02.03.2012. / 15:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Šuker na suđenju bivšem premijeru

Glasovali smo jer je Sanader amenovao odluku

Na pitanje optuženog Sanadera sjeća li se da je on na užem kabinetu postavio pitanje jesu li ugovori o Ini spremni za vladu Šuker je kazao da nitko od ministara ne bi glasovao za to da premijer nije dao zeleno svjetlo

Ivan Šuker i Ivo Sanader; Photo: Davor Višnjić/PIXSELLIvan Šuker i Ivo Sanader; Photo: Davor Višnjić/PIXSELLBivši ministar financija Ivan Šuker kazao je da ga je nakon ostavke bivšeg premijera Ive Sanadera predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor zatražila da ode na sastanak o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine na kojem je uz Sanadera i potpredsjednika vlade Damira Polančeca bio i direktor MOL-a Zsolt Hernadi.

Svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Šuker je kazao da ga je na jednom sastanku tadašnja premijerka Kosor zamolila da ode u središnjicu HDZ-a, gdje je i Sanader, kako bi porazgovarao o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine.

USKOK, naime, Sanadera tereti da je od direktora MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi Mađarima omogućio stjecanje upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Šuker tvrdi da je na tom sastanku u kolovozu 2009. kazao da se zbog teške gospodarske situacije, u vrijeme uvođenja kriznog poreza, ne može razmišljati o osnivanju zasebne tvrtke koja bi od Ine preuzela posao s plinom.

Rekao je da je isto ponovio i Hernadiju koji je "vrlo korektno reagirao, ali je podsjetio da postoje obveze kojih se moramo držati". Krajem 2009. postignut je dogovor da se izdvajanje plinskog poslovanja prolongira za godinu dana, no državna tvrtka koja bi od Ine preuzela taj posao ni danas nije proradila.

Šuker tvrdi da se jedini na predsjedništvu HDZ-a, od kojega je Sanader tražio suglasnost da Polančec nastavi pregovore s MOL-om, usprotivio ideji da mađarska strana, nakon izmjena međudioničarskog ugovora o Ini, u nadzornom odboru ima pet članova, čak dva više od predstavnika hrvatske vlade.

No, iako se zalagao da hrvatska i mađarska strana imaju jednak broj predstavnika u nadzornom odboru na vladi je, poput svih ostalih članova, glasao za promjenu međudioničarskog ugovora.

"Ako je netko protiv može izraziti svoje mišljenje, ali bilo je pravilo da se uvijek prihvati stav resornog ministra", kazao je Šuker, pojašnjavajući zašto se u konačnici ipak složio s prijedlogom ministra gospodarstva Polančeca, kojega je podržavao i premijer.

Na pitanje suca Ivana Turudića, je li vlada, s obzirom na takvu praksu, zasjedala samo radi javnosti Šuker je ustvrdio da su se sjednice održavale "zato da se na njoj donesu odluke".

Na pitanje optuženog Sanadera sjeća li se da je on na užem kabinetu postavio pitanje jesu li ugovori o Ini spremni za vladu Šuker je kazao da nitko od ministara ne bi glasovao za to da premijer nije dao zeleno svjetlo. "Nitko osim Polančeca i vas o tome nije raspravljao, drugim članovima ste rekli da su materijali spremni i da mogu ići na usvajanje", kazao je Šuker.

Sanader je na kraju prigovorio na istinitost njegova iskaza, ističući kako je netočno da su odluke na vladi uvijek donošene jednoglasno. "Bilo je glasovanja u vladi, bilo je situacija i kada nisu sve odluke donesene jednoglasno", kazao je Sanader.

Smatra i da Šuker nije istinito opisao način donošenja odluka na užem kabinetu i predsjedništvu HDZ-a.

Osim za primanje mita od MOL-a Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo zbog uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj u ratno vrijeme omogućila kredit za kupnju diplomatskih predstavništva.

Suđenje se nastavlja u srijedu 7. ožujka kada će svoje svjedočenje nastaviti bivši predsjednik uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 02.03.12. 15:43

Svaslite sve grijehe ADZe kriminalci na Sanadera. Ako ima pameti....u USKOK,DORH....takve zločinačke nakane ni u snu nebi smijele proći!


registracija
24/3/10

bagsy, 02.03.12. 19:22

Šuki je rekao samo ono što već znamo.
Vidiš šuki shupchino,koliko si važan čovjek i ministar bio u očima svog gazde,bio si samo psić od 140 kila koji je ležao kad je gazda rekao 'lezi',koji je 'molio' kad gazda kaže moli,kakve su nakarade vodile državu i što ste nam svima napravili,nemam riječi kakvu kaznu zaslužuje.


registracija
30/3/11

das, 02.03.12. 20:55

..koliko novaca trošimo na ovakve predstave i hdz-a i suda i dorh-a ....što dalje to je veća šansa da će ih ne kazniti već nagraditi...jesu ti iz dorh-a i suda ćoravi i glupi....osnovno pitanje prošlim ministrima skupa sa sanaderom-OD KUDA TI KUĆA-IMAŠ RAČUNE,DALI JE PLAĆEN POREZ....NIJE,NAPLATITI ĆEMO SADA.....


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 03.03.12. 09:44

Šuker na suđenju bivšem premijeru
Glasovali smo jer je Sanader amenovao odluku

_______________________________________
Kakvo GLUPO pravdanje.Je'l to znači,ako meni odraslom čovjeku netko preporuči... pljačkanje....ubijanje da isto moram izvršiti? Sve ADZe zločince iz vrha stranke u Remetinec i doživotne.......


registracija
29/4/09

florenz, 03.03.12. 12:49

G. Sanader kao da je završio školovanje kod (sada) pokojnog Kil Im Sunga. Moje je pitanje usmjereno na njegove ministra i većinu u Saboru koja je pod izgovorom stranačke stege nemoralno podržavala i očito "sulude" financiranje potrošnje umjesto realne proizvodnje. Ponašanje većine HDZ-a i Saboru i ministara u tadašnjoj vladi - nemoralno, neodgovorno, i još su beneficijama nagrađeni za besprimjerno uništavanje ekonomije u Hrvatskoj. Žao mi je - što za svoje postupke neće biti pozvani na odgovornost, a bez trunke obraza i poštenja, velikim dijelom i danas "sjede" u Saboru i "pljuju" po pokušajima pozicije na promijenjenom politikom pokušaju spasiti - što se još spasiti može, znajući da su im mnogi potezi kod građana nepopularni jer moraju od osiromašenih tražiti dačljnja odricanja. Žao mi je što se HDZ kao zločinačka organizacija mora dokazivati pred Sudom, gdje će ih "izvlaćiti" odvjednici iz dobre nagrade - jer građani koji imalo misle svojom glav om, opravdano su ih već odavno osudili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika