05.03.2012. / 14:51

Autor: Hina

Referendum o ulasku u EU proveden u skladu s Ustavom i zakonima

Ustavni sud danas je donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju 22. siječnja ove godine, na kojemu se više od 66 posto na referendum izašlih hrvatskih birača izjasnilo za ulazak u Uniju, održan u skladu s Ustavom i zakonima, te se sada od Vlade očekuje da Hrvatskom saboru na potvrđivanje uputi Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Referendum je prošao regularnoReferendum je prošao regularnoUstavni sud danas je donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju 22. siječnja ove godine, na kojemu se više od 66 posto na referendum izašlih hrvatskih birača izjasnilo za ulazak u Uniju, održan u skladu s Ustavom i zakonima, te se sada od Vlade očekuje da Hrvatskom saboru na potvrđivanje uputi Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ustavni sud priopćio je da je prije dva dana istekao rok za podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti i zakonitosti održanog referenduma, te da je odbio, odnosno odbacio sva 22 pristigla zahtjeva, ocijenivši ih neosnovanima ili nedopuštenima.

"S obzirom na navedeno, Ustavni sud donio je Odluku kojom je utvrdio da je državni referendum koji je održan 22. siječnja 2012. proveden u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske i mjerodavnim odredbama Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave", stoji u priopćenju.

Odluka Ustavnog suda odmah stupa na snagu, odnosno danom donošenja, i objavit će se u Narodnim novinama, a njenim stupanjem na snagu postupak državnog referenduma o pristupanju Hrvatske u EU smatra se okončanim.

Na referendumu održanom u nedjelju, 22. siječnja za ulazak Hrvatske u EU glasovalo je 66,27 posto od ukupno na birališta izašlih 1,960.231 birača, a protiv se izjasnilo njih 33,13 posto.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada su potvrdile (ratificirale) četiri (Slovačka, Mađarska, Bugarska i Italija) od ukupno 27 članica Unije, a iz vladajuće Kukuriku koalicije isticali su kako je namjera da i Hrvatska bude među prvima koja će ratificirati ugovor.

U tom je smislu i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, zaključujući saborsko zasjedanje krajem veljače, najavio da će nastavak zasjedanja uslijediti kada Ustavni sud odluči o ustavnosti i zakonitosti referenduma, odnosno Vlada na temelju te odluke izradi i u parlament na ratifikaciju uputi Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Hrvatski sabor danas je na svojim internetskim stranicama objavio da sjednicu nastavlja prekosutra, 7. ožujka.

Hrvatska je spomenuti Ugovor potpisala 9. prosinca prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik Republike Ivo Josipović i bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih 27 zemalja članica Europske unije.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 06.03.12. 09:58

"Kadija te tuži, Kadija ti sudi". Nismo ni očekivali ništa drugo. Obično izigravanje prava je Ustavno valjano.


registracija
11/1/10

fluid, 07.03.12. 13:41

Ježim se na svaki naslov koji u sebi sadrži rečenicu ; "sve je po zakonu" ! Problem ove države i je u nakaznim zakonima(djelomično i u Ustavu RH).Naravno da je sve u skladu sa važećim zakonima(dobro nije baš sve ni u skladu sa zakonima) ali je upitna moralnost,ispravnost i provedbena pravnost kao i pravednost tih istih zakona.Logika postojećih zakona je omogućila pljačku i istu ozakonila.Kako licemjerno od strane bilo koje vlasti koja djeluje i prihvaća postojeće zakone a koji su uništili sve što je iole vrijedilo u Hrvatskoj do 90.godine.Nije referendum o ulasku EU najgore što se događa Hrvatskoj.On je samo jedan od mnogih apsurda hrvatske pravnosti i pravednosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika