27.02.2012. / 11:07

Autor: Bojana Križić

Uz film "Dječak dupin"

Otvoren 8. ZagrebDox

"Glavni cilj kojim se vodimo pri realizaciji ZagrebDoxa je približiti dokumentarce publici. I ove godine odabrali smo program koji uključuje niz dokumentaraca te vjerujemo da će svatko među tim mnoštvom pronaći nešto za sebe", rekao je na otvorenju festivala direktor Nenad Puhovski.

U Movieplexu, u Centru Kaptol sinoć je započeo 8. ZagrebDox! Nakon ceremonije otvaranja u četiri ispunjene kino dvorane prikazan je izraelski film 'Dječak dupin' autorskog dvojca Yonatana Nira i Dania Menkina. Na samom početku, sve posjetitelje pozdravio je direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski.

'Jako nam je drago što otvaramo još jedan festival - mi ga običavamo zvati svečanost dokumentaraca – koji radimo isključivo za vas, našu publiku. Glavni cilj kojim se vodimo pri realizaciji ZagrebDoxa je približiti dokumentarce publici. I ove godine odabrali smo program koji uključuje niz dokumentaraca te vjerujemo da će svatko među tim mnoštvom pronaći nešto za sebe. Nama kao organizatorima najdraži su trenuci kada ljudi, izlazeći iz dvorane, komentiraju i raspravljaju o upravo odgledanim filmovima. Zbog takvih trenutaka mi radimo festival. Ove godine imamo i dva programa više nego prethodnih godina kao i puno opsežniji program za profesionalce, ZagrebDox Pro, a na festival nam, među pedesetak stranih gostiju, stižu i dvoje izuzetno važnih direktora festivala, Ally Derks, direktorica Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA-e te Krzysztof Gierat, direktor Krakow Film Festivala, te naravno sjajan američki autor, Jay Rosenblatt."

Ono što organizatore dodatno jako veseli je suradnja ZagrebDoxa i Zagreb filma u vidu izdavanja DVDa s izborom filmova 'velikana' hrvatskog dokumentarizma, Krste Papića. Riječ je o prvom kritičkom izdanju jednog dokumentarista u Hrvatskoj.

Festival je otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić uz riječi: "Zahvalio bih vam što nam posljednjih osam godina omogućujete ovakvu manifestaciju. Ponosni smo što vas iz godine u godinu podržavamo u vašem naporu da publici približite dokumentarni film. Parafrazirat ću redatelja Stevena Spielberga: 'Nijedan film, nijedna knjiga, nijedan glazbeni broj ne može riješiti sve svjetske probleme. Ali mogu barem pokušati.' Želim vam još jedan ugodan i zanimljiv praznik dokumentaraca." Publika je uskoro mogla uživati u filmu 'Dječak dupin', prvom od 150 svjetskih i domaćih dokumentaraca koji će biti prikazani u svih pet kino dvorana u Movieplexu u Centru Kaptol, do 4. ožujka koliko traje festival.

Vezane vijesti

Iza ogledala ZagrebDoxa

Iza ogledala ZagrebDoxa

Osmo izdanje najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u ovoj regiji, Zagreb- Doxa, održat će se od 26. veljače do 4. ožujka u Movieplexu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika