26.02.2012. / 09:32

Autor: Deutsche Welle

Sirija - revolucija u stvarnom vremenu

Sirija je zemlja u kojoj praktično nema slobodnih, neovisnih medija. Ustanak protivnika režima državnog šefa Asada pokazuje koliko su važni amaterski video-filmovi na internetu.

Screenshot jednog od videaScreenshot jednog od videaMoć slika je već prije nekoliko desetljeća spoznao američki pjevač Gil Scott-Heron koji je bio i autor svojih pjesama. U skladbi "The Revolution will not be televised" iz 1977. Scott-Heron priča o teškoćama Afroamerikanaca da pronađu svoje mjesto u većinski bijelom društvu SAD-a.

Cilj njegove kritike je bio američki masovni medij broj 1 - televizija. Za afroameričkog pjesnika i glazbenika bilo je jasno da televizija koja non-stop emitira pogled na svijet iz perspektive bijele većine time samo ukapa njihove stavove, a uopće se ne obazire na potpuno drugu perspektivu Afroamerikanaca. I time doprinosi ključnom problemu Amerike.

Novi koncept

Tri desetljeća kasnije u Siriji se događa revolucija. Ona je najbolji dokaz za tezu da se medij televizija promijenio. Naravno da država i dalje kontrolira službene sirijske medije, naravno da oni izvještavaju vjerno o Asadu, ali dovoljno je malo zagrebati po površini da bi se shvatilo kako se sirijska revolucija "emitira" - ali na jednom drugom mjestu.

Asadov režim je protjerao praktično sve inozemne novinare, sve ono što svijet zna o situaciji u zemlji temelji se na izvještajima samih Sirijaca. Njihovi amaterski video-filmovi prikazuju svu brutalnost i zlodjela režima, upravo su oni pozornost svjetske javnosti usmjerili prema sirijskoj borbi.

Samo na Youtubeu trenutno postoji oko 100.000 videa o pobuni u Siriji. Na webu postoje i posebne stranice poput Facebook-profila Sirijske revolucije s oko 400.000 "likera".

Uživo u svijet

Za to je dijelom zaslužan i 30-godišnji Šveđanin Måns Adler. On je 2007. utemeljio Bambuser, interaktivni streaming-service za mobitele. Firma ima preko milijun aktivnih korisnika koji preko streama na stranicama poput Facebooka, Twittera ili Bambuserove početne stranice zainteresiranim korisnicima "šalju" video-filmove u stvarnom vremenu, odnosno sadržaje preko web-kamera.

Otkako je eskaliralo nasilje u Siriji, Bambuser registrira porast konzumacije videa. U ovom trenutku svaki dan na Bambuserovoj stranici završi preko 1.000 video-filmova iz Sirije ili vezanih uz Siriju. To su filmovi koje prati široka publika, jer vodeće novinske agencije Associated Press, Press ili Reuters materijal na raspolaganje stavljaju i TV-postajama poput CNN-a ili Al Jazeere.

Demokratska tehnologija

Utemeljitelj Bambusera nije mogao ni sanjati da će njegova tehnologija biti korištena na način koji je koriste Sirijci. On je mislio da je utemeljio tek novu vrstu cool komunikacije. "Bila je to misija demokratizacije tehnologije prijenosa uživo", prisjeća se Adler. Korisnici novije generacije mobitela besplatno mogu preko streama slati svoje video-filmove na mrežu, to je bila odlučujuća pretpostavka za novu vrstu korištenja tehnologije. Do sada su autokratski režimi imali monopol na video-filmove i strogo su kontrolirali njihovo širenje.

"Izumitelj" univerzalnog korištenja videa za dokumentiranje gaženja ljudskih prava je ipak Peter Gabriel. Prije 20 godina britanski je pjevač u New Yorku s drugim aktivistima utemeljio Witness, organizaciju za zaštitu ljudskih prava. Uz pomoć video-snimki htjelo se dokazati i kritizirati kršenje temeljnih ljudskih prava. U međuvremenu se puno toga promijenilo.

Kad su se na tržištu pojavile prve manje kamere, Witness se zbog visokih troškova kamera i problema prilikom transfera fileova ograničavao na trening aktivista i posuđivanje kamera. Danas je sasvim normalno da mnogi građani u svom džepu imaju "pametni" telefon (smartphone), odnosno video-kameru. Uz pomoć ponuđača poput Bambusera vrlo jednostavno se snimke u stvarnom vremenu mogu i distribuirati.

Problemi Asadovog režima

Asadov režim u međuvremenu je suočen s desecima video-filmova koji dokumentiraju brutalnost vladinog aparata. Gotovo je nemoguće zaustaviti građane u njihovom "izvještavanju". Režim pokušava reducirati kapacitete interneta u Siriji kako ga oporba ne bi mogla koristiti, pretpostavlja Måns Adler. Ali i autokratima je postalo jasno da je za to prekasno.

"Nakon što su nas prošle godine blokirali u Egiptu, te su zemlje shvatile da će biti izložene ogromnom pritisku međunarodne zajednice ukoliko pokušaju blokirati određene zapadne organizacije", priča utemeljitelj Bambusera.

Chris Michael, aktivist za ljudska prava, kaže da je posljednjih tjedana osjetno porastao broj video-filmova na temu porasta nasilja u Siriji. On priča o jednom filmu koji ga je posebno dirnuo. Devetogodišnji dječak leži na stolu usred jedne sobe. U visini srca na njegovim je grudima povez. Dok se u pozadini čuje plač, jedan muškarac (koji također plače) priča o svom djetetu. Odjednom on skida povez i vidi se da je dječaka usred srca pogodio projektil iz vatrenog oružja.

Čovjek (vjerojatno otac) izravno se obraća ruskoj vladi i apelira na nju da konačno zaustavi prolijevanje krvi u Siriji.

Autor: Michael Knigge/ Srećko Matić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika