02.03.2012. / 13:20

Autor: Nacional.hr

BBC: Milanović će morati provesti stroge mjere štednje

Ističe se kako je od vitalne važnosti nužno otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se smanjila nezaposlenost, koja je u listopadu 2011. godine narasla do skoro 18 posto

Zoran Milanović (desno)Zoran Milanović (desno)Hrvatski premijer Zoran Milanović i njegova Vlada morat će provesti stroge mjere štednje ukoliko žele spriječiti daljnji pad kreditnog rejtinga zemlje, oživiti industriju i privući strane investicije, piše BBC.

Naglašava se kako predsjednika Vlade Milanovića očekuje čvrst izazov smanjivanja gubitaka u proračunu i spašavanja kreditnog rejtinga, koji je krajem 2010. godine pao na malo iznad kategorije 'smeća'. Ističe se kako je od vitalne važnosti nužno otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se smanjila nezaposlenost, koja je u listopadu 2011. godine narasla do skoro 18 posto. Milanovićeva izborna obećanja bila su revitalizacija posrnulog gospodarstva i priprema Hrvatske za primanje u članstvo Europske unije 2013. godine.

U kratkom biografskom opisu hrvatskog premijera, britanska medijska kuća piše kako se Milanović nakon studija prava prihvatio diplomatske karijere, 1994. godine otišao je u mirovnu misiju OSCE-a u Nagorno-Karabakh i bio je prvi građanin Hrvatske koji je sudjelovao u misiji OSCE-a. Priključio se SDP-u 1999. godine i postao predsjednik stranke u lipnju 2007. godine, na stranačkim izborima održanim dva mjeseca nakon smrti osnivača stranke Ivice Račana. Sadašnji premijer vodio je SDP na parlamentarnim izborima u studenome iste godine, no tijesno je izgubio, navodi BBC.

BBC još dodaje kako je na Hrvatsku negativno utjecala svjetska financijska kriza 2008-2009 godine, koja je teško pogodila gospodarstvo orijentirano na turizam, i da je od 2009. godine Hrvatska gotovo stalno u recesiji.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika