05.03.2012. / 09:52

Autor: Nacional.hr

Konzumacija droge - prekršaj, a ne kazneno djelo

"Nema stigmatizirajući karakter, ne dovodi do upisivanja u kaznenu evidenciju, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za liječenje", pojasnio je svoj stav ministar

Konzumacija droge bio bi prekršaj, ne kazneno djeloKonzumacija droge bio bi prekršaj, ne kazneno djeloPočetkom sljedeće godine u Hrvatskoj bi se trebala provesti mini-reforma u kaznenom zakonodavstvu. Naime, promjenama Kaznenog zakona ukinule bi se odredbe koje su kažnjavale posjedovanje malih količina opojnih droga. To više ne bi bilo kazneno djelo već samo prekršaj.

Kako piše Novi list, ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra kako je maksimalna kazna od tri mjeseca zatvora za osobe koje budu uhvaćene s drogom za osobnu uporabu dovoljna da se pošalje poruka o neprihvatljivosti konzumiranja droge.

"Nema stigmatizirajući karakter, ne dovodi do upisivanja u kaznenu evidenciju, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za liječenje", pojasnio je svoj stav ministar.

Iako radna skupina koja radi na izmjenama Kaznenog zakona još nije pronašla pravi format kako da posjedovanje opojnih droga više ne bude dio kaznenog zakonodavstva ističu kako je to nužno jer su policija i pravosuđe zatrpani takvim djelima, a nema nikakvog učinka na suzbijanju konzumacije.

Ministar napominje kako se kaznenim progonom malih ovisnika i povremenih konzumenata troše velika financijska sredstva, a bez konkretnih rezultata smanjenja konzumacije opojnih droga. Osim toga, dodaje ministar, oni u načelu ne ugrožavaju druge, već samo štete sebi.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 05.03.12. 10:41

Baš me zanima što o tome misli dr.Torre s klinike za ovisnosti bolnice Sestre molosrdnice?Ministar zdravljaRH ,koji je znao demantirati povećanje cijene cigareta !


registracija
24/3/10

bagsy, 05.03.12. 12:39

Don't drink and drive,smoke and fly !!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika