05.03.2012. / 08:24

Autor: Deutsche Welle

EU ne smije imati favorite u Srbiji

Izvestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin smatra da EU ne smije imati favorite na izborima u Srbiji i potvrdio stav da će, poslije kandidature, EU pričekati rezultate izbora, jer ne želi biti predizborna tema.

Jelko KacinJelko Kacin"Punu podršku Bruxellesa može i mora dobiti svaka politička grupacija koja pokaže da ima jasnu europsku orijentaciju i provodi konkretne reforme", rekao je Kacin. Napominjući da EU može samo priznati demokratski ostvaren rezultat izbora i surađivati na najbolji način, taj slovenski europski parlamentarac je dodao da, kako Srbija ne može birati dužnosnike EU, tako ne može biti ni obrnuto.

"Jako je važno da smo došli do trenutka u europskim integracijama Srbije kada više nije važno tko pobjeđuje na izborima", istaknuo je Kacin i podsjetio da je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju počela kada je, kako je rekao, Tomislav Nikolić napustio klub radikala i založio se za ratificiranje tog sporazuma u Narodnoj skupštini.

Ocjenjuje se učinak svake vlade

Kada Srbija postane članica EU, svi njeni državljani će postati europski građani, ne samo članovi vladajuće koalicije ili proeuropskih pokreta, rekao je Kacin i naglasio da će, prema kriterijima za članstvo, biti ocjenjen učinak svake vlade jer "nema podrške bez reformi".

Izvestitelj EP za Srbiju smatra da Srbiji, od kada je dobila status kandidata za članstvo u EU, Ruska federacija "ne postoji više ni kao politička, a kamoli ekonomska ili demokratska alternativa" Europskoj uniji. On je pozvao Srbiju da bude još ambicioznija na svom putu ka EU kako bi, kako je objasnio, europska perspektiva bila vidljivija i opipljivija građanima.

Kandidatura podiže rejting Srbije, ali na duži rok

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU trenutno neće utjecati na poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, koja je sada među zemljama sa umjerenim rizikom poslovanja, ali dugoročnije gledano napredak u procesu europskih integracija donosi rast rejtinga, izjavila je direktorica bonitetne kuće "Rejting" Ljiljana Dević Cupara.

"Kandidatura i članstvo su jedan proces koji traje, tako da na kratke staze ne možemo vidjeti neko skorašnje povećanje rejtinga Srbije", rekla je Dević Cupara ističući da je jedan od razloga za to i stanje u EU.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.03.12. 08:51

super dok vam Srbi rade mjesecno za 150,00€ , jer vi ste ti koji traze jeftinu radnu snagu ,hehehe


registracija
21/4/11

spBN, 05.03.12. 11:24

Tocno.Rusija nije nikakva alternativa Srbiji- oni su jednostavno braca po krvi i dusi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika