04.03.2012. / 14:32

Autor: Hina

Narcisoidnost pogubna za muškarce

Liječnici pretpostavljaju da je narcosidnost kod muškaraca u porastu zbog činjenice da su zbog uspješnosti žena sve više izloženi pritisku da ispune tradicionalnu ulogu "jačeg spola", zbog čega pribjegavaju "napuhavanju ega"

IlustracijaIlustracijaPrekomjerna potreba za divljenjem prema samom sebi, uvjerenje u vlastitu posebnost te nedostatak empatije i agresivnost - jednom rječju narcisoidnost - može biti vrlo pogubna za muškarce, doznaje se iz istraživanja sveučilišta u Michigenu objavljenom u časopisu Plos One.

Narcisoidni muškarci, upozorava autor studije David Reinhardt, imaju povišenu razinu kortizola, čak i u opuštenim stanjima, te tako velike šanse da razviju visoki krvi tlak i posljedično tome, srčane smetnje, uključujući i srčani udar. Kod žena to nije slučaj, tvrde znanstvenici upozoravajući na pogubne posljedice narcisoidnosti kod muškaraca koja je u posljednje vrijeme u značajnom porastu. I dok je dobro i poželjno imati pozitivnu sliku o sebi i voljeti se, svako pretjerivanje dovodi do stresa, a u ekstremnijim situacijama i do depresije te poremećaja ličnosti.

Liječnici pretpostavljaju da je narcosidnost kod muškaraca u porastu zbog činjenice da su zbog uspješnosti žena sve više izloženi pritisku da ispune tradicionalnu ulogu "jačeg spola", zbog čega pribjegavaju "napuhavanju ega".

Vezane vijesti

Kava smanjuje rizik od smrti

Kava smanjuje rizik od smrti

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika