02.03.2012. / 14:31

Autor: Nacional.hr

Ljudski mozak sadrži 'samo' 86 milijardi neurona

Ona je u eksperimentu prebrojila neurone na način da je od dijelova mozga napravila 'moždanu juhu' i zatim preko uzetih uzoraka zaključila kako ljudski mozak ima ustvari 14 milijardi manje neurona, nego što se prije pretpostavljalo

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDoktorica Suzana Herculano-Houzel, asistent profesora na Universidade Federal do Rio de Janeiro, provela je istraživanje koje je poljulalo ustaljenu znanstvenu tvrdnju kako ljudski mozak ima oko 100 milijardi neurona, piše Livescience.com.

Ona je u eksperimentu prebrojila neurone na način da je od dijelova mozga napravila 'moždanu juhu' i zatim preko uzetih uzoraka zaključila kako ljudski mozak ima ustvari 14 milijardi manje neurona, nego što se prije pretpostavljalo. Mozgove za proučavanje su donirali četvero mentalno zdravih muškarca od 50, 51, 54 i 71 godinu.

Ljudi imaju puno veći broj moždanih stanica u usporedbi s drugim bićima na Zemlji i te stanice treba opskrbljivati energijom. Suzana Herculano-Houzel procjenjuje kako se 20 do 25 posto naše tjelesne energije troši na funkcioniranje mozga, što je 'zapanjujuća' brojka.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika