03.03.2012. / 11:41

Autor: Hina

Janša:

Slovenija kasni s financijskom stabilizacijom

"Ono što sada Slovenija mora učiniti u godinu dana bit će vrlo teško i bolno, zahtijevat će žrtve. Ono što Sloveniju tek čeka druge su države već napravile", rekao je Janša u intervjuu iz Bruxellesa

Janez JanšaJanez JanšaSlovenski premijer Janez Janša izjavio je u petak da će za Sloveniju ispunjavanje odredaba fiskalnog pakta biti bolno i zahtijevati žrtve, tim prije što tek treba osigurati fiskalnu stabilizaciju koju su neke članice eurozone već osigurale i sada ulaze u fazu donošenja mjera za ekonomski oporavak.

"Ono što sada Slovenija mora učiniti u godinu dana bit će vrlo teško i bolno, zahtijevat će žrtve. Ono što Sloveniju tek čeka druge su države već napravile", rekao je Janša u intervjuu iz Bruxellesa u petak na večer za Slovensku televiziju.

Slovenija će kako je pojasnio tzv. zlatno pravilo unijeti u ustav, kako bi osigurala uravnoteženost javnih prihoda i rashoda, ali je njena zadaća teža od drugih država jer se nalazi u "fazi zaostatka", pa će mjere financijske stabilizacije morati provoditi paralelno s mjerama ekonomskog oporavka, što je teško i u čemu njegova vlada nema manevarskog prostora.

Slovenija će u svoj ustav kao i druge države koje su potpisale Fiskalni pakt unijeti odredbu "da su svi prihodi i izdaci javne potrošnje na državnoj i lokalnoj razini dio proračuna, te da prihodi i rashodi moraju biti uravnoteženi bez zaduživanja", rekao je Janša.

Komentirajući kritike da je ranije kao oporbeni čelnik pmogao da se "sruši" mirovinska reforma koja je predviđala kasniji odlazak u mirovinu sa 65 godina, Janša je rekao da je "velika iluzija" misliti da se do stabilizacije financija i izlaska iz krize može doći samo mirovinskom reformom jer ona donosi olakšanje za javne financije tek na dugi rok, a sad su potrebne mnogostruke i brze mjere koje predviđa fiskalni pakt, te niz "bolnih koraka" na području javne potrošnje.

Janša je rekao da će njegova vlada nastojati da teret predviđenih mjera štednje bude "pravedno" raspoređen i da će inzistirati na ukidanju "privilegija".

Janša je za ponedjeljak sazvao sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka na kojemu će biti riječi o provedbi fiskalnog pakta u Sloveniji i mjerama štednje.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika