28.02.2012. / 15:00

Autor: Nacional.hr

Vojković: Od ZAMP-a dobivamo i više od 16,7 milijuna kuna

Vojković potvrđuje suradnju sa ZAMP-om, ali ističe kako je to vrlo zahtjevan posao. "Istina je kako je Emporion 2004. dobio 16,7 milijuna kuna, a sada dobivamo možda i dvadesetak posto više", poručio je

Marko Vojković (lijevo)
Foto: Mateja VrčkovićMarko Vojković (lijevo) Foto: Mateja VrčkovićStručna služba za djelatnost ostvarivanja i zaštite autorskih glazbenih prava, HDS ZAMP (Hrvatsko društvo skladatelja Zaštita autorskih muzičkih prava), u 2010. godini je uprihodila 100 milijuna kuna, od čega 24,9 milijuna kuna nije bilo namijenjeno glazbenicima, već su tim novcem plaćeni razni troškovi, piše Poslovni dnevnik.

Veći dio troškova odnosi se na tvrtku Emporion, Marka Vojkovića, a novinar je do podataka došao iz godišnjih izvješća ZAMP-a. Poslovni dnevnik ističe kako je ZAMP potpuno ovisan o Vojkovićevoj tvrtki. Emporion već godinama pruža knjigovodstvene i informatičke usluge, unosi podatke, vodi analizu emitiranja pjesama, radi obračune kako bi ZAMP naplatio emitiranje i reproduciranje glazbe. Naglašava se kako je od travnja 2006. godine središnjica ZAMP-a preselila u Emporionovu zgradu u Heinzelovoj 62 A, gdje je smješteno i sjedište turističke agencije Adriatica.net. Vojković je bio osnivač te tvrtke.

Podsjetimo kako je Matija Babić, vlasnik internetskog portala Index.hr, u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' rekao kako je Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, nekadašnji član Predsjedništva ZAMP-a 'svom prijatelju Marku Vojkoviću omogućio da preko ZAMP-a zaradi milijune kuna'.

Portal Index se poziva na odgovor dobiven iz ZAMP-a, kako je Emporionu samo 2004. godine isplaćeno 16,7 milijuna kuna, što je bilo blizu 25 posto ukupnog budžeta ZAMP-a. Na troškove poslovanja svake godine otpada oko 25 posto prihoda ZAMP-a, a kako su oni u međuvremenu narasli na 100 milijuna kuna, novinari su izračunali kako je Vojković u 2010. godini dobio novih 25 milijuna kuna.

Vojković potvrđuje suradnju sa ZAMP-om, ali ističe kako je to vrlo zahtjevan posao. "Istina je kako je Emporion 2004. dobio 16,7 milijuna kuna, a sada dobivamo možda i dvadesetak posto više. Babić ne spominje kako Emporion zbog poslova sa ZAMP-om angažira oko stotinu stalno zaposlenih ljudi, niti mu je jasan obim rada. Pitanje je koliko nam je taj posao isplativ", rekao je Vojković za Poslovni dnevnik. Suradnja sa ZAMP-om ugovorena je na temelju natječaja iz 1992. godine, no vlasnik Emporiona tvrdi kako se ugovor od tada često mijenjao na štetu njegove tvrvtke.

Dodajmo kako godišnja izvješća ZAMP-a dokazuju kako svi članovi stručne službe nisu zadovoljni suradnjom, 2010. godine članovi Nadzornog odbora ZAMP-a na čelu s Davorom Bobićem postavljaju pitanje isplativosti najma poslovnog prostora u kojem djeluje ZAMP, naglašava se mogućnost kupnje vlastitog prostora. Isto pitanje postavio je 2008. godine i predsjednik prijašnjeg NO ZAMP-a, Zrinko Tutić.

Na upit novinara Poslovnog dnevnika zašto se ne raspisuju javni natječaji za poslove i usluge čija je godišnja vrijednost dosegla 25 milijuna kuna, koliko je novca ukupno isplaćeno Emporionu te čija je bila odluka o suradnji s Emporionom, iz ZAMP-a nisu htjeli odgovoriti. "Tvrtka Emporion nije naš ekskluzivni partner. Ta tvrtka za ZAMP obavlja dio tehničkih, administrativnih, knjigovodstvenih i drugih pomoćnih poslova", izjavili su iz ZAMP-a.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 28.02.12. 15:19

BLOG - ČLANAK - ZAMP sponzorira hrvatske suce, autor klamidija

http://savjest.com/blog_clanak.php?s_blog_id=142&title=blog:zamp-sponzorira-hrvatske-suce

Odgovor na pitanje kakav je odnos između Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, državnog tijela nadležnog za zaštitu intelektualnog vlasništva, hrvatskog pravosuđa i udruge građana Hrvatsko društvo skladatelja za zaštitu muzičkih autorskih prava je savršeno jednostavan: odnos je rodbinski! Može se reći, njihov je odnos vrlo tijesan. Zapravo, odnos je suradnički. Točnije, oni su otvoreno interesno, financijski povezani. I dok je u državama s razvijenom demokracijom uobičajeno da se takve potencijalno koruptivne veze skrivaju od očiju javnosti, u Hrvatskoj to nije slučaj.

Hrvatsko društvo za autorsko pravo, skraćeno – ALAI Hrvatska, je nevladina udruga osnovana prije 10-ak godina u Zagrebu. Prema odredbama statuta okuplja "pravnike, druge građane i pravne osobe koji se bave autorskim pravom i pravima srodnim autorskom". Budući da je na njihovoj web-stranici objavljen i popis svih članova udruge, može se vidjeti da u članstvu participira 20,4 posto članstva koji su profesori i asistenti na pravnim fakultetima u Hrvatskoj, 18,5 posto članova su glazbenici i članovi udruga glazbenika poput HDS ZAMP-a i pridruženih udruga, 13,0 posto su menadžeri, 18,5 posto predstavnika različitih institucija poput Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, 14,8 posto su odvjetnika, 3,7 posto režisera, 11,1 posto sudaca različitih hrvatskih sudova.

Na web-stranici udruge ALAI lijepo piše da je njihov kongres u Dubrovniku sufinancirao ZAMP. Drugim riječima, ZAMP je sufinancirao hrvatske suce, odvjetnike, državne dužnosnike zadužene za zaštitu autorskih prava, profesore i asistente na pravnim fakultetima, a da to nikome u ovoj zemlji nije sumnjivo. Ali to nije sve. Članovi udruge drže predavanja koja plaća ZAMP. Ili, primjerice, ZAMP je za sve suce početkom svibnja o.g. jedne županije održao besplatni koncert. Prema ovoj klijenteli ZAMP je oduvijek bio široke ruke. I što je najvažnije, sve je to događalo manje-više javno.

- Ne razumijem logiku po kojoj je jednoj strani u sudskom postupku, ZAMP-u, dozvoljeno podmititi hrvatske suce, nadležne državne službe, vještake, a drugoj strani u postupku, nama ugostiteljima i vlasnicima hotela, to nije dozvoljeno. I mi bismo htjeli tim istim sucima, odvjetnicima, državnim dužnosnicima ponuditi mito pod istim uvjetima kao i ZAMP, kako bismo u njihovim očima bili jednakopravni sa ZAMP-om. Ako ne primaju novce, i mi bismo ih mogli podmititi u naturi: organizirati im besplatne izlete, omogućiti im besplatan boravak u našim hotelima, konzumaciju jela i pića – izjavio je dubrovački ugostitelj koji je želio ostati anoniman.

Razumljivo je da kad se pred sucem na kraju nađe ZAMP i ugostitelj kao stranke u postupku, da će činjenica kako je jedna strana pružila sucu nezaboravne trenutke u Dubrovniku, a druga nije pružila ništa možda biti presudna u presudi. Zbog toga suci ne smiju suditi supružnicima, roditeljima, rodbini. Kako sada stvari stoje, to se ne odnosi na financijere.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.02.12. 16:06

Sutra bi mogao Milanović potpisati s nekom privatnom firmom milijunski posao kontrole ubiranja poreza, nešto na tragu ovog Josipovićevog ZAMP-a sa Vojkovićem. Čista korupcija!


registracija
27/11/11

Culex, 28.02.12. 16:59

Potpuno je jasno zašto se davala nadljudska podrška ACTA-i !Moguća ratifikacija ACTA-e otvara neusporedive mogućnosti (glede ZAMP-a) kontroliranja,distribuiranja i zamagljivanja više stotina miliuna kuna godišnje.Sada je u pitanju iznos od 150 miliuna kuna.Zaštita intelektualnog vlasništva muzikaša je vrlo dohodovna rabota.DA li će i drugi intelektualci (nisu vrijedni spomena..) kao inovatori,tehnički inžinjeri,naučnici prirodnih znanosti,pisci,pjesnici,likovni umjetnici...konaćno pronaći svog sponzora da mogu barem ne umrijeti od bjede i gladi?Tko će se izboriti za intelektualno vlasništvo Hrvata u pokradenim i uništenim poduzećima? Npr.zašto se g.predsjednik Josopović ne zauzme za intelektualno vlasništvo dizajnera odjeće u Kamenskom? Sada njihove vrhunske kreacije prodaju u hodnicima Kamenskog po 100 kuna! Gdje su prihodi od intelektualnog vlasništva poubijanih branitelja u domovinskom ratu?


registracija
11/1/10

fluid, 29.02.12. 01:22

Apsolutno previše pitanja a nijedan pravi odgovor.Ono što se nudi kao odgovor,je bacanje prašine u oči cijelokupnoj naciji koja to više ni ne primjećuje već zamjenjene teze doživljava kao normalne.Ipak se Josipović svrstao na stranu one pravednosti koja je u suštinskoj opreci sa mnogim drugim pogaženim pravima u ovoj državi.U slučaju Kamensko ili sl.,Predsjednik se izjašnjava u stilu ;"neka institucije rade svoj posao"!To je čisti skandal i nedopustivo ma koliko on glumio pravednost i poštenje.Mislim da je načet njegov karizmatični lik koji će,po svemu sudeći,spasti na trivijalnosti materijalnih profiterstava na mutne načine.Kako jadno,kako moralno prizemno i kako ljudski nakazno.Nema sreće za Hrvatsku dok to narodna revolucija ne povješa na bandere i stupove srama.Sve ološ do ološa a poštenu osobu nemožeš naći u pola dana ni kada se svijeća u ruci nosi,diljem upropaštene "Ljepe naše"!Kraljevstva su padala,sa pozicije vlasti,i u prah se pretvarala.Vaša djela nemorala i pokvarenosti( snalažljivost je vaš glavni moto)će biti u povijesti zapisana kao sramota vaših nasljednika;djece,unučadi i praunučadi.Sada uživate plodove svojega besramlja ali će vam vaši nasljednici baštiniti sve zlo koje će proizići iz vaše sadašnje pokvarene rabote,vi bijednici i otpadnici ljudskoga roda.Želim vam svima dug život i što veću gramzivost u tom dugom životu.


registracija
27/11/11

Culex, 29.02.12. 17:48

NACIONAL br.591/2007,Usamljeni borac protiv apsurdnih nameta ZAMP-a


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika