02.03.2012. / 16:55

Autor: Nacional.hr

Tri mjeseca bez plaća

Njima puni džepovi, nama prazan konto

"To nije Nezavisni sindikat, kako se prikazuje. To je Žderićev sindikat", kazali su radnici

Željko Žderić (Pixsell)Željko Žderić (Pixsell)Nitko od 1400 radnika splitske građevinske tvrtke Konstruktor-Inženjering nije primio plaću zadnja tri mjeseca, a njih oko 150 obustavilo je u četvrtak rad u pogonu Sirobuja, piše Večernji list.

Štrajkaju i radnici na još nekoliko gradilišta. "Izišli smo iz pogona i nećemo raditi dok nam ne isplate tri zaostale plaće. Stanje je u tvrtki kaotično jer nema novca", rekao je jedan od radnika. Na gradilištu u Pločama nitko ne radi, a raspušteno je i ono u Rijeci.

Zaposlenici štrajkaju bez obzira na 'Žderićev sindikat'. "Ne možemo mi živjeti od brokava i dasaka. Radimo za njih, punimo džepove članova uprave i vlasnika Konstruktora. Kad neće sindikat pokrenuti štrajk, hoćemo mi. To nije Nezavisni sindikat, kako se prikazuje. To je Žderićev sindikat", kazali su. Ističu kako su čuli da će se obustaviti radovi na gradilištu Zapadne obale u Splitu, dok ne znaju što je sa zagrebačkim.

Podsjetimo kako je tvrtka Konstruktor direktora Željka Žderića u blokadi od odlaska Ivice Mladinea s mjesta šefa Porezne uprave u ljeto 2011. godine. Žderiću, Mladineu, Berislavu Bašiću i Josipu Kuzmaniću, članovima Upravnog odbora tvrtke, sudi se na splitskom Općinskom sudu zbog privatizacije Konstruktora. Optuženi su kako su financijskim malverzacijama oštetili Hrvatski fond za privatizaciju za više od dva milijuna kuna.

Prema optužnici, četvorka nije dovršila započetu pretvorbu trgovačkog društva Konstruktor, nego je osnovala društvo Konstruktor na koje su lažnom prodajom prenijeli imovinu društvenog poduzeća. Četiri optuženika ne osjećaju se krivima i najavili su iznošenje obrane na kraju postupka.

Željku Žderiću sudi se i za lažiranje dopisa libijskog veleposlanstva kojim je navodno htio preoteti EPH. Žderić je tužio Slobodnu Dalmaciju za 1,8 milijardi, jer je objavila tekst o spornoj privatizaciji pa su Libijci zbog tog navodno odustali od dogovorenog posla vrijednog 18 milijardi kuna.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 02.03.12. 20:31

Sa poslodavcem u logor pod hitno


registracija
25/10/10

cuma, 04.03.12. 11:39

Ako je Severov, onda sigurno nije nezavisni, taj već 20 godina, koliko se uostalom ne da maknuti, druka za HDZ, poznato mi je to iz prve ruke, bio sam im jako blizu svih 90-tih, i znao tko kako diše,,,jedini, nestranački, neovisni do boli, uz naravno časne iznimke, bio je Sindikat Vesne Kanižaj, ovo ostalo samo klijentela,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika