24.02.2012. / 11:04

Autor: Nacional.hr

U Zagrebu benzin skuplji nego u Tokiju

Vladine subvencije u naftom bogatoj Venezueli, omogućuju građanima Caracasa kupnju galona običnog benzina za samo 6 centi

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaCijene naftnih derivata u zadnjih nekoliko tjedana vrtoglavo skaču, piše Yahoo.com.

Republikanski predsjednički kandidati su čak porast cijene naftnih prerađevina iskoristili u kampanji protiv sadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obame. Galon benzina u SAD-u košta 3,57 dolara, što je skuplje za 19 centi od prošlog mjeseca. No, Amerikanci bi 'dobili srčani napadaj' kad bi morali točiti benzin na nekoj od pumpi u Europi ili drugdje u svijetu. Konzultantska tvrtka Airinc iz Cambridgea, između ostalog prati kretanje cijene benzina u svijetu. Napravili su analizu cijena benzina u nekim svjetskim gradovima, a koja je skuplja od one u SAD-u.

Dodajmo kako galon benzina sadrži 3,78 litara, a jedan dolar iznosi 5,69 kuna. Tako bi cijena galona benzina u Zagrebu bila oko 7,16 dolara. U Ljubljani 7,21, u Beogradu 6,57 dolara i tako dalje.

U gradu Asmari u Eritreji galon običnog benzina košta 9,58 dolara i time je na prvom mjestu tablice. Oslo u Norveškoj ima cijenu galona od oko 9,33 dolara. U Rimu se cijena za galon kreće oko 8,51 dolara. Copenhagen u Danskoj drži četvrto mjesto s cijenom od 8,48 dolara po galonu. Monte Carlo u Monacu je na petom mjestu s 8,46 dolara po galonu benzina. U Londonu, prijestolnici Velike Britanije, građani moraju izdvojiti 8,12 dolara za galon. Divlji vozači u Parizu plaćaju 8,06 dolara galon. U Hong Kongu galon običnog benzina košta 7,85 dolara. Iza njega slijedi Berlin na devetom mjestu s cijenom od 7,76 dolara. Zagreb bi se tako našao s cijenom od oko 7,16 dolara po galonu ispred Tokija, gdje cijena iznosi 6,59 dolara.

Gradovi u zemljama proizvođačima nafte nemaju tih problema, tako u gradu Kuvajtu galon košta 82 centa, u prijestolnici Saudijske Arabije, Rijadu, 45 centa. Vladine subvencije u naftom bogatoj Venezueli, omogućuju građanima Caracasa kupnju galona običnog benzina za samo 6 centi.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.02.12. 15:18

Treba zivit u Caracasu,tamo mi za 80 litara tank treba 72,25 Kn u Zadru 860 Kn.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika