28.02.2012. / 13:51

 

Inspektorat na tragu RH fenomena

Istraga zbog isplate plaća bonovima

Napominjući kako 'isplata plaća u bonovima nije zakonita', Državni inspektorat pozvao se danas na odredbe Zakona o radu, prema kojima je propisano da se "plaća i naknada plaće isplaćuju u novcu, u bruto iznosu. No, isto tako, iz te su institucije priznali kako za takav oblik "isplate plaće" ne postoji propisana kazna

Ilustracija (Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL)Ilustracija (Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL)Državni inspektorat najavio je pokretanje istrage i nadzora nad tvrtkama koje su dio plaća svojim zaposlenicima isplaćivale bonovima trgovačkog lanca Konzum.

"Državni inspektorat je danas započeo inspekcijske nadzore primjene propisa kojima se uređuju obveze poslodavca o isplati plaće i naknade plaća", stoji u priopćenju ove državne institucije, koja je reagirala na medijske napise o radnicima Diokija, koji su prošli tjedan - nakon šest mjeseci neisplate plaća - dobili Konzumove bonove. No, da se radi o znatno proširenoj praksi isplate radnika, svjedoče brojni oglasi u kojima građani spomenute bonove nude u zamjenu za novac.

„Nudim 5x100 kn Konzum bon za 450 kn keša. To jest nudim popust od 50 kn. Da objasnim: Radim u firmi gdje se jedan dio plaće isplaćuje u bonovima, a pošto ja ne kupujem u Konzumu cilj mi je riješiti se bonova. Bonovi su sa pečatom i potpisom i nisu nikakvi lažnjaci“, napisao je na internetskom oglasniku nepoznati zaposlenik koji je umjesto gotovine dobio potrošački bon od 500 kuna.

Napominjući kako 'isplata plaća u bonovima nije zakonita', Državni inspektorat pozvao se danas na odredbe Zakona o radu, prema kojima je propisano da se "plaća i naknada plaće isplaćuju u novcu, u bruto iznosu, te da se plaća (ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije odreneno) za prethodni mjesec isplaćuje najkasnije do 15.- og dana u idućem mjesecu".

No, isto tako, iz te su institucije priznali kako za takav oblik "isplate plaće" ne postoji propisana kazna. "U tim okolnostima inspektor rada za radne odnose ne može poduzeti očekivane mjere, jer u zakonu nije propisana mogućnost da inspektor protiv poslodavca za isplatu plaće i naknada plaće koja nije izvršena u novcu pokrene prekršajni postupak podnošenjem optužnog prijedloga nadležnom prekršajnom sudu zbog osnovane sumnje u počinjenje djela prekršaja", stoji u priopćenju Inspektorata.

No, s druge strane, poslodavce koji plaće isplaćuju bonovima u nekim se slučajevima može sankcionirati, i to temeljem Kaznenog zakona.

"Tek primjenom Kaznenog zakona, i to samo ako se dokažu obilježja kaznenog djela
povrede prava na rad i drugih prava iz rada iz čl. 114. toga Zakona i namjera počinitelja, može se protiv poslodavca koji radnicima isplaćuje plaću ili njezin dio u bonovima i protiv
odgovorne osobe istog podnijeti kaznena prijava nadležnom općinskom državnom
odvjetništvu", ističe Državni inspektorat, koji navodi kako su inspektori prošle godine naišli na 'samo nekoliko slučajeva isplate plaća u bonovima'.

"U jednom od tih slučajeva plaća u novcu nije bila isplaćena niti u iznosu minimalne plaće utvrnene Zakonom o minimalnoj plaći, te radnicima nisu bili uručeni obračuni dugovanih, a neisplaćenih plaća, koji imaju snagu ovršne isprave. Inspektor rada je protiv tog poslodavca i odgovorne osobe podnio optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih djela prekršaja iz Zakona o minimalnoj plaći i Zakona o radu, a obaviještena je Porezna uprava Ministarstva financija radi mogućeg poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti, jer je Porezna uprava ovlaštena poduzimati mjere u slučaju propusta kod obračuna i plaćanja poreza na dohodak i prireza te propisanih doprinosa „iz" i „na" plaću", stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Slučaj isplate (dijela) plaće bonovima komentirao je i vođa Laburista Dragutin Lesar.
"Vjerovali ili ne, isplata plaće u bonovima ili robi, ako radnik da pisanu suglasnost ( ako ga ucjene) u Hrvatskoj nije kazneno djelo!? DORH odbacuje kaznene prijave. Sada kopam dalje, jel to možda prekršaj? Ili uvjet za dodjelu nagrade najmenađera godine?", ironično se na Facebooku osvrnuo Lesar, nakon što je pročitao rješenja u kojemu je DORH odbacio prijavu protiv poslodavca koji je plaćao radnike bonovima.

(H.Š.)

Vezane vijesti

Prosvjed radnika Diokija

Prosvjed radnika Diokija

Stožer za obranu Diokija u Zagrebu organizira prosvjed radnika te tvrtke "budući da rješenje problema za radnike Diokija nije pronađeno do kraja… Više

Komentari

registracija
23/9/11

Ceraria, 29.02.12. 08:31

Od svih skandaloznih pojava u Hrvatskoj ( a ima ih
fala Bogu dosta ), ova, da covjek nemoze svoju zaradu potrosit kako zeli nego kako mora, je najgora.
Ali ovce ( stoka sitnog zuba ) pasu travu samo na livadi na koju ih gazda odvede!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika