24.02.2012. / 13:00

Autor: Nacional.hr

Prodanović tvrdi da Spevec ne govori istinu

Na pitanje o tome tko je donosio ključne odluke u Ini, Olgica Spevec objasnila je kako bi to bio MOL te izvršni direktori koji su bili odgovorni za poslovanje pojedinih jedinica

Olgica SpevecOlgica SpevecNa Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Ivi Sanaderu svjedočenjem Olgice Spevec, predsjednice Vijeća Agencije za tržišno natjecanje.

Prije samog početka svjedočenja, sudac Turudić ispravio je svoju prijetnju Sanaderu rekavši kako neće biti izbačen, već udaljen iz sudnice ukoliko nastavi remetiti raspravu.

Olgica Spevec u svom je svjedočenju pojasnila ulogu Agencije u određivanju koncentracije tvrtki na tržištu. Istaknula je kako se u konkretnom slučaju radi o koncentraciji MOL-a odnosno Ine. Prepričala je postupak u kojem je MOL prijavio koncentraciju i Ini te kako je Agencija funkcionirala tijekom roka od 30 dana kada proučava utjecaj koncentracije na tržište.

Agencija je, pojasnila je Olgica Spevec, na kraju odlučila da je koncentracija 'uvjetno dopuštena' jer je trebalo obaviti dubinsku analizu tržišta naftnih derivata. Stoga je Vijeće zatražilo analizu koja je pokazala da doalzi do bitnih promjena u poslovanju Inom.

Istaknula je kako je razlika bila u sastavu Nadzornog odbora i Uprave.

Na pitanje o tome tko je donosio ključne odluke u Ini, Olgica Spevec objasnila je kako bi to bio MOL te izvršni direktori koji su bili odgovorni za poslovanje pojedinih jedinica.

Dodala je kako je o koncentraciji Ine razgovarala i s tadašnjim premijerom Sanaderom te mu je rekla da treba voditi računa o plinskom biznisu jer je Ina bitna za Hrvatsku. Nakon što je stručna službe završila analizu o njihovim zaključcima izvjestili su Vladu i ministra gospodarstva, Damira Polančeca. U obavijesti premijeru, napominje, opisali su pravni aspekt i ekonomsku analizu učinaka na hrvatsko tržište.

"No, na obavijest nije bilo reakcije ni od premijra ni od ministra. S obzirom na ranije iskazani interes, očekivala sam da će se netko javiti", prokomentirala je Olgica Spevec.

Nije im bilo jasno što smo napravili

Nastavila je kako su nakon te obavijesti Vladi nastavili analizirati učinke na tržište. Tada su obavijestili MOL i pokrenuli mjere koje bi bile potrebne za smanjenje negativnih učinaka koncentracije na tržište. Nakon toga doneseno rješenje koje je poslano na adresu Ine i Mola.

Istaknula je kako je nakon donesenog rješenja sazvala konferenciju za novinare, kako bi upoznala javnost s odlukom, no tijekom konferencije nazvao ju je premijer Sanader.

"On nije shvatio odluku Vijeća i rekao mi je da ni pravna služba Vlade nije shvatila o čemu se radi. Nakon toga razgovor je prekinut. Nakon konferencije za medije pozvao me u Vladu da mu kažem što sam točno napravila", prepričala je događaje Olgica Spevec.

Sa sobom je povela pravnicu Vesnu Patrlj, a u Vladi su ju dočekali Polančec i predstavnici Mola i Ine, ne i Sanader. Kaže kako je sastanak bio nervozan jer je cijela ekipa bila nezadovoljna rješenjem.

"Bilo je jasno da smo previše ušli u dubinu, jer smo tražili od Ine da proda Crobenz", pojašnjava te podsjeća kako je bila spremna dati ostavku, ali ne i povući rješenje.

Nakon sastanka, na kojem su ipak prihvatili odluku sastala se na kratko sa Sanaderom koji joj se ispričao za neugodnosti.

Upitana da li je to bio jedini put kad ju je Sanader zvao da pojasni svoje postupke, Olgica Spevec je odgovorila kako sličnih sastanaka nije bilo, ali da ju je znao nazvati oko drugih slučajeva kojim se Agencija bavila.

Na pitanje da li je MOL mogao imati kontrolu nad Inom još 2003. kada je započela privatizacija, Olgica Spevec odgovorila je kako smatra da tada nije bilo prevladavajućeg utjecaja MOL-a.

Spevec ne govori istinu?

Nakon pauze odvjetnici obrane dobili su priliku ispitati svjedokinju Spevec.

Odvjetnica Sloković zatražila je od Olgice Spevec da pojasni zašto Vijeće nije donijelo pozitivnu, nego samo uvjetnu odluku o dopuštenoj koncentraciji. Odgovara kako Agencija nije odlučivala o samom međudioničarskom ugovoru već samo o utjecaju koncentracije na tržište. Dodala je kako je MOL nakon takve ocjene tražio od Agencije dopuštenje da proda dio benzinskih crpki iz mreže Tifona i Ine. Agencija na to nije pristala, ali da su u MOL-u prodali Tifon nakon prve analize, Agencija uopće ne bi išla u dubinsku analizu.

Odvjetnik Prodanović sudu je prigovorio o istinitosti svjedočenja Olgice Spevec te kako će dokazati da ona nije u Vladu oslala nikakvo pismo o koncentraciji MOL-a u Ini.

Suđenje je završeno za danas, a nastavit će se sljedećeg tjedna svjedočenjem Damira Polančeca i Ivana Šukera.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika