24.02.2012. / 09:26

Autor: Hina

Manning se nije izjasnio o krivnji

Američki vojnik Bradley Manning (24) optužen je u četvrtak na američkom vojnom sudu u Fort Meadeu za predaju tajnih informacija o američkom ratu u Iraku internetskoj stranici Wikileaksu, ali se o optužnici na prvom ročištu nije izjasnio.

Bradley ManningBradley ManningAmerički vojnik Bradley Manning (24) optužen je u četvrtak na američkom vojnom sudu u Fort Meadeu za predaju tajnih informacija o američkom ratu u Iraku internetskoj stranici Wikileaksu, ali se o optužnici na prvom ročištu nije izjasnio.

Manning, bivši analitičar američke vojne obaveštajne službe u Iraku, optužen je za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti. Optužnica ga tereti da je Wikileaksu proslijedio 700 tisuća dokumenata State Departmenta između studenoga 2009. i svibnja 2010. godine.

Optužen je u 22 točke, od kojih najteža - za pomaganje neprijatelju, nosi doživotnu zatvorsku kaznu. Po drugim točkama optužnice, može dobiti zbirnu kaznu od 150 godina zatvora.

Manning, iz Oklahome, u zatvoru je od svibnja 2010. godine. Njegova obrana tvrdi da je on mladić s duševnim problemima i da nije trebao imati pristup tajnim dokumentima.

Njegovo odbijanje da se odmah izjasni o optužnici njegovu odvjetničkom timu daje vremena da razradi strategiju obrane i da pričeka ishod nekoliko podnesaka o kojima se sud mora očitovati prije početka suđenja, koje može početi najkasnije do kolovoza.

Vezane vijesti

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange od utorka će voditi vlastitu televizijsku emisiju na mreži Russia today, ali popis gostiju još je tajan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika