07.03.2012. / 13:16

Autor: Nacional.hr

Banka koja je započela svjetsku financijsku krizu izašla iz stečaja

Slom Lehman Brothersa smatra se najvećim stečajem u američkoj povijesti jer je u trenutku kolapsa banka vrijedila 639 milijardi dolara

Lehman Brothers polako ide prema likvidacijiLehman Brothers polako ide prema likvidacijiPropast bivše investicijske banke Lehman Brothers smatra se službenim početkom financijske i gospodarske krize koja je 2008. godine zahvatila cijeli svijet. Stečaj koji je na koljena bacio i mnoge druge investicijske banke u SAD-u, ali i diljem svijeta, ovih bi dana trebao biti okončan.

Iako izlazak iz stečaja ne znači i povratak banke u američki bankarski sektor, za tisuće njenih klijenata moglo bi značiti dobivanje barem dijela novca koji se prije 4 godine činio nepovratno izgubljenim.

Naime, banka će sad krenuti u rasprodaju svojih nekretnina koje su procijenjene na 30 milijardi dolara. Uz 35 milijardi koje je prikupio, sredstva će iskoristiti za otplatu duga svojim klijentima. Oni koju su pristali na isplatu po ključu '21 cent po dolaru duga' svoj bi novac mogli dobiti već u travnju.

Podsjetimo, slom Lehman Brothersa smatra se najvećim stečajem u američkoj povijesti jer je u trenutku kolapsa banka vrijedila 639 milijardi dolara.

Mnogi su nakon stečaja Lehman Brothersa govorili kako je banka zapravo iskorištena kao "žrtveno janje" jer je samo nekoliko dana nakon njenog sloma SAD velika financijska sredstva usmjerio prema spašavanju osiguravajuće kuće AIG te osnovala 700 milijardi dolara vrijedan fond za spašavanje financijskog sektora.

Bivši zaposlenici i dužnosnici Lehman Brothersa uvjereni su kako njihova banka i njihovo poslovanje nisu ništa više ili manje odgovorni za gospodarsku i financijsku krizu koja je zahvatila svijet od ostalih banaka.

Vezane vijesti

Ministar koji zna kako se propada

Ministar koji zna kako se propada

Zluradost s kojom je u Europi primljena ova vijest, ipak je na neki način nepoštena prema Luisu de Guindosu. On je naime već od 2002. do 2004. u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika