26.02.2012. / 14:33

Autor: Deutsche Welle

Radnicima premije i po 10.000 eura

Njemački proizvođači automobila u protekloj poslovnoj godini zabilježili su rekordnu dobit. Od toga će profitirati i radnici na traci. Kako piše njemački tisak, planira se isplata premija - u rekordnom iznosu.

Radnici u Volkswagenu imaju razloga za veseljeRadnici u Volkswagenu imaju razloga za veseljeNjemačka auto-branša u 2011. poslovala je odlično. I konačno će od dobrih poslovnih pokazatelja nakon menadžera profitirati i "obični" radnici. Kako u svom aktualnom (26.2.) izdanju piše nedjeljni list "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" (F.A.S.), Volkswagen, Porsche i drugi proizvođači svojim će zaposlenicima u ovoj godini isplatiti "jedinstveno visoke" premije - čak i u peteroznamenkastom iznosu.

Sindikalni čelnik Jörg Hofmann, ujedno i član Nadzornog odbora u Daimleru i Boschu, potvrdio je za F.A.S. da će premije dosegnuti iznos od 10.000 eura: "Šlag na torti ove će godine ekstremno dobro prijati."

Šef Radničkog vijeća u Porscheu, Uwe Hück, za frankfurtski list je dodao: "Premije će neke oboriti s nogu, takvo što se još nije dogodilo! Naši su radnici zaslužili genijalno-intergalaktičke premije. Rekordnu zaradu nije nam donio sveti Petar."

Euforiju radničkih predstavnika lakše je shvatiti kad bacimo pogled na konkretne brojke. Kakvim će bonusima njemački radnici u auto-industriji biti nagrađeni za poslovne rezultate u protekloj godini? Za 2011. zaposlenici Daimlera dobit će, kako je potvrđeno prije dva tjedna, po 4.100 eura, to je najviša ikada zabilježena premija u firmi koja se može pohvaliti titulom "izumitelja automobila".

Sudeći po pisanju lista F.A.S., uvjerljivo najbolje premije mogu očekivati radnici Audija. Uprava firme i Radničko vijeće Audija već su prije nekoliko godina reformirali sustav isplate premija. Formula je jednostavna. Od operativnog rezultata poslovanja, a u 2011. on je iznosio preko 1,2 milijarde eura, zaposlenici dobivaju desetinu iznosa.

"Osjetno više premije"

Zahvaljujući rekordnim poslovnim brojkama, rekordnu bi visinu trebale doseći i premije, najvjerojatnije će se kretati oko svote od 10.000 po osobi. U 2011. Audijevi zaposlenici u prosjeku su bili nagrađeni bonusom od 5-6 tisuća eura. "Ovaj će put premija biti osjetno viša", potvrdio je za njemački list glasnogovornik firme iz Ingolstadta.

Njemački proizvođači automobila iza sebe su ostavili impresivnu poslovnu godinu. Usred dužničke krize u eurozoni, oni su profitirali od snažnog rasta prodaje u zemljama u razvoju poput Kine - ali i od oporavka na važnom američkom tržištu. Daimler je zabilježio najbolju poslovnu godinu u svojoj 125 godina dugoj povijesti: s rekordnim profitom od šest milijardi eura.

I najveći europski proizvođač Volkswagen može se pohvaliti rekordnom dobiti. Čista zarada VW-a je iznosila čak 15,8 milijardi eura. Uz takve pokazatelje porasli su i apetiti radničke klase. Šef Radničkog vijeća u Wolfsburgu Bernd Osterloh od šefova Volkswagena zahtijeva da radnici ubuduće dobiju veći dio kolača, odnosno da premije "probiju" granicu od 10 posto operativne dobiti.

Ipak, ruže ne cvjetaju svim proizvođačima. Tamni oblaci ponovno se nadvijaju nad Opelom. Dok američki koncern GM (General Motors, vlasnik Opela) bilježi oporavak od krize, njemačka "kćerka" i dalje je u gubicima. GM je na američkom tržištu ostvario osjetan rast prodaje svojih modela - i rekordnu zaradu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 26.02.12. 16:01

Živjela Njemačka


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika