Objavljeno u Nacionalu br. 462, 2004-09-21

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Redateljski prvijenac Petera Hedgesa stajao je manje od 300 tisuća USD i traje 80 minuta

Izvrsna niskobudžetna crnohumorna drama 'Praznici s April', snimljena za skromnih 300.000 dolara, po tko zna koji put dokazuje kako se najbolji 'jeftini' filmovi snimaju u najbogatijoj svjetskoj kinematografiji

Dean ŠošaDean ŠošaAko vam idu na živce sve veći budžeti američkih filmova i činjenica da sve češće traju dva sata i nešto, iako u mnogima nema dovoljno ”štofa” ni za jedan sat, “Praznici s April” moraju vam biti dragi i prije nego što ih pogledate. Naime, redateljski prvijenac Petera Hedgesa, čovjeka koji je prema vlastitom romanu napisao scenarij dopadljive drame ”Što muči Gilberta Grapea” te bio jedan od autora predloška izvrsne komedije “Sve zbog jednog dječaka” snimljene prema istoimenom Hornbyjevu romanu, stajao je nevjerojatnih 300.000 dolara, a traje kraće od 80 minuta!

Nakon gledanja, “Praznici s April” bit će vam još draži: dopadljivi Hedgesov film jedno je od onih ostvarenja koja po tko zna koji put dokazuju kako se najzanimljiviji “jeftini” filmovi produciraju u najbogatijoj svjetskoj kinematografiji, na njezinim nezavisnim marginama.

Priča “Praznika s April”, za standarde domaće kinematografije gotovo besplatnog filma, vrlo je jednostavna. Mlada April (Katie Holmes) koja je napustila svoju malograđansku obitelj i pobjegla u grad, na Dan zahvalnosti poziva u posjet roditelje, brata, sestru i senilnu baku. Nakon što joj “crkne” pećnica, April očajnički pokušava na vrijeme zgotoviti puricu, a njezin afroamerički dečko traži u gradu prikladno odijelo. Za to vrijeme njezini putuju prema gradu nestrpljivo iščekujući susret s “crnom ovcom” obitelji. Susreta se najviše pribojava majka Joy (Patricia Clarkson) koja umire od raka.

“Praznici s April”, posvećeni inače redateljevoj majci koja je preminula od karcinoma, ogledni su primjer minimalizma na filmu. Dvama fabularnim linijama Hedges upravlja gotovo školski. Film sadrži taman toliko crnoga humora da ne bude patetičan i patetike da ne bude hladan. Osnovna tema “Praznika” su komplicirani obiteljski odnosi, međutim unatoč kratkom trajanju njegova djelca Hedges se stigne pozabaviti međurasnom tolerancijom, umiranjem, praštanjem i brojim drugim problemima a da to ni u jednom trenutku ne djeluje eksplicitno. Glumci su svi odreda izvrsni, od TV zvjezdice Katie Holmes, junakinje serije “Dawson’s Creek” koja je pristala nastupiti za honorar od 0 dolara, uvjerena kako će nešto ušićariti postotkom od zarade filma na kinoblagajnama, do uglednog Olivera Platta i Patricie Clarkson, zasluženo nominirane za Oscara i nagrađene na festivalu u Sundanceu.

Najzanimljiviji dodatni prilog solidnom DVD izdanju “Praznika s April” je audiokomentar Petera Hedgesa, čovjeka pred kojim je, po svemu sudeći, vrlo zanimljiva redateljska karijera.

DISTRIBUCIJA: CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Pieces of April, am. crnohumorna drama, 2003.
R: Peter Hedges
GL: Katie Holmes, Patricia Clarkson, Derek Luke, Oliver Platt, Alison Pill, Alice Drummond
FILM: 3
DVD: 2

ŽIVOT DAVIDA GALEA
Blitz
DVD+VHS

Tjedan dana nakon “Puta u Wellville” u videotekama se pojavio još jedan film redatelja Alana Parkera, ”Život Davida Galea”. Imajući na umu kako nekoć ugledni Parker (“Ponoćni ekspres”, “Anđelovo srce”) već dugo nije snimio dobar film, ”Život Davida Galea” i nije toliko tragično ostvarenje. Ipak, 50 milijuna dolara “teška” kriminalistička drama o smrtnoj kazni neće vam ostati dugo u sjećanju nakon što je pogledate. Kevin Spacey odigrao je svoju ulogu rutinski, Kate Winslet nezainteresirano, a dašak svježine unosi jedino odličan nastup Laure Linney (“Mistična rijeka”). Sve u svemu, sličnom se tematikom kudikamo uspješnije pozabavio prije nekoliko godina Clint Eastwood u svome “Istinitom zločinu”.

The Life of David Gale, am.-njem. krim. drama, 2003.
R: Alan Parker
GL: Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney, Gabriel Mann, Matt Craven
FILM: 2
DVD: 1

ĐAVOLJE ŽDRIJELO
Continental film
DVD+VHS

Među dodatnim prilozima DVD izdanja “Đavoljeg ždrijela”, trilera o gradskoj obitelji koja se useli u provincijsku kuću sumnjive prošlosti, nalazi se i jedan vrlo zanimljiva naslova – “Pravila žanra”. Gledajući redatelja Mikea Figgisa kako smrtno ozbiljan dijeli lekcije o snimanju trilera nisam mogao vjerovati: njegovo “Đavolje ždrijelo” ogledni je primjer nepoznavanja ovog zahtjevnog žanra: predug, dosadan i potpuno besmislen film u kojemu se, kako je jedan kolega lijepo primijetio, likovi “penju na krov samo da bi s njega mogli pasti”. Nakon ovoga diletantizma neki su se zapitali što se dogodilo s Figgisom, autorom hvaljene drame “Napuštajući Las Vegas”. Ništa, jedino je ljude lakše prevariti sumanutom dramom negoli sumanutim trilerom.

Cold Creek Manor, am.-kan. triler, 2003.
R: Mike Figgis
GL: Dennis Quaid, Sharon Stone, Stephen Dorff, Juliette Lewis, Christopher Plummer
FILM: 0
DVD: 1

KURVA
VTI
DVD+VHS

Dokumentarno-igrani film “Kurva” španjolske redateljice Marije Lune Lidon pati od sličnih nedostataka od kojih pate i filmovi ”Život Davida Galea” i “Đavolje ždrijelo”- nerealnih ambicija svojih autora. Štoviše, iako je film realizirao ženski redateljsko-scenaristički tim, način na koji se u njemu pristupa problematici najstarijeg zanata na svijetu slobodno se može okarakterizirati kao senzacionalistički. Igrani dijelovi s Daryl Hannah i Denise Richards teško bi prošli i na Danima hrvatskog filma i, sve u svemu, od ovoga filma o prostituciji i prostitutkama poštenija je i “Zgodna žena” Garryja Marshalla.
DVD izdanje “Kurve” ne sadrži dodatne priloge.

Yo puta, španj. dok. drama, 2004.
R: Maria Luna Lidon
GL: Daryl Hannah, Denise Richards, Joaquim De Almeida
FILM: 1
DVD: 1

ŠPANJOLSKI APARTMAN
Blitz
DVD+VHS

Ugledni francuski redatelj Cedric Klapisch u startu se zeznuo gurnuvši najzanimljiviji i najuzbudljiviji sastojak svoje ljubavne komedije ”Španjolski apartman” – Audrey Tautou – u stranu. Doduše, film o hrpetini studenata iz različitih zemalja koji dijele stan u Barceloni i proživljavaju ljubavne i ine tegobe nije posve bez šarma – o čemu svjedoči jedan osvojeni César i nagrada publike u na festivalu u Karlovym Varyma, no s kvalitetnije iskorištenom lijepom Amelie, Klapischevo je ostvarenje moglo biti kudikamo zanimljivije.

L’Auberge Espagnole, franc.-španj. ljub. komedija, 2002.
R: Cedric Klapisch
GL: Romain Duris, Audrey Tautou
FILM: 2
DVD: 1

SVE ŠTO ŽELIM
VTI
DVD+VHS

Ostane li ikoji glumac zauvijek u sjeni jedne svoje uloge, bit će to dragi Frodo, odnosno Elijah Wood. Tužno je gledati koliko je Wood bezličan u svim drugim filmovima, pa tako i u “Sve što želim”, humornoj drami o odrastanju u kojoj glumi s Frankom Potente, no prije djeluje kao njezin sin a u slučaju seksualnog nasrtaja Deborah Harry na njega, moglo bi se govoriti o optužbama za pedofiliju. Sam film o mukama mladoga pisca nije posve nezanimljiv, no pametnije je još jednom pogledati “Zlatne dečke” Curtisa Hansona.

Try Seventeen, kan.-am. hum. drama, 2002.
R: Jeffrey Porter
GL: Elijah Wood, Franka Potente
FILM: 1
DVD: 0

LAKA DJEVOJKA
Blitz
DVD+VHS

Nakon “Lake djevojke”, otužne drame o nepodnošljivim i svijetu nepotrebnim adolescentima, čovjek se zapita nismo li mi tzv. kritičari svih ovih godina bez veze kritizirali sve one silne Michaele Myerse, Freddyje Kruegere i Jasone Voorheese koji su nam s ekrana klince poput ovih zauvijek skidali nakon 15-ak minuta filma. Nekoć lijepa “Lolita” iz istoimenog filma Adriana Lynea Dominique Swain teško se nosi s odrastanjem i sumnjam da ćemo je tako skoro ponovno vidjeti u nekom suvislom filmu.
DVD izdanje “Lake djevojke” ne sadrži dodatne priloge.

Tart, am.-kan. drama, 2001.
R: Christina Wayne
GL: Dominique Swain, Bijou Phillips
FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika