25.02.2012. / 12:05

Autor: Nacional.hr

Elegantan način

O kolektivnim ugovorima u Zakonu o reprezentativnosti

Podsjetimo, kada je posljednji put Vlada, ona HDZ-ova, pokušala promijeniti Zakon o radu, na noge su se digili i građani i sindikati i prisilili Vladu da od toga odustane

Zoran Milanović (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Zoran Milanović (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Problem trajanja kolektivnih ugovora mučio je i prošlu, a ne samo ovu vladu. Naime, po aktualnim pravilima, nakon isteka trajanja kolektivnog ugovora prava iz tog ugovora, ukoliko nije drugačije dogovoreno, mogu trajati do unedogled.

Iako se o trajanju kolektivnog ugovora određuje u Zakonu o radu, nova je vlada pronašla mnogo elegantniji način za rješavanje tog problema bez 'ratovanja' sa poslodavcima i sindikatima.

Kako piše Novi list, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ugradilo je odredbu o trajanju kolektivnog ugovora u radni tekst Zakona o reprezentativnosti poslodavaca i sindikata. Prema tom, još uvijek prijedlogu o kome se tek trebaju izjasniti i sindikati i poslodavci, koliko će dugo kolektivni ugovor vrijediti po isteku ovisi o dogovoru Vlade, sindikata i poslodavaca.

Takvo rješenje, kojim se kroz jedan zakon reguliraju prava koja osigurava drugi zakon nije neuobičajeno. No, čini se kako ovim prijedlogom Vlada želi zaobići javnu raspravu koja bi nastala izmjenama Zakona o radu.

Podsjetimo, kada je posljednji put Vlada, ona HDZ-ova, pokušala promijeniti Zakon o radu, na noge su se digili i građani i sindikati i prisilili Vladu da od toga odustane.

Ali, s obzirom na sve češće kritike iz inozemstva na aktualni Zakon o radu i pozive da se on promijeni, nije isključeno kako će se u promjene ZOR-a ići, samo možda nešto kasnije.

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 25.02.12. 12:47

Ma digli su se sindikati i gradjani pod vodsvom ondasnje oporbe ili sadasnje vlade i sada su na vlast pa okrenuli plocu toliko o dosljednosti !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika