24.02.2012. / 13:03

Autor: Nacional.hr

Ekonomisti na nogama

Provedbom Čačićevog plana javni dug će porasti na 70 posto BDP-a

"Predstavljeni plan sigurno će povećati gospodarsku aktivnost ali on neće povećati konkurentnost gospodarstava i izvoz", rekao je Lovrinčević

Radimir ČačićRadimir ČačićInvesticijski plan prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva Vlade, Radimira Čačića, opasan je za kreditni rejting Hrvatske jer će njegovom provedbom javni dug porasti na neodrživih 70 posto BDP-a, kažu stručnjaci za tportal.

Nositelji plana su javna poduzeća Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske autoceste, Hrvatske vode, Hrvatske željeznice i Hrvatske ceste čiji je zadatak u ovoj godini razvijanje velikih investicija i pokretanje velikog broja manjih projekata. Glavnina potrebnog novca osigurat će se od Europska banke za obnovu i razvoj, Europska investicijske banke i Svjetske banke.

Stručnjak Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević upozorava kako svi ti krediti traže državna jamstva što će dovesti do snažnog rasta javnog duga Hrvatske. "Predstavljeni plan sigurno će povećati gospodarsku aktivnost ali on neće povećati konkurentnost gospodarstava i izvoz. Uz to napraviti će strahovit pritisak na domaći i inozemni dug. Ukupni javni dug porast će na 70 posto BDP, čime ćemo se naći odmah ispod Mađarske, što je za nas u ovom trenutku neodrživo", rekao je. Ističe kako su mjesto toga nužne strukturne reforme, rezanje proračunskih rashoda i 'snažnija fiskalna konsolidacija koja bi trebala osloboditi sredstva za investicije'.

Na moguć rast javnog duga zbog upozorava i konzultant Damir Novotny, a kao posljedica moguće je i rušenje kreditnog rejtinga Hrvatske. "Nama je potrebno snažno poticanje proizvodnje odnosno industrije. Tekstilnog, drvno, prehrambenog - prerađivačkog i kožarskog sektora. Veliki problem malih i srednji poduzeća je nemogućnost da dođu do kapitala iako već imaju spremne projekte", kaže i dodaje kako poticanje ulaganja kroz javni sektor ne može otvoriti nova radna mjesta.

Efikasnije bi bilo da država garantira za kredite privatnika. "Čačić kaže kako smo veliki uvoznik struje ali isto tako uvozimo i odijela. Zašto se onda ne bi poticala tekstilna industrija? Najavljeno jačanje jamstvenog fonda Hrvatske agencije za malo gospodarstvo za milijardu kuna nije dovoljno. Potrebno je jedna do dvije milijarde eura kako bi se pokrenula proizvodnja malih i srednjih poduzeća što bi otvorilo nova radna mjesta", smatra Novotny.

Ekonomist Ljubo Jurčić slaže se kako treba poticati privatni sektor, industrija bi se pokrenula izradom finalnih proizvoda. "Sad je jasno da ova Vlada nije došla spremna na vlast. Predstavljeni program ne sadrži investicije već je riječ o redovnom održavanju. Mi moramo iskoristiti naše industrijske potencijale kroz rušenje svih ograničavajućih barijera i efekt toga bi se osjetio već ove godine", tvrdi Jurčić.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
10/12/09

MKC, 24.02.12. 14:33

Nema napretka bez proizvodnje. Bez proizvodnje ne vrijede ni nasipi, ni autoputevi ni struja itd. Industrija je uništena, a sada se intenzivno radi na zatiranju poljoprivrede. Ne mislim na "mljekare" nego općenito na selo jer ono se uništava u samim temeljima i to zakonima, uvozom smeća, bezveznim propisima, ... . Npr. u vrijeme Štrosmajera Đakovačka biskupija je bila najbogatija biskupija u Europi. Njegovi "tragovi" još i danas se vide gotovo u Beču, Pešti, Pragu, Sofiji. Novopečeni "stručnjaci" učiniše katastrofu od sela.


registracija
14/8/10

rubix, 24.02.12. 14:55

Koga briga što misli glavni ekonomski savjetnik u Vladi Jadranke Kosor? Umjesto da se taj Lovrinčević pokrije ušima nakon ekonomskog debakla Vlade koju je on savjetovao, sad još ima obraza drugima dijeliti lekcije!


registracija
18/2/12

Mirni, 27.02.12. 16:04

Inženjer sam drvne industrije u mirovini. Već 20 godina uništavamo proizvodnju te za obnovu iste više nema stručnih kadrova. Ma mi više nemamo našeg čovjeka sposobnog srušit bukvu u šumi, a kamoli da vodi proizvodnju najvišeg tehnološkog nivoa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika