24.02.2012. / 19:41

Autor: Deutsche Welle

EURO 2012: "Bilić-Boysi se moraju iskupiti"

Njemačka novinska agencija dpa objavila je portrete reprezentacija koje sudjeluju na Europskom prvenstvu u nogometu (EURO 2012) u Ukrajini i Poljskoj. Unatoč skepsi u Hrvatskoj, dpa tvrdi da su igrači vjerni izborniku.

Slaven Bilić i ivica OlićSlaven Bilić i ivica Olić"Hrvatska se mora iskupiti." Tako dpa "otvara" portret nogometne reprezentacije "ekstrovertiranog izbornika" Slavena Bilića. Tim se mora iskupiti za propuštanje nastupa na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoafričkoj Republici.

"Sad je Slaven kralj, a mi smo super-momčad", prenosi njemačka agencija pomalo ironičnu izjavu Ivice Olića nakon uspješnog doigravanja protiv Turaka, izjavu kojom je reagirao na brojne kritike iz domovine na račun blijedih nastupa "Bilić-Boysa".

DPA piše da su Bilićevi "Boysi" doista samo u rijetkim prilikama igrali uvjerljivo. Zbog toga "i nisu uspjeli prouzorčiti euforiju u vlastitoj zemlji poput one koja je vladala još u 90-im godinama".

Njemačka agencija podsjeća na "Zlatnu generaciju hrvatskog nogometa" s golgeterom Davorom Šukerom, koja je na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj osvojila treće mjesto. Generacija koja je odavno napustila nogometne terene.

"Jedini igrač iz aktualne reprezentacije koji je član međunarodne top-klase je 26-godišnji kreativac Luka Modrić iz Tottenham Hotspura", zaključuje dpa.

I podsjeća da 43-godišnji "hobby-rocker Slaven Bilić" dosljedno karte polaže na bundesligaške aktere: Bayernove Ivicu Olića i Danijela Pranjića, Vedrana Ćorluku (Bayer Leverkusen), Ivana Perišića (Borussia Dortmund), Ivu Iličevića (Hamburger SV) i Maria Mandžukića (VfL Wolfsburg).

DPA je očito zaboravila da u HSV-u nastupa i još jedan potencijalno važan član Bilićeve ekipe: Mladen Petrić.

Teška skupina

Hrvatska će na Europskom prvenstvu nastupati u skupini C. Protivnici u prvoj fazi natjecanja su Italija, Irska i branitelj naslova kontinentalnog prvaka - Španjolska.

Njemačka agencija dpa analizira i Bilićevu poziciju u hrvatskom nogometu: "Unatoč katastrofi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Bilić je uspio ostati na dužnosti izbornika zato što je svoju ekipu dvije godine ranije doveo do iznenađujućih uspjeha."

Hrvatska je, da podsjetimo, u kvalifikacijama za EURO 2008 iza sebe ostavila Englesku, a uz to je zemlju koja se smatra "majkom" te igre pobijedila na renoviranom Wembleyju.

U četvrtfinalu prvenstva Europe 2008. Bilićeva momčad je "nesretno" (dpa) ispala u meču protiv Turske. U natjecanju po skupinama "Bilić-Boysi" su porazili i Njemačku (2:1).

"Unatoč skepsi u Hrvatskoj, jedno je Biliću sigurno", piše dpa. A to je podrška njegovih igrača. "Imamo najboljeg trenera na svijetu, trebali bi ga paziti kao kap vode na dlanu", prenosi dpa izjavu kapetana reprezentacija Darija Srne, koji je dodao: "Tvrdilo se da nemamo trenera i da nismo ekipa. Mi smo dokazali da to nije točno!"

Već prije nekoliko tjedana portret sudionika EURA 2012 objavila je i njemačka sportska agencija sid. U tadašnjoj analizi naglašeno je kako "ekipa više ne posjeduje klasu proteklih godina", ali i da "protivnicima glavobolje mogu zadavati individualci iznimne klase, odnosno nepredvidivost momčadi".

SID ne očekuje da će Hrvatska na turniru u Poljskoj i Ukrajini ostvariti značajniji uspjeh. "Trener kojeg se kritizira, trener čiji je odlazak iz reprezentacije gotova stvar, momčad prepuna zvijezda, ali momčad koja nema zajednički plan" - tako sid opisuje trenutnu generaciju "Vatrenih".

Kritike Nike Kovača

Agencija je pisala o kritičarima koji Biliću predbacuju da se momčad pogoršala "taktički i igrački". Prenijeta je i izjava bivšeg kapetana reprezentacije Nike Kovača, koji je za austrijski "Sportwoche" rekao:

"Stagniramo u našem razvoju, igramo kao prije 20 godina. Nemamo koncept koji odgovara zahtjevima modernog nogometa. Još uvijek se oslanjamo na našu dobru tehniku."

SID je prenio i jedan citat iz "Jutarnjeg lista" koji je nakon kvalifikacije za EURO 2012 o očekivanjima hrvatskih fanova napisao: "S formom iz Istanbula mi smo favorit iz sjene. S igrom kao protiv Gruzije ili Grčke (porazi u kvalifikacijama, op.a.) mi smo samo vreća za boks drugim ekipama."

Za sid je "pravo malo čudo" da će Bilić sjediti na klupi Hrvatske tijekom kontinentalnog turnira. Nakon poraza od Grčke, sportska je javnost računala s uručivanjem otkaza 43-godišnjem treneru. No, on je, piše sid, dobio posljednju šansu i - znao ju je iskoristiti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika