07.03.2012. / 17:10

Autor: Naciona List

Naciona list: D. D. Loši prijeti međunarodna nagrada?

Riječ je o djelu "Gospodari kaosa", poluautobiografskom zapisu o admiralovim pustolovinama u pitoresknom Medačkom džepu, gdje je često boravio tijekom formativnih admiralskih godina. Amnesty navodi kako se radi o jednom od najuzbuljivijih komada literarne mizantropije na ovim prostorima

Davor Domazet Lošo na predstavljanju 'Gospodara kaosa' (ili neke slične priče)Davor Domazet Lošo na predstavljanju 'Gospodara kaosa' (ili neke slične priče)Davor Domazet-Lošo mogao bi postati kandidat za uglednu međunarodnu književnu nagradu 'Janko Bobetko' i to zbog priče koju je ispisao još sredinom 90-ih godina. Inicijativa dolazi od uglednog međunarodnog udruženja kritičara 'Amnesty International', koji je od Republike Hrvatske zatražio da se Loši omogući sudjelovanje u utrci za jedno od najuglednijiih priznanja koje osoba poput njega može uopće dobiti. U svom priopćenju Amnesty ističe kako je umirovljeni admiral u najmanju ruku zaslužio da ga se uvrsti u konkurenciju, pa da onda neovisna nadležna tijela odluče hoće li baš njega počastiti ovom nagradom.

Riječ je o djelu "Gospodari kaosa", poluautobiografskom zapisu o admiralovim pustolovinama u pitoresknom Medačkom džepu, gdje je često boravio tijekom formativnih admiralskih godina. Ispisana u apokaliptičkom duhu, pripada čudnom žanru koji nije lako odrediti. Amnesty pak navodi kako se radi o jednom od najuzbuljivijih komada literarne mizantropije na ovim prostorima, u kojem se na briljantno ciničan način opisuje prijezir prema etničkom mentalitetu tamošnjeg življa, s autorovim posljedičnim otuđenjem od zapovjedne odgovornosti i svega što se tamo događalo tog vrelog rujna 1993.

"Lošina priča dodatno je fascinantna jer je lišena općih mjesta i stereotipa kad je riječ o opisu tamošnje mrtve prirode, naročito one manjinskog podrijetla. U najkraćem, priča je to koja odiše autorovom zapovjednom živošću i autentičnom beživotnošću subjekata autorovog promatranja, s kojima na koncu admiral jednom za svagda prekida uzročno-posljedične veze, na način da, metaforički rečeno, spaljuje sve mostove iza sebe, kao i kuće, štale, automobile i sve ostale nekretnine i pokretnine koje su mu bile na putu ka patriotskom samoostvarenju", poručuje ugledni domaći autor Tomislav Merčep, prošlogodišnji laureat ovog međunarodnog priznanja.

Valja još podsjetiti kako je spomenuta nagrada prije koju godinu za dlaku promakla Rahimu Ademiju, nakon što je utvrđeno da su njegovi biografski zapisi zapravo falsificirani dijelovi autobiografije rečenog Domazeta.

Ekskluzivno: Naciona list razbio Da nijelov kod!

Vezane vijesti

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u takozvanom "slučaju selodjeb" u kojem se predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sumnjiči da je… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 07.03.12. 17:38

Naciona list,
moš ti Loši sssssssss, druže petokrakašu!


registracija
14/11/07

laufer, 07.03.12. 17:47

Kada čovjek danas shvati kakvi su nas sve "admirali" i "generali" vodili, dobro je da nas uopće ima.


registracija
20/6/11

etna47, 07.03.12. 19:13

ŽIVIO ADMIRALE TI SI NAŠ H E R O J !!!!
SVI BRANITELJI,DRAGOVOLJCI,DOBROVOLJCI HRVATSKI DOMOLJUBI DIGNITE SVOJ G L A S DA ISTEJRAMO IZ NAŠE DRAGA NAM DOMOVINE HRVATSKE:
TU"GAMAD ...AMESTSTY- INTERNATIONAL NJIMA TREBA PO HITNOM POSTUPKU ZABRANITI DJELOVANJE NA PROSTORU REP. HRVATSKE. ONI NIKADA NISU IZVJEŠTAVALI PRAVU ISTINU .. TI TZ. STRANI PLAĆENICI I ŠPIJUNI I POSLJE 20-et GOD. NEDAJU MIRA HRVATSKOM NARODU. NEDAJU MIRA NI MRTVIMA KOJI SU STVARALI LJEPU NAŠU.
PITAM SE KOLIKO I ŠTO SU ONI PODUZELI U POTRAZI ZA JOŠ PREKO 1500 NESTALIH KOJE SU SRBSKE ČETNIČKE HORDE ODVELE U SRBSKE LOGORE. DALI JE NJIMA JASNO DA SE HRVATSKA BRANILA, A DA SVI TI SVJETSKI "MOĆNICI" NISU PUNIH 5-et GOD. NISTA PODUZELI DA SE HRVATSKO GRADOVI I SELA NE RAZARAJU. ZATO JOŠ JEDNOM KLIČEM VAN IZ MOJE ZEMLJE K U G O.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 07.03.12. 20:39

a sto Amnesty nepise o tome kako su Srbi vadili zarobljenicima ---ORGANE--i prodavali po Zapadu.....


registracija
9/12/11

tot, 08.03.12. 09:27

e moj redikule i sama tvoja bizarna njuska odaje koliko si zaglibio u transcedentalno, odavno si ti raskrstio s realnošću,ti si zaista psihosociološki problem, odnosno sazrio si za patološki odjel psihijatrijske bolnice u vrapcu, tvoja lupetanja u bespućima zbijlnosti ovog vremena su zaista za upitati se tko je ovdje lud


registracija
20/6/11

etna47, 08.03.12. 10:12

JEDIN KOJI MOŽE I KAKO VIDIM JESTE LUD JE T O T, DA NIJE NEBI SE JAVLJA. NJEMU TREBA "DUBINSKO" LJEČENJE, A MOŽDA JE VEĆ KASNO.
NA NJEMAČKOM JEZIKU T O T ZNAČ UMRO PA SE PITAM ODKUDA ON SADA KADA NEZNA ŠTO SE DOGAĐALO U HRVATSKOJ PRIJE 20-SET GODINA. ON JE SAM IZGLEDA IZVAN "ZEMALJAC" JER DA NIJE BAŠ BI ONDA NEŠTO VIDIO ILI ČUO O ČETNICIMA I NJIHOVOM "VOJVODI" KOJEM SE OVIH DANA SUDI U HAGU, A KOJI SU KLALI ,SILOVALI,UBIJALI I PALILI PO HRVATSKOJ I B.H. AMNESTY-INTERNATIONAL JE U TO VRIJEBE BIO ISTO T O T- MRTAV, ILI SE SADA TEK RODIO PA JE IZGUBIO ORJENTACIJU GDJE SE NALAZI PA SE ONDA OBRUŠIO NA MALU HRVATSKU ZEMLJU KOJA SE SAMO BRANILA I HVALA BOGU OBRANILA OD OVE K U G E KOJA JE OPET NAPADA.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 12.03.12. 01:13

Lošo ima sina genijalca,pa mu je oprošteno puno toga.Kakav otac,takav i sin.Zato prst gore za Lošu!


registracija
1/4/12

myway, 01.04.12. 16:44

Admirale uz tebe smo!
hrvatsku ne možete pokoriti prokleti izdajnici novinarski, sluge sotonine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.