Objavljeno u Nacionalu br. 851, 2012-03-06

Autor: Ivan Starčević

Kud se djelo Martinovićevo 'Globalno sijelo'?

Umjesto autorske emisije pok. Joška Martinovića emitiran je stravično loš in memoriam uradak nekakvog varošanina u kojem je seljački, čak osam dana nakon smrti, četvero narikača lilo krokodilske suze nad pokojnom Helgom Vlahović

DNEVNIK 3
Utorak, HRT 1, 23.30
Po ekranu se pišu nekakva slova o tome da je hrvatski književnik Gazimir Čačić iz Hrvatske uputio poslanicu mađarskim vlastodršcima. U epistoli/poslanici on je sve Mađare u Mađarskoj podučio da je on glavna i jedinu faca za rješavanje sudbine naftne kompanije do koje je gospodi Mađarima jako stalo. Svašta lijepoga piše, ali na ekranu Dnevnika, jedine TV emisije u Hrvatskoj koja je prenijela "Nacionalovo" otkriće, ne piše da je to objavljeno u "Nacionalu". Ako novine nešto objave, a Rvacka TV taj tekst napiše na svim našim ekranima, onda bi bilo lijepo da se objavi i izvor za tu divnu informaciju. Ne napisati na TV ime novina iz kojih uzimaš vijest, isto je što i pokrasti onog koji nema nikakve mogućnosti da se od krađe obrani. To je ta moć televizije.



VIJESTI
Subota, HRT 1, 17.00
Prva vijest je da se potpredsjednik vlade, vječito drugi Gazimir Čačić, složio s nekakvom izjavom američkog veleposlanika Foleya. Naš stari znanac Gazimir, inače Milanovićeva desna ruka u iživljavanju nad zdravim razumom, tzv. Desanka, očitao nam je svima neku lekciju. Nadamo se da je to konačni znak da će mađarski sud popustiti pred Milanovićevim argumentima i Gazimira osuditi na uvjetnu kaznu, jer ako mu Desanka ode u zatvor, to će biti kao da su Zrinski i Frankopan otišli u Bečko Novo Mjesto. Hrvatska se stoljećima oporavljala od te tragedije. Oslobodite Gazimira Čačića!


IN MEMORIAM - HELGA VLAHOVIĆ
Subota, HRT 1, 18.47
Prije osam dana umrla je gđa Helga Vlahović Brnobić. Prije dva dana bio je njen sprovod. Danas navečer-predvečer, rekordnom brzinom okupljene, u studiju sjede četiri nekadašnje voditeljice: Jasmina Nikić, Ksenija Urličić, Vesna Spinčić i Željka Marković Fattorini i toliko napadno gledaju u pod da se ne zna tuguju li, smijuckaju se sebi u bradu, ili im je neugodno. Neugodno bi im moralo biti, jer njihov je posao uvijek bio da se kako-tako probijaju kroz tuđe tekstove, a sad su pozvane da govore nešto iz svoje glave. I to ne o bilo kome nego o gđi Helgi Vlahović Brnobić kojoj njih sve četiri zajedno, i još 40000 takvih sestara, nisu bile ni do bosog gležnja.
Odjevene su u razne komade crnih pokrivala za tijelo i salo, odatle i zaključak da im je cilj ostaviti dojam da su očajne. Ovom prizoru karmina u Mrduši Donjoj do savršenosti manjka samo lijes i desetak čašica rastočene rakije poslužene na komadu daščice prekrivenom krpom. Evo, sad će netko unijeti lijes, narikače će vrisnuti i početi ljubiti blijedo lice pokojnice ili, ako je vrijeme toplije, tući glavom o zatvoreni drveni lijes. Voditelj bi mogao biti od koristi tako, ako Jasmina, Ksenija, Vesna i Žeža ne budu htjele, da on njihovim glavama tuče o jelovinu. Nema šanse da taj voditelj ikad išta vodi, jer pred nama, na ekranu sasvim desno, je proćelava zapuštena muška spodoba, nekakvo anonimno siroče bez stila, glasa, emocionalne inteligencije, prekinimo niz: Zvonko Varošanec. Možemo slobodno pretpostaviti da je taj, nakon niza godina prolazaka kroz portu HRT-a ostao u tolikoj mjeri nepoznat da ga je portir pustio na snimanje ovog teškog smeća od emisije tek kad mu je pokazao osobnu i ovjereni prijepis domovnice.
Ne zna se što je veći skandal: kvaliteta emisije ili to da zbog ovih karmina iz predtelevizijskog doba nije emitirano "Globalno sijelo". Autorska emisija pok. Joška Martinovića prošle se godine uspjela kraće vrijeme ustaliti petkom, a onda je došao jedan petak u prosincu u kojem je "Globalno sijelo" bila najgledanija emisija, osim dnevnika. Odmah je premještena u subotu. Subota za subotom i evo, prošle subote je "Globalno sijelo" opet bila najgledanija emisija HTV-a, izim dnevnika. I takvu emisiju, za nagradu, ove subote skidaju s programa, i to zbog emisije o Helgi u kojoj ima najmanje Helge. Nije bilo vremena da se montira emisija samo s najboljim Helginim stvarima.


KAPITALIZAM - LJUBAVNA PRIČA
Subota, HRT 2, 20.00
Remek-djelo američkog dokumentarista Michaela Moorea, ironičnog gospodina. Mi u "Nacionalu" živimo u radosnom uvjerenju da ste sto posto gledali, jer na Prvom je išla milijunta repriza propale američke "Žene mačke".


Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika