02.03.2012. / 15:03

Autor: Deutsche Welle

Njemačko 'otvaranje' za strane radnike

Njemačkoj nedostaje sve više inženjera, liječnika i informatičara. Kako bi iz zemalja koja ne pripadaju Europskoj uniji privukla što više željenih stručnjaka, Njemačka vlada nemjerava uvesti tzv. plave karte

IlustracijaIlustracijaSAD već odavno ima svoju „Zelenu kartu". Europa bi uskoro trebala dobiti plavu. Zakonska podloga na razini Europske unije već postoji i to od 2009. Njemačka vlada je s provedbom pravila „Plave karte" pričekala tri godine. I to prije svega zbog toga jer ova zemlja još uvijek ne želi službeno postati useljenička zemlja i to usprkos nedostatku stručne radne snage.

No pred demografskim činjenicama nitko više ne može zatvarati oči. Do 2030. Njemačkoj će, prema podacima Savezne agencije za rad, nedostajati 6 milijuna radnika. „Ovakvo dramatično smanjenje potencijala tržišta radne snage usporava gospodarski rast i količinu inovacija", upozorava direktor Instituta za istraživanje budućnosti tržišta rada Klaus Zimmermann. Osim toga, kako nadalje tvrdi Zimmermann, pad broja stanovnika, do 2030. sa sadašnjih 82 na 77 a do 2050. na čak 65 milijuna, ozbiljno ugrožava financijsku podlogu njemačkog socijalnog sustava.

Utvrda Njemačka

Najviša prepreka za useljevanje stručnjaka iz neke od zemalja koje nisu članice Europske unije dosad je bila visina zarade na novom radnom mjestu u Njemačkoj koju je potencijalni useljenik morao dokazati kako bi se mogao useliti. Zasada ta granica iznosi 66.000 eura (bruto godišnje) što je, u tomu se slažu i predstavnici poslodavaca i sindikata, realno gledano puno previsoko. Stoga ni ne čudi činjenica da je godišnje na taj načn radnu i boravišnu dozvolu steklo svega 150 stranih stručnjaka.

To bi se po najnovijem trebalo promijeniti. Primjenom EU-smjernice o kojoj je Bundestag ovog četvrtka (1.3) počeo raspravljati, Njemačka vlada namjerava granicu prihoda uskoro sniziti sa 66 na 44 tisuće eura. Useljenik bi ovim primanjima stekao uvjete za boravišnu dozvolu na tri godine nakon čega bi slijedila neograničena dozvola boravka. Stručnjaci kojima poslodavac od samog početka jamči bruto godišnju zaradu od 48.000 eura neograničenu boravišnu dozvolu stakli bi odmah. Isto vrijedi i za bračne partnere koji više neće, kao dosad, morati podnijeti dokaz o poznavanju njemačkog jezika. Za branše u kojima vlada poseban manjak radne snage, poput strojarskih inženjera i tehničara, prag obavezne godišnje zarade bi čak trebao biti snižen na 35.000 eura.

Studenti smiju ostati

Kako bi se zadržalo i strane studente koji su dosad nakon završenog studija u pravilu bili prisiljeni napustiti Njemačku, i za ovu skupinu stranaca se pripremaju promjene. Studentima bi, nakon uspječno završenog studija, bio automatski omogućen jednogodišnji rad te nakon toga i trajni ostanak ako pronađu posao u skladu sa svojim zanimanju (čime se želi spriječiti da npr. diplomirani lingvist radi kao konobar). Isto vrijedi i za mlade zanatlije koji u Njemačkoj završe izobrazbu. „Njemačka time šalje jasne signale ambicioniranim mladim stručnjacima izvan Europe" poručuje Ole Schröder, državni tajnik u Ministarstvu rada te dodaje: „Poruka je jasna: mi vas trebamo i vi ste, zajedno s obiteljima, dobrodošli u Njemačku. Ovdje vas čeka budućnost. Njemačka želi biti otvorena i atraktivna za najbolje kadrova iz čitavog svijeta".

"Blue card" i za njegovatelje

No njemačka parlamentarna oporba dvoji oko toga da će puko sniženje granice zarade biti dovoljlno za pojačan priliv stručnjaka. U Njemačkoj bi se, kako smatra Memet Kılıç iz stranke Zeleni, prije svega trebala promijeniti politička i društvena klima. „Osnova za to bi trebale biti jasne pravne podloge za trajni ostanak, zakon o državljanstvu koji je otvoren za sve i odlučniji nastup protiv rasizma", tvrdi Kılıç. On smatra da zbog nekih zakonskih detalja, poput pravila o tomu da strani stručnjak koji u prve tri godine izgubi posao i primi potporu za nezaposlene automatski gubi pravo na trajnu boravišnu dozvolu, Njemačka, tvrdi Kılıç, još uvijek šaljle signale po kojima stranci zapravo nisu dobrodošli.

Socijaldemokrate brine da bi sniženje granice zarade kao uvijet za useljevanje moglo negativno utjecati na postojeća primanja. Bundesrat, tijelo u kojem sjede predstavnici saveznih pokrajina, isto tako inzistira na tomu da se „Plava karta" dodijeli i nižekvalificiranim stručnjacima poput djelatnika u sektoru njege za kojima vlada veliko zanimanje. Vlada je obećala da će saveznim pokrajinama na tom planu izići u susret.

Autori: Sabine Kinkartz/Nenad Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika