01.03.2012. / 13:30

Autor: Nacional.hr

Ivo Sanader:

'Mafija me nije natjerala na ostavku'

"Poslovno se povezao s pojedincima iz miljea organiziranog kriminala, a oni su mu dali odabir ili da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji", stoji u mailu adresiranom prema sjedištu američke privatne agencije Stratfor

Ivo Sanader (Pixsell)Ivo Sanader (Pixsell)U jednom od mailova agencije Stratfor koje je Wikileaks objavio, analitičar Marko Papic tvrdi kako je Ivo Sanader dao ostavku na mjesto premijera zbog prijetnje članova jedne od kriminalnih skupina.

Ivo Sanader danas je za vrijeme pauze suđenja za aferu Ina - MOL na Županijskom sudu u Zagrebu kratko prokomentirao WikiLeaksove objave. "To je izmišljeno, kao i ono s gospođom Merkel", rekao je dodavši kako 'takvih stvari nema u međunarodnoj politici'.

Izvješće pod skupnim nazivom 'Organizirani kriminal' objavio je u srijedu WikiLeaks zajedno s pet milijuna mailova agencije Stratfor. Među njima je i e-mail u kojem se navodi kako u Hrvatskoj vlada organizirani kriminal. "Već sam govorio (i pisao u svojim analizama) kako Hrvatskom apsolutno vlada organizirani kriminal. Problem je u tome što su jugoslavenski građanski ratovi imali ozbiljan utjecaj na cijelu regiju te dopustili ratnim profiterima nastavak aktivnosti i nakon rata. I u Srbiji ima organiziranog kriminala, ali nije tako moćan kao u Hrvatskoj, jer je Đinđićevo ubojstvo dalo državi poticaj da počisti glavninu elemenata stvarno moćnog organiziranog kriminala", napisao je Papic, prenosi novi broj tjednika Forum.

U spornoj mail prepisci, Papic navodi kako je bivši hrvatski premijer i optuženik u mnogim velikim sudskim slučajevima, imao tekući posao s lukom Ploče gdje se trebao graditi LNG terminal. "Poslovno se povezao s pojedincima iz miljea organiziranog kriminala, a oni su mu dali odabir ili da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji", stoji u mailu.

Analitičar je o svemu izvjestio svoju centralu u američkoj privatnoj obavještajnoj agenciji Stratfor 17. rujna 2009. godine, a kao izvor naveo je jednog švedskog parlamentarnog zastupnika koji je u dobrim odnosima sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 01.03.12. 14:21

Evo šta kaže jedan "sporni" novinar o svemu ovome:

http://www.seebiz.eu/prijetnje-klana-osmani-sanaderova-ostavka-i-medijsko-licemjerje/ar-28011/


registracija
25/11/11

jzadra17, 01.03.12. 21:44

Tko je ovdje mafija?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika