06.03.2012. / 11:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Harvey Weinstein dobio francuski Orden legije časti

U izjavi francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya stoji kako tom nagradom Francuska izražava svoju zahvalnost nekome tko je uvijek iskazivao izrazito prijateljstvo prema toj zemlji i njezinoj kinematografiji, "koju su zahvaljujući vama otkrili toliki Amerikanci"

Foto: WikipediaFoto: WikipediaProducent višestrukim Oscarima ovjenčanog francuskog nijemog filma "Umjetnik" Harvey Weinstein najnoviji je dobitnik francuskog Ordena legije časti, najviše francusko državno priznanje koje se dodjeljuje onima koji ostvaruju poseban doprinos u promidžbi te zemlje u svijetu, prenosi britanski Guardian.

U izjavi francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya stoji kako tom nagradom Francuska izražava svoju zahvalnost nekome tko je uvijek iskazivao izrazito prijateljstvo prema toj zemlji i njezinoj kinematografiji, "koju su zahvaljujući vama otkrili toliki Amerikanci".

Osim "Umjetnika", Weinstein je u SAD-u uspješno producirao i druge francuske filmove poput trilogije "Tri boje" Krzysztofa Kieslowskog, romantične komedije "Amelie" i crne komedije "Delicatese".

Weinsten je u pismu potvrdio svoje divljenje francuskoj kinematografiji. "Ja sam još uvijek mali dječak koji je pješačio tri kilometra do kina kako bi gledao filmove velikana kao što su Lelouch, Godard, Renoir i, moj osobni favorit, Francois Truffaut. Oni su me inspirirali i doveli do toga gdje sam danas".

Weinstein će postati vitezom Legije časti, što je najniži od pet redova koji se dodjeljuju od kad je Napoleon Bonaparte 1802. ustanovio to odlikovanje. Ta čast uobičajeno pripada francuskim državljanima, ali je Sarkozy iskoristio vlastitu alokaciju kako bi odlikovao Weinsteina, koji se time pridružio filmašima Davidu Lynchu, Stevenu Spielbergu i Clintu Eastwoodu.

Vezane vijesti

"Umjetnik" poharao Oscare

"Umjetnik" poharao Oscare

Francuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa dobio je u nedjelju pet Oscara, među je kojima i onaj za najbolji film. Crno-bijeli film… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika