25.02.2012. / 19:47

Autor: Hina

Seljaci na osječkoj obilaznici prosvjedovali bosi

Članovi Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, koji već osmi dan prosvjeduju na osječkoj obilaznici solidarizirajući se s proizvođačima mlijeka, danas su neko vrijeme prosvjedovali bosi.

Foto: Davor Javorović/PIXSELLFoto: Davor Javorović/PIXSELLČlanovi Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, koji već osmi dan prosvjeduju na osječkoj obilaznici solidarizirajući se s proizvođačima mlijeka, danas su neko vrijeme prosvjedovali bosi.

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević kazao je na konferenciji za novinare održanoj na prosvjednom punktu kako je povod njihovoj gesti izuvanja cipela izjava premijera Zorana Milanovića da ima puno onih koji "nemaju traktore nego samo cipele a cipelama ne mogu blokirati cestu iako bi možda imali razloga".

Zdravčević je istaknuo da mu nije jasno „u što se to izrodio SDP, koji za razliku od svjetskih socijaldemokrata ne podržava seljake i radnike već krupni kapital“.

Ustvrdio je da „Dukat“ objavljuje netočne podatke o svojoj dobiti te da svoju dobit ostvaruje na račun seljaka.

U organizaciji HSUPM-a proizvođači mlijeka prosvjeduju već dvanaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom koju je krajem siječnja od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka svojim kooperantima najavio Dukat. Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine, prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po kilogramu, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju, a od večeras blokiraju prometnice.

Dio udruga potpisao je u petak navečer sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit će tri mjeseca i u tom je razdoblju predviđena cijena od 2,43 kune.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 25.02.12. 21:33

Tako ,tako, tko puni Fond zdravstvenog osiguranja..RADNICI u privatnom sektoru.Oni će plačati vaše lječenje.Brzo se obuvaj!


registracija
5/1/07

james, 25.02.12. 21:36

A to je to kaj je tak jako smrdilo


registracija
18/2/12

Mirni, 26.02.12. 07:40

Komunizan nikad nije bio prijatelj seljaka.Poslije 1945. seljaci su bili "kulaci" i odležavali po 2 godine u Lepoglavi.Do 1990. forsirali su se PIK-ovi, a seljacima se visokim porezima postepeno oduzimala zemlja.Nakon 1991.seljacima se dijelili krediti šakom i kapom, a potom dizane kamate i devizne klauzule.Danas su seljaci žrtve dužničkog ropstva i njihov problem trebale bi rješiti banke sa ublažavanjem otplate visokih kredita.Ako ovo potraje predugo moglo bi biti i "pucnjave" pa će biti "spašavaj se ko može".


registracija
18/2/12

Mirni, 26.02.12. 07:48

INA diže cijene automatikom.Kutina diže cijene gnojiva s jednim sastankom.Zagreb diže cijene ZET-a, vode, kanalizacije, smeća jednim sastankom.Komunalne naknade poskupljuju odlukom općinsih vjeća jednim sastankom.Dukat mjenja cijene na dolje i bez sastanka-preko noći.A seljaci se muće od Poncija do Pilata, preko noćnih zatvora,hvatanja za rep ministra, pred.vlade, DA BI PODIGLI SVOJE CIJENE. Izgleda da se od 1945.malo što troga promjenilo.


registracija
27/11/11

Culex, 26.02.12. 08:06

Da,doći će do pucnjave,nekome će popucati čirevi na želucu od prevelike količine lošeg alkohola,a stoćarima na blokadi prometa i mirnog života građana..popucat će šareni baloni u glavama ..koje im je ugradila HDZ- veleizdajnička vrhuška. Nema više šarene laže!


registracija
22/10/11

jadno100, 26.02.12. 11:39

sad su skinuli dok su se temperatuer dignule di su im muda bila dok je bilo -18?


registracija
18/2/12

Mirni, 26.02.12. 22:09

Bogati seljak uvijek je bio neprijatelj države, i sve dosadašnje države su se pobrinule da ostanu u siromaštvu, pa izgleda i ova.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika