02.03.2012. / 12:25

Autor: Totalsport , Nacional.hr

Junior Dadić za povijest, Faku srebro

Hrvatska reprezentacija nastupila je sa četiri natjecatelja, od kojih je najbolji rezultat u povijesti skijaša-trkača na svjetskim juniorskim prvenstvima ostvario Edi Dadić osvojivši 17. mjesto u utrci skiatlon 20 kilometara (10km klasika pkus 10km skate)

Foto: Ilustracija (Wikipedia)Foto: Ilustracija (Wikipedia)Turski gradić Erzurum bio je domaćin ovogodišnjeg Svjetskog juniorskog i Svjetskog prvenstva do 23 godine u skijaškom trčanju koje se održavalo od 19. do 26. veljače.

Hrvatska reprezentacija nastupila je sa četiri natjecatelja, od kojih je najbolji rezultat u povijesti skijaša-trkača na svjetskim juniorskim prvenstvima ostvario Edi Dadić osvojivši 17. mjesto u utrci skiatlon 20 kilometara (10km klasika pkus 10km skate).

Staza na kojoj su se vozile utrke bila je iznimno teška, a još dodatni otežavajući faktor bila je nadmorska visina od 1 800 metara i temperatura zraka koja se kretala između -20 i -31C.

U juniorskoj kategoriji, jedini predstavnik Edi Dadić nastupio je na tri utrke. U utrci sprinta na 1.3km bio je 63., dok je na 10km klasičnim načinom odustao zbog bolova u trbušnoj šupljini.

Do svog najboljeg rezultata stigao je na posljednjoj utrci gdje se od samog starta borio za vrh i na kraju zauzeo odlično 17. mjesto na 20km u skiatlonu.

U kategorijama svjetskog prvenstva do 23 godine imala je Hrvatska tri predstavnika.

Kod žena, u utrci sprinta na 1.3km, Nina Broznić bila je 35., a Vedrana Malec 38. Na dužoj dionici, u utrci na 10km klasičnim načinom, Vedrana Malec bila je 39., dok je Nina Broznić odustala.

U utrci skiatlona na 15km (7.5km klasike plus 7.5km skate) nastupila je samo Vedrana Malec i osvojila 35.mjesto.

Kod muškaraca do 23 godine, naš jedini predstavnik Andrej Burić osvojio je 54. mjesto u utrci sprinta na 1.3km i 59.mjesto na utrci 15km klasičnim načinom.

Dodajmo kako je nekadašnji hrvatski olimpijac Jakov Fak osvojio je svoju drugu medalju na svjetskim biatlonskim prvenstvima. Kao član mješovite štafete Slovenije Mrkopljanin je uzeo srebro prvog dana SP-a u njemačkom Ruhpoldingu.

Fak je svoj posao odradio sjajno, nije imao nijedan pogrešan hitac i predvodio je Sloveniju do drugog mjesta. Nekoliko se minuta čak činilo i da su Slovenci prvi, ali su suci pregledom snimke utvrdili kako su Norvežani nepravedno dobili jedan kazneni krug. Kad se kazna poništila, zlato je pripalo Norveškoj koja je na koncu bila 20.2 sekunde brža od Slovenije, odnosno 32.8 od trećeplasirane Njemačke.

Uz Faka, srebro su osvojili i Andreja Mali, Teja Gregorin i Klemen Bauer. Sloveniji je to druga medalja sa svjetskih prvenstva, a prvu je osvojila Gregorin 2009. godine kada je i Fak, tada pod hrvatskom zastavom, uzeo broncu. Godinu kasnije je, podsjetimo, osvojio i olimpijsku broncu u Vancouveru.

Spomenimo da je u sastavu norveške štafete bio i veliki Ole Einar Bjørndalen kojem je to već 37. svjetska medalja, a 17. zlatna u briljantnoj karijeri.

SP u biatlonu, mješovita štafeta (2x6 + 2x7.5 km):

1. Norveška (Berger, Solemdal, Bjørndalen, Svendsen) 1:12:29.3

2. Slovenija (Mali, Gregorin, Bauer, Fak) +20.2

3. Njemačka (Henkel, Neuner, Birnbacher, Peiffer) +32.8
...

Vezane vijesti

Jakov Fak svjetski prvak na 20 km

Jakov Fak svjetski prvak na 20 km

Hrvatski 24-godišnji biatlonac Jakov Fak, član slovenske reprezentacije, osvojio je zlatnu medalju u individualnoj utrci na 20 kilometara na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika