2 do 5%) i na glasnost mogu zaključiti da vam demokratičnost i skromnost nije vrlina


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 19:57

@siziffe
svi zaokreti koje spominješ svojstveni su čovjeku.
I nije problem ako čovjek čini zaokret u jednu ili drugu stranu.
Problem je ako se pri tome ponaša netoleratno prema onim drugim.

Iz pisanja novinara i komentatora lako bi se zbrajanjem i oduzimanjem ustanovilo da su trenutno ateisti netolerantniji od vjernika i skloniji uvredama.
Vjernici su u defanzivi. Pa i ovo moje pisanje je obrambenog karaktera, samo reagiram na poluistine i istine izdvojene iz konteksta.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 20:14

Laudate lijepo sam te pitala jasna pitanja, nisi odgovorio. Iako se ne libim biti bezobrazna kada treba, s tobom sam namjerno davala jasne argumente jer sam znala da neces na demokratski i logičan način braniti svoje stavove.

Tvoje pitanje koliko nas u % ima mogu jako, jako, lako odgovoriti (kao i sva druga tvoja pitanja). Ima nas mnogo, mnogo i većina smo. Kao sto ti ovdje predstavljani tekst kaže, ugovori s crkvom su sklopljeni TAJNO cak i u mračno Tuđmanovo doba. Da se crkvu pita sigurno Josipović ne bio predsjednik, i u vladi ne bi sjedio SDP već Mirjana Petir. Crkva ima samo deklarativnu podršku građana, i svakim danom ta podrška je manja. Slično komunističkoj partiji crkva jako kontrolira informacije o sebi, jer najbolje djeluje u mutnom.

Da se napravi referendum da li se građani slažu s novčanom podrškom koju crkva prima, preko 80% bi se izjasnilo za NE. To crkva i zna, i zato se crkva ne usudi obraćati građanima već vrši mutan pritisak na politiku. Vidiš i sam da Zoki ne može objasniti građanima zašto u doba krize novčano podupire crkvu!

Sve politicke stranke s krscanstvom u svom nazivu su propale, u najbolje doba dobili bi dva mjesta u saboru. Don Ivan Grubišić, je upravo odraz sto građani očekuju od crkve, i kako crkva može samo loviti u mutnom. Dona Grubišića vole vjernici, voli ga i Bog, ali ga ne voli crkva.

Slabi ste Laudate, jako slabi, ali jako bezobrazni i podli, s vama se ne moze argumetirano i demokratski, vi grizete iz mraka, iz podvala.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.02.12. 20:33

@ankicascreiber
pokušavam shvatiti što si pitala ali ne uspijevam.

Molim te analiziraj svoj tekst i pokušaj ga prepričati bez vrijeđanja i po mogućnosti bez pretpostavki nego samo sa činjenicama.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 20:53

Laudate ne brini ako ne shvacas,ima dosta ljudi na koji shvacaju i to je vazno. Vazno je biti glasan o svemu tome, jer svi oni koji love u mutnom kao crkva, vole da to se o tome sto manje prica.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.02.12. 20:53

Laudate ne brini ako ne shvacas,ima dosta ljudi na koji shvacaju i to je vazno. Vazno je biti glasan o svemu tome, jer svi oni koji love u mutnom kao crkva, vole da to se o tome sto manje prica.


registracija
9/3/10

nostradurus, 24.02.12. 21:23

Biznis kao i svaki drugi.


registracija
26/1/08

Rampa, 25.02.12. 01:57

Katolika vjernika je u ovoj zemlji samo 18%!

To je službeni podatak koji čak i Crkva priznaje i to su oni ljudi koji su stvarno uvjereni u crkvene bajke i koji stvarno idu u Crkvu i vjeruju u to sve!

E pa onda neka tih 18% izvoli skupiti kako god zna tih 300 mil. kn i kad su toliko ubijeđeni u to u što vjeruju i ako stvarno toliko vole svoju Crkvu neka onda te novce sami upaćuju Crkvi i neka sjašu više sa grbače nas ostalih 82%!!


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 06:00

@Rampa
Crkveni ured za statistiku kaže da je 89,88% katolika u Hrvatskoj što je 2% više u odnosu na 2001 godinu kada je bilo 87,83%.

Prema Gallupovom istraživanju iz 2010 godine u HR svega 68% stanovništva pridaje važnost religiji. Dodao bih što znači pridavati važnost nacionalnom indentitetu?
Npr 86% je Hrvata ali samo 60% pridaje važnost. Osijećaš li se ili se ne osijećaš kao Hrvat neovisno o stupnju nacionalnog naboja.

Broj ljudi koji redovno idu na misu svaki tjedan oscilira od sela do grada no u prosjeku je 20 do 25%.

Rampa ti možeš uvesti strogi kriterij za definiranje katolika.
Na isti način prema onome kako vi ateisti sebe vidite, visokotolerantni, humanistički nazori i slično moglo bi se reći da vi kao grupa ne postojite jer takvih je u HR možda par desetaka što je manje od statističke greške. Ne postojite. Nula %.


registracija
12/1/11

siziff, 25.02.12. 09:46

Crkveni ured za statistiku kaže..........


HE HE........ ONIKAŽU, jeli?

To je stoposto vjerodostojan podatak, kao šta vam je vjerodostojna čitava tlapnja od koje živite (mislim na one koji su radili te statistike, te one oko njih).
Tu isto i TI spadaš, moj Laudatiću !
Sva netolerancija koju ovdje spominješ, sa strane ateista, je čaj od kamilice, koliko su vjernici netolerantni, bili kroz povijest i ostali do danas.
Samo ovakvi plačeni urlikavci kojima je zadatak: umnožavenje stada (čitaj; ovaca), galame stalno o ugroženosti, kako bi ovčice odrješile još bolje kesu puneći crkvenu škrabicu i kako bi se još bolje nametnuli stadu; kao (fol) braneći njihove interese od ugroze, koja eto, svakim danom je sve veća i vreba iza svakoga čoška.
AVAJ; UZALUD ! Vrijeme je odbrojeno!


registracija
12/1/11

siziff, 25.02.12. 09:57

PS

Obzirom da ste dobili gadan novac od DRUGA Milanovića; predlažem da njegovo financijsko ukazanje počne stažirati za sveca, stoga ne bi bilo loše da se malo u međuvremenu razmišlja o njegovom novom svetačkom imenu.
NA PR: Sveti Polucrveni Zoki pokajnik, zaštitnik svih vrsta i podvrsta gluposti

Možda neko ima bolju ideju. Natječaj je otvoren na ovoj stranici


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 25.02.12. 10:26

Na cistim demokratskim izborima sve Hrvatske stranke s nazivom Krscanska vec godinama propadaju, kao i Mirjana Petir, i Milan Bandic. Da ljudi slusaju crkvu to se bi dogodilo.

Don Ivan Grubisic ima potporu naroda ali ga crkva ne moze svariti.

Tekst kaze da je Tudman tajno sklopio ugovor s Vatikanom, a da Zoki ne zeli komentirati taj ugovor.

Sve to govori kako inistitucija crkve djeluje u HR, pokvareno, tajno, u mutnome, jer demokratski nemaju sanse prezivjeti bas kao ni komunisti ili fasisti.


registracija
26/11/09

CH2710, 25.02.12. 10:53

Laudate, 24.02.12. 12:42

Nacional u pravilu jednom tjedno objavljuje članke protiv Katoličke crkve, ne protiv islama, pravoslavlja, židovstva itd..... samo protiv katoličanstva.
Slučajno???
A vi koji se pecate mućnite glavom.

--------------------------------------------------------------------------------
A kako bi bilo da ti mućneš glavom i shvatiš, da popovi nisu nešto drugo nego PARAZITI koji samo zaglupljuju takve kao ti... i od toga vrlo dobro žive.

Ja sam 100%-tni ateist, ali imam uz svaku garanciju daleko veću vjeru od bilo kojeg katolika.

Znaš zašto...? Zato jer sam ČOVJEK i zato jer vjerujem u REALNE pojave, jer vjerujem u sebe, u ljude, u ono što je oko mene, a osim toga sam - za razliku od vrlo velikog broja katolika (ili nekoh drugih vjernika) vrlo socijalno nastrojen i uživam u tome ako nekome mogu pomoći.

Za to mi ne treba NAVODNI bog, a još manje licemjerni, parazitski popovi i pedofili, odnosno oni koji na račun naroda žive s "kućnim pomoćnicama"... i imaju djecu, iako to ne bi smjeli.

Eto, potrudi se bar to shvatiti.


registracija
12/1/11

siziff, 25.02.12. 10:56

Da me ne bi optužili za kontradikciju iliti protuslovlje:
Crkvi je vrijeme odbrojeno, ne zato šta su ateisti zločesti, nego zato šta je ONA zločesta, plus toga vrijeme u svome pomaku (čitaj; evolucija), eliminira suvišne i nepotrebne stvari i to je to = FINITO !


registracija
26/11/09

CH2710, 25.02.12. 10:59

Laudate, 25.02.12. 06:00

@Rampa
Crkveni ured za statistiku kaže da je 89,88% katolika u Hrvatskoj što je 2% više u odnosu na 2001 godinu kada je bilo 87,83%.

--------------------------------------------------------

A što bi taj "slavni" ured i mogao reći...? Moraju lagati da im se ovčice ne raštrkaju po planimama... jer bi bez stada koje daje mlijeko bili gladni.


registracija
26/11/09

CH2710, 25.02.12. 11:03

I još nešto za našeg slavnog Laudaticu. Ako nisi znao / znala... vrlo seriozne ankete jasno pokazuju da čak 80% (osamdeset posto) popova NE vjeruje u boga. Sigurno znaju i zašto.

Da li to možda nešto govori...? Iskreno, čisto sumnjam... takvi kao ti su nepopravljivi.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 11:59

CH2710
imaš imaš garanciju, imaš ovo, imaš ono.
Imaš li ti uopće dokument da si ateist?


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 12:03

Pažnja molim!
Svi mućnite glavom, pogledajte i primijetit ćete kako ateisti optužuju vjernike za ono što unpravo sami čine: etiketiranje, podvaljivanje itd.

A vjernici stoički podnose i tu i tamo netko kao npr ja malo odgovori.


registracija
12/1/11

Patricija13, 25.02.12. 12:07

Korizma je, pa ne bih pretjerano pametovala po portalu.
Jedino jedna preporuka: skupljajte potpise da demokratski odmjerimo snage.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 12:08

@ankicascreiber
ti i bilo tko može otići i registrirati stranku s prefiksom "kršćanska".

Međutim nitko bez odobrenja Crkve ne može u naziv staviti "katolički" jer to pripada Katoličkoj crkvi. Koliko znam Crkva još nikome nije dozvolila uporabu tog naziva.

Odgovor zašto su stranke s prefiksom "kršćanski" propale treba tražiti u kvaliteti osoba kojima je "kršćanski" trebalo biti zamjena za druge kvalitete, a to u politici ne prolazi.


registracija
15/8/09

vergilia, 25.02.12. 12:09

Presvijetli Laudate je, naravno, dežurni apologeta, plaćenik crkve koji stalno i uporno bljuzga ovdje podvale i laži, a sve sa ciljem obrane i održanja jedne licemjerne institucije koja pljačka gdje god stigne. Nije on ovdje da raspravlja, niti da odgovara na pitanja, a - to ne! On je tu da prodaje maglu i optužuje ateiste za netoleranciju i mržnju, on je tu da podmeće glupe "zaključke", da izaziva i podruguje se - a onda za tu svoju rabotu optužuje druge. Nema ni osnovnog ljudskog srama u iznošenju optužbi, svejedno mu je što je odavno pročitan i što svi vide i znaju da u njemu od ČOVJEKA nema ništa - on je samo stroj od zadatka, programiran da se ovdje razbacuje papagajskim floskulama i dogmama - u stanju je pozivati se na riječi božje, da bi u nastavku ispljunuo laž i optužbu - licemjer bez premca na ovom portalu!


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 12:12

@siziff
uvijek mi je interesantno čitati kako se vi ateisti koprcate dokazujući svoju naprednost ne propagirajući svoje vrijednosti nego vrijeđajući i omalovažavajući Crkvu i vjernike.

Dokazi su vam nešto između infatilnosti i birtijaškog razgovora, ali to je vaš izbor.

Naravno uzimam sasvim ozbiljno natruhe militantnog ateizma koji kod pojedinih komentatora izlazi i na uši.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 12:15

@vergilia
Struktura tvoje rečenice je otprilike ovo:

uvreda-subjekt-etiketa-predikat-uvreda-atribut-podvala-objekt-uvreda-ponovljeni subjekt itd.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 12:18

@vergilia:
"...licemjer bez premca...."

Slobodni uzi bilo koji niz komentar na bilo koju temu i daj nekome da analizira i prosudi u čijem pisanju ima više licemjerja, vrijeđanja, insinuiranja, omalovažavanja i slično.


registracija
15/8/09

vergilia, 25.02.12. 12:24

Presvijetli, zar priznaješ da u tvojim napisima ima licemjerja, omalovažavanja, vrijeđanja, insinuiranja?? Doduše - kažeš da drugdje ima više nego kod tebe...no, eto - ajde i za to "malo" je uspjeh da priznaješ..:))


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.02.12. 13:24

Kako osloviti katoličkog svećenika:

- Redovnika:Velečasni

- Biskupa: Preuzvišeni

- Kardinala: Vaša uzoritosti;

- Papu: Vaša svetosti ili Sveti oče;

Bog je samo - Gospodin.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.02.12. 13:29

Jasno je da Bog nema što tražiti u gornjem društvu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.02.12. 13:29

Bog i Hrvati.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.02.12. 13:30

Bog i Hrvati i Laudate.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.02.12. 13:30

A vi sotonistički i zločesti ateisti tišina.


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 13:38

@lolobrigita
Velika pusa ----- Cmok!!!
Be careful. The people could think you changed the side.


registracija
12/1/11

siziff, 25.02.12. 13:52

LAUDATIĆ@

......"treba tražiti u kvaliteti osoba kojima je "krščanski" trebalo biti zamjena za druge kvalitete".......

Dali imaš TI ovo prvo, ili samo zamjenu (?), ili se to ne odnosi na obmanjivaće po svm forumima u Hr gdje se spominje Crkva i njezina škrabica

Usputno; dali ti je poznat onaj nik sa crvenim autićem koji se javlja pod imenom Mestar na forumu HR?


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 14:04

@siziffe
onog časa kad pomisliš ili napišeš Crkva = obmanjivanje
ti si se odrekao Darwina, evolucije, znanosti, dijalektike itd.
Nemoj tako brzopleto ulaziti u kategorične zaključke.

Nik Mestar?? Ne, ne zalazim tamo.


registracija
9/1/12

tontica, 25.02.12. 16:09

Jedna stara časna sestra je godinama kupala svećenika, no jednoga se dana osjećala loše, pa je uputila sasvim mladu sestru u cijeli ritual kupanja: koliko da ugrije vodu, koji šampon da koristi i slično. Na kraju je naglasila da nipošto ne smije gledati svećenikove intimne dijelove tijela, a ukoliko ih vidi, da ga posluša u svemu što joj on kaže. I tako, mlada sestra je okupala svećenika i stara je htjela čuti kako je bilo.
- Jao, sestro, moram vam reći, spašena sam i idem u raj! - oduševljeno je počela mlada sestra. - Najprije sam kupala svećenika u kadi punoj pjene, kad me on primio za ruku, odveo je do nečeg tvrdog i rekao mi da je to ključ za raj i ukoliko paše u moju bravu, sigurno ću otići direktno u raj kad umrem.
- Stvarno je to rekao? - začudila se starija sestra.
- Da! Onda je tražio da isproba moju bravu. Stavio je ključ raja u nju, u početku je jako boljelo, ali on mi je rekao da je put do vječnog blaženstva mukotrpan i da moram biti hrabra i strpljiva, jer ću na kraju osjetiti neopisivu sreću. I, tako je i bilo. - završila je mlada časna sestra svoju priču, sva (odu)ševljena. Stara sestra joj ljutito odgovori:
- Prokletnik! A meni je rekao da je to Gabrijelova truba i ja već četrdeset godina marljivo pušem u nju!!


registracija
12/1/11

siziff, 25.02.12. 18:22

LAUDATIĆ@

Nije mi jasna tvoja vispernost glede: Crkva=obmanjivanje u korelaciji sa Darvinom i odricanjem od istog ako se to prihvati kao fakat.
Daj molim te podrobnije pojasni, ako to pojašnjenje nije u suprotnosti sa Vjerom

Usputno, ja sam spomenuo forumske obmanjivaće. Ti po navici prebacuješ lopticu u crkveno dvorište
Nije te strah Boga?


registracija
1/3/11

Laudate, 25.02.12. 20:44

@siziffe
upravo slušam razgovor jednog od najvatrenijih ateista Richarda Dawkinsa s kenterburškim nadbiskupom Dr. Rowanom Williamsom i zamisli na snebivanje obožavatelja Dawkins izjavi da je on zapravo agnostik a ne ateist i dozvoljava mogućnost da je Bog upleten u stvaranje svijeta.

Istina dodao je kako ne razumije zašto ljudi ne vide ljepotu ideje da je sve nastalo samo od sebe.

Koga zanima može pogledati i poslušati na 24 sata, a naravno i kraći tekst na hrvatskom je priložen.

Siziff, ono sa formuskim obmanjivanjem ćemo drugi puta. Trenutno sam umoran i nije mi do toga.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.02.12. 00:00

Ljudi nemojte dati da vas Laudate smulja s teme. Tema je ovdje jednostavna. Vlada daje 250 milijuna kuna crkvi i Zoki ne moze jasno obajasniti zasto te novce mora izdvajati za crkvu
.
Novci poreznih obvezznika se daju crkvi po nekom sporazumu koji je prvotno TAJNO potpisan izmedu Tudmanove vlade i Vatikana.

Da se napravi referendum preko 80% bi glasalo protiv tokvog izdavanja novca za crkvu. ako ovjde je ocito crkva izigrala demokraciju.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 06:40

Država pomaže sve vjerske zajednice u RH. Iznos novca je proporcionalan % udjela u stanovništvu.
Zlonamjerno je spominjati samo katoličku zajednicu.

Ponovit ću 33,3 mil Eur koji se dobrim dijelom vrate nazad društvu naspram 550 mil Eura koliko će svake godine ići u EU.
Zanima me tko će na ovim portalima ronit suze za tih 550 mil Eura i koga će optužiti.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.02.12. 07:36

Možda će nekog zanimati, pa da se ne ostane samo na riječima - http://sekularnihumanizam.wordpress.com/


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 08:17

@vergilia
dobro je da se ateisti organiziraju. Traže ravnopravnost sa vjerskim zajednicama, pretpostavljam da misle na financijsku potporu države. Treba im to omogućiti, ali tek kada se organiziraju.

U linku je i članak o situaciji u Belgiji. Vidimo da Belgija godišnje sa 160 milijuna eura pomaže vjerske zajednice, svaku proporcionalno udjelu u stanovništvu.
Djeca u osnovnoj školi pohađaju jedan od šest vjeronauka po izboru ili "etiku" koju ne organizira država nego nereligijske organizacije autnomno.

Vjeronauk se predaje u osnim i srednjim školama, uz "moral"-etiku kao alternativni predmet.


registracija
12/1/11

siziff, 26.02.12. 08:28

Daj malo preciznije: Kojim to "DOBRIM DIJELOM"

Jeli to onaj dio koji ostane nakon kavijara i šampanjca ? Ili možda onaj dio koji ostane nakon kupnje najnovijega audija?
Molim te ne spominji mi Karitas i polovnu garderobicu koju podjelite sirotinji

Usporedba glede Evrope i 33,3 mil E < 550 mil E, tu si nadmašio samoga sebe.
Da sam ja Bozy, odmah bi ti podigao honorar za ovu ljigavost i licemjerje koje serviraš ljudima. Među te ne računam blejajuće ovce!


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 08:42

U linku koji nam je vergiliga podarima je i link za emisiju o vjeri u školskim klupama.

Rezime: U Europi samo Slovenija i Francuska nemaju vjeronauk uškolskim klupama.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 08:51

Iz navedenog linka izdvajam:

Europska unija temelji se na vrijednostima, a religija je jedna od vrijednosti......
Vjeronauk u školama pomaže odgoju savjesti i zato je vrlo važan.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 08:53

Iz navedenog linka izdvajam:

Laička država (sekularna) ima veze sa religijom (P.S. koja je društvena stvarnost) i vjeronauk u školama je dio tih posebnih veza.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.02.12. 10:39

Presvijetli, tvoje "izdvajanje" iz konteksta je tvoja poznata taktika obrane crkvenih institucija - sve što si "izdvojio" je nebitno. No, to će oni kojih se to tiče i koji su zainteresirani za tematiku sami jasno vidjeti - oni koji ne vide - slijepo im bilo i dalje..:))
Za tebe - toliko da vidiš da je očito da izmišljaš kad govoriš da ateisti nemaju pojma niti tko su, niti što žele - tvoja izmišljotina pliva u glibu crkvene demagogije i smrdi na sto metara - čak i sa ekrana.

Zainteresiranima nudim još nekoliko web stranica udruga u kojima su i koje podržavaju onih 0% humanista.(izvor ove vjerodostojne statistike je presvijetli Laudate:"vi kao grupa ne postojite jer takvih je u HR možda par desetaka što je manje od statističke greške. Ne postojite. Nula %.)

http://www.ateizam.org/
http://www.protagora.hr/
http://david-udruga.hr/

Ugodno čitanje!


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 11:37

@vergilia
"drš' te lopova"
optužuješ za izvlačenje iz konteksta, a upravo to radiš.
Pogledaj cijeli tekst iz kojeg si izvukla navedeni "krimen" i vidjeti ćeš da je to analogija i parodija na Rampinu tvrdnju da je u HR 18% vjernika.

Nažalost moram kontatirati da i dalje imaš ružnu naviku vrijeđanja i etiketiranja.
U nedostatku argumenata uvrede se čine kao dobra zamjena, no to govori o tebi više nego što bi vjerojatno željela.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 11:42

Ponovit ću najvažnije dijelove iz linka kojim nas je vergilia podarila prije nekoliko postova:

- Sve zemlje Europe izuzev Francuske i Slovenije imaju vjeronauk u školama, osnovnim i srednjim

- Belgija ima identičan sustav financiranja vjerskih zajednica kao i HR samo izdvaja 5 puta više (160 mil Eura)

Kada je Tuđman odluku o financiranju stavio u međudržavni ugovor s Vatikanom pretpostavljam da je imao viziju jačanja lijevih snaga koje će željeti ukinuti financiranje vjerskih zajednica te se na ovaj način osigurao da do toga ne dođe.
Sad vidimo koliko je bio dalekovidan
Slava mu.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.02.12. 12:46

Pogledaj ti, slijepi kod očiju – ja nisam baš nigdje ništa izvlačila – dala sam link i to je sve. Ti si taj koji je sa preporučene stranice citirao neke navode koji su se tebi činili da nešto znače (ma što to bilo), uz tvoje „zaključivanje“ o tome što ti navodi znače. Komentirala sam da su ti „zaključci“ nebitni – kao što i jesu, jer su prigodno s tvoje strane iskonstruirani sa određenim ciljem obrane crkve i stavova koje papagajiš i ponavljaš ovdje već poduže vrijeme. Pri tome stojim i dalje. Dakle – navedi što sam ja izvukla iz konteksta stranice koju sam preporučila. Ako ne navedeš, onda potvrđuješ da si lažac kad kažeš da sam ja nešto izvukla iz konteksta. Osim ako uopće ne razumiješ što znači – izvlačiti iz konteksta. Jesam to dovoljno jasno rekla da bi razumio?

Vidim da si se raspisao - ma NEMA Belgija sustav kao Hrvatska - eto, to što si napisao znači upravo što sam rekla - izvlačiš iz konteksta sa ciljem nuđenja nekih nebuloznih zaključaka - presvijetli - NEMA >Belgija sustav kao Hrvatska, ti bi samo htio da nekog uvjeriš da ima, pa da taj netko pomisli da Hrvatska ima baš dobar sustav kad to ima, zamisli - Belgija. Ma, ti su obični šrot, lako te pročitati iako misliš da nije, hehe, naročito je zgodno ono - da izdvaja 5 puta više nego Hrvatska, vidim da ti zazubice rastu za još love iz proračuna...koliko ono kažeš da je proračun Belgije, kolko ono kažeš da Belgija ima stanovnika..podsjeti me na tu činjenicu presvijetli..ma pronaći ćemo mi negdje u ovom našem jadnom proračunu neku kunu da dodamo u crkvenu škrabicu..:))


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 13:18

@vergilia
vi ateisti odrasli u vrijeme komunizma imate izvitoperen odnos prema religiji i teško prihvaćate da ovo kako je danas po pitanju vjere i vjeronauka je najnormalnija stvar u Europi.

U Europi je nenormalan ovaj militantni ateizam koji je komunističko nasljeđe.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.02.12. 13:57

Laudate nevjerovatno je kako muljas. kakvi komunisti, kakvi ateisti, militantni, kakva europa.

radi se o demokraciji, ni Tudamn, ni Zoki ni bilo koja druga vlada ne moze demokratski izaci pred ljude i obajsniti kakvi se to novci izdvajaju za crkvu!

Ako na referendumu mozes dobiti novce za crkvu, onda ih imaj, ali ovo je samo muljaza, cista muljaza.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 14:01

@ankicascreiber
za mene je muljaža ovih 550 milijuna Eura koji će svake godine ići u EU a nitko ne zna za što.

Glede referenduma o izdvajanjima države za sve što nije vojska-policija-zdravstvo...., potpisujem odmah.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 14:05

@ankicascreiber
molim te budi korektna i reci izdvaja se za vjerske zajednice jer nije u pitanju samo Katolička crkva.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.02.12. 14:10

Presvijetli, već ti se tastatura izlizala od stalnog lupanja istih slova - ništa nisi rekao, ništa nisi odgovorio, samo si copy/paste sa nekog od svojih slavnih postova - baš sam si mislila kad ćeš već jednom ulupati"komunizam" i "militantni ateizam", nešto dugo već nisi..:)) No, zaboravio si naglasiti ono - "iz mržnje" - sve to ateistički talibani rade iz mržnje, zar ne?


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 14:14

@vergilia
ako se netko ponavlja na svim portalima to ste vi ateisti. Novac - pedofili- novac-


registracija
15/8/09

vergilia, 26.02.12. 14:23

Laudate: "Kada je Tuđman odluku o financiranju stavio u međudržavni ugovor s Vatikanom pretpostavljam da je imao viziju jačanja lijevih snaga koje će željeti ukinuti financiranje vjerskih zajednica te se na ovaj način osigurao da do toga ne dođe.
Sad vidimo koliko je bio dalekovidan
Slava mu. "

Koji si ti demagog da ti para nema - ovoliko gluparija ni pas s maslom ne može progutati - ništa nije Tuđman "stavio", bila je to čista kupoprodaja pri kojoj je veliki vožd Francek kupio naklonost Vatikana i njegovo žmirenje na već tada jasne koruptivne planove o 200 obitelji koje će pod svojom vlasti imati stoku sitnog zuba, a crkva poslušno stado koje će se moći musti i čime će se puniti kese nezasitne crkvena hijerarhija. Tuđman se nije ni prekrižiti znao, a za vjeru mu se živo fućkalo ko i većini kvazi-vjernika. Da je bio dalekovidan - to svakako, sve je lijepo isplanirao i proveo. A i crkva je bila dalekovidna, što nije niti čudo s obzirom da je kroz povijest naučila dobro otimati i pljačkati.
Problem je što i slijepi progledaše... i vide - baš jako daleko- i unazad i unaprijed..:))


registracija
15/8/09

vergilia, 26.02.12. 14:26

Laudate: "@vergilia
ako se netko ponavlja na svim portalima to ste vi ateisti."

Što ćeš kad nas je 0%..:))


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 14:26

Komunizam je ostavio duboke tragove. Brazde u mozgu neće tako lako biti poravnane.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 14:28

@vergilia
ima vas 2,2%
ali ako je Rampa mogao nas sa 86% spustiti na 18% mogu i ja vas sa 2,2 na 0%


registracija
15/8/09

vergilia, 26.02.12. 14:28

Blabla...:_:))


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 14:31

@vergilia
a sad mi pričaj o vrijednosnom sustavu ateizma, da vas bolje upoznam jer shvaćam one ateiste iz Juge vi danas ne priznajete.

Možda vam se dogodi da ni vaša djeca neće priznavati vas.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.02.12. 14:38

Ja ne pričam kad mi netko naređuje, presvijetli - nisam ti ja tvoje poslušno stado..:) Ako želiš upoznati vrijednsone sustave za koje pitaš - dala sam dosta linkova - sjedi i čitaj si kolko ti srce želi!


registracija
1/3/11

Laudate, 26.02.12. 14:41

@vergilia
hvala.
nastavak drugi puta (P.S. dok pročitam domaću zadaću koju si mi dala)


registracija
12/1/11

siziff, 26.02.12. 14:50

LAUDATE@



Ajde, onako vjernički pošteno, iskreno, kako samo može vjernik tvoje kalibraže; priznaj čitateljstvu, koliko te Bozy plaća.
Dali u eurićima ili kunićima, na konto ili na ruku ?

Da mi je samo 10% toga novca,....majka-balalajka

Uglavnom je sto% dobra para ćim takvom pijavica-upornošću braniš skromnu financijsku crkvenu utvrdu

AVAJ UZALUD!


registracija
10/2/12

Hazu, 27.02.12. 18:24

Crkva je jedna,a komunjara ima na svakom koraku i crpe svaku državu,što sa njima,jel ih treba jaloviti


registracija
12/1/11

siziff, 28.02.12. 18:41

Ovakve budale kao ti; TREBA JALOVITI


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika