04.03.2012. / 12:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Sirijske snage bombardiraju Rastan

Civili zarobljeni u razorenoj četvrti se nakon gotovo jednomjesečne snažne ofenzive vladinih snaga na grad Homs nalaze u vrlo teškoj humanitarnoj situaciji, gotovo bez hrane, vode, lijekova i goriva

IlustracijaIlustracijaSirijske snage su u nedjelju ujutro žestoko bombardirale pobunjeničke položaje u gradu Rastan, 20 km od Homsa, gdje je vojska zauzela uporište slobodne sirijske vojske (ASL) ovog tjedna, izvijestili su aktivisti organizacija za ljudska prava.

Od zore su položaji skupina dezertera na udaru jakog bombardiranja sjeverno od grada Rastan, rekao je predsjednik sirijskog ureda za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

Petog veljače je jedan vojni časnik dezertera objavio da je Rastan slobodan grad, podsjetio je Rahman.

Nakon što je u četvrtak zauzeta pobunjenička četvrt Baba Amr u Homsu, aktivisti očekuju da sada vojska koncentrira ofenzivu na Rastan i Kuseir, koje velikim dijelom kontroliraju pobunjenici. U tim gradovima, strateški važnim uporištima smještenim na glavnoj prometnici koja povezuje Damask sa sjeverom zemlje, koncentrirano je najviše pobunjeničkih snaga u središnjoj Siriji.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) priopćio je u nedjelju da se nada da će sirijske vlasti tijekom dana propustiti konvoj s pomoći u razorenu četvrt Baba Amr u gradu Homsu.

"Dobili smo zeleno svjetlo, nadamo se da će konvoj ući, nadamo se da je danas taj dan", rekao je u nedjelju ujutro glasnogovornik ICRC-a u Damasku Saleh Dabaka, koji nije želio iznijeti pojedinosti razgovora predstavnika međunarodne organizacije i sirijskih dužnosnika.

Civili zarobljeni u razorenoj četvrti se nakon gotovo jednomjesečne snažne ofenzive vladinih snaga na grad Homs nalaze u vrlo teškoj humanitarnoj situaciji, gotovo bez hrane, vode, lijekova i goriva. Konvoj ICRC-a, u kojem se nalazi sedam kamiona s osnovnim potrepštinama i više medicinskih vozila hitne pomoći za evakuaciju bolesnih i ranjenih, od petka čeka pred Homsom da mu se odobri prolaz u četvrt Baba Amr.

Crveni križ je priopćio da je od sirijskih vlasti u petak dobio zeleno svjetlo za ulazak u Baba Amr, ali se to odgađa zbog sigurnosnih razloga na terenu. Sirijski aktivisti za ljudska prava se pribojavaju da vlasti ne puštaju ICRC u Baba Amr kako ne bi bilo svjedoci pokolja kojeg vladine snage tamo vrše nad pobunjenicima i njihovim pristašama.

U represiji pobune u Siriji, koja je počela prije gotovo godinu dana, ubijeno je više od 7.500 ljudi, prema podacima UN-a.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika