06.03.2012. / 13:00

Autor: Nacional.hr

RWE s nešto lošijim rezultatima, ali optimističan za 2012.

U 2012. i 2013. RWE očekuje operativne rezultate na razini 2011. godine

RWE se nada boljim rezultatima u ovoj godiniRWE se nada boljim rezultatima u ovoj godiniZa RWE grupu fiskalna 2011. godina bila je obilježena teškom ekonomsko-političkom situacijom. Samo odluke njemačke vlade na području nuklearne energije imale su negativan učinak veći od milijardu eura na poslovni rezultat kompanije. Nadalje, jaz između nabavne cijene plina koja je vezana za cijenu nafte i naftnih derivata te znatno niže prodajne cijene na veleprodajnom tržištu, uz kontinuirano niske margine u proizvodnji struje, imali su negativan učinak na poslovanje.

Za 2011. bio je predviđen pad u svim ključnim parametrima za RWE grupu. EBITDA je smanjena za 18 posto na 8,5 milijardi eura, a operativna dobit smanjena je za 24 posto, na 5,8 milijardi eura. Neto dobit bez jednokratnih učinaka bilježi pad od 34 posto, na 2,5 milijarde eura, dok prihod bilježi pad za 3 posto na 51,7 milijardi eura.

„Uveli smo sve potrebne mjere kako bismo brzo prebrodili poteškoće u poslovanju» izjavio je dr. Jürgen Grossmann, izvršni direktor RWE-a. Iznoseći svoje viđenje izazovnih godina koje slijede, Grossmann je pojasnio kako se prvi pozitivni učinci poduzetih mjera već vide na prihodovnoj strani poslovanja a daljnja stabilizacija situacije očekuje se tijekom tekuće godine. „Sasvim sigurno ćemo u 2012. uspjeti održati poslovanje na razini prošle godine", smatra Grossmann te napominje kako je RWE Grupa za 2013. i 2014. godinu već odlučila ići u daljnje smanjenje troškova te povećanje učinkovitosti.

„Mjere koje smo uveli stvaraju prostor za održivo buduće djelovanje i daljnje investicije u širenje obnovljivih izvora energije," dodao je Grossmann. „U 2011. smo uložili gotovo 3 milijarde eura u zaštitu okoliša. S ponosnom ističem nagradu za najinovativnija energetska postrojenja u Europi koju nam je dodijelila Europska škola za menadžment i tehnologiju iz Berlina. Također, tijekom prošle godine RWE je uložio oko 150 milijuna eura u više od 200 znanstvenih i razvojnih projekata.

Proizvodnja i prodaja električne energije i plina u 2011.

U 2011. godini proizvodnja električne energije u RWE grupi zabilježila je pad od 9 posto, na 205.7 milijardi kilovat sati (kWh). Prodaja električne energije, odnosno isporuka prema vanjskim potrošačima, iznosila je 294.6 milijardi kWh, odnosno 5% niže u odnosu na 2010. godinu. Kupnja plina od trećih strana također je pala za 19 posto na 322.2 milijardi kWh.

Ulaganja

Tijekom 2011., uloženo je više od 7 milijardi eura, što je 6% više nego u prethodnoj godini. Glavni fokus kapitalnih izdataka na nekretnine, postrojenja i opremu (u visini od 6,4 milijarde eura) i dalje je na proširenju kapaciteta za proizvodnju električne energije, posebno u području obnovljivih izvora energije i energije s niskom razinom proizvodnje ugljika.

U 2012. i 2013. RWE očekuje operativne rezultate na razini 2011. godine. Također očekuje se daljnji trend održavanja stabilne razine neto dobiti. Za sljedeće trogodišnje razdoblje (do 2014.), predviđena su ulaganja u ukupnom iznosu od 16 milijardi eura, od čega je pola te svote namijenjeno za razvojne projekte.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika