07.03.2012. / 16:39

Autor: Hina

Pusić najavila ukidanje konzulata i povlačenje nekvalitetnih veleposlanika

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je u srijedu u Zagrebu racionalizaciju hrvatske diplomatske mreže koja će početi gašenjem nekih generalnih konzulata, kao i povlačenje veleposlanika koji nisu u stanju kvalitetno predstavljati Hrvatsku u svijetu.

Vesna Pusić i Ivo JosipovićVesna Pusić i Ivo JosipovićHrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je u srijedu u Zagrebu racionalizaciju hrvatske diplomatske mreže koja će početi gašenjem nekih generalnih konzulata, kao i povlačenje veleposlanika koji nisu u stanju kvalitetno predstavljati Hrvatsku u svijetu.

Pusić je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, sukreatorom vanjske politike, predstavila smjernice hrvatske diplomacije svim hrvatskim veleposlanicima na konferenciji u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Na prvom takvom sastanku ikad održanom okupilo se 46 bilateralnih i 6 multilateralnih veleposlanika čiji će izbor ubuduće, istaknula je Pusić, ovisiti isključivo o kvaliteti.

"Sve koji nisu dovoljno kvalitetni treba povući. Oni koji su dovoljno kvalitetni moraju imatu punu uslugu ministarstva, u punom smislu predstavljati Hrvatsku i uživati takav tretman i u zemlji u kojoj su na dužnosti i u svojoj vlastoj kući", izjavila je šefica hrvatske diplomacije na konferenciji za novinare.

Josipović je rekao da se s Pusić slaže i u globalnim ciljevima i u detaljima vanjske politike Hrvatske koja može napraviti zaokret iz statusa male zemlje u status male dobronamjerne sile, sposobne aktivno se izboriti za svoju poziciju.

"U okviru diplomatskog korpusa imamo dovoljno kvalitetnih ljudi koji tu politiku mogu provesti u djelo", rekao je hrvatski predsjednik. "Hrvatska mora biti ambiciozna i prodorna zemlja. Mreža veleposlanika može učiniti puno toga i stoga ministarstvo ima moju punu potporu u svemu što čini", istaknuo je Josipović.

Upitana o mogućnosti gašenja nekih veleposlanstva, Pusić je rekla da se to neće raditi jer se radi o "politički osjetljivom pitanju", ali će se privremeno ili trajno zatvoriti neki generalni konzulati, osobito tamo gdje ih na malom području ima puno.

Također je najavila da se do ulaska u EU, a zbog "prepoznatljivosti Hrvatske" ne razmišlja o korištenju zajedničkih prostora za veleposlanstva s drugim državama, ali će predložiti osnivanje tzv. putujućih veleposlanika koji bi iz Zagreba povremeno putovali u dosad "nepokrivene" dijelove svijeta, poput subsaharske Afrike ili velikog dijela Azije.

Pusić je najavila i ukidanje tzv. gospodarskih atašea koje je uvela bivša HDZ-ova vlada, jer smatra da njihov posao mogu raditi veleposlanici, osobito u odnosima s brzorastućim gospodarstvima Kine, Indije, Brazila, Turske, Rusije.

"Nije problem u tome da veleposlanici ne znaju predstavljati hrvatsko gospodarstvo, nego to što mi moramo imati gospodarstvo koje bi oni mogli predstavljati", rekla je ministrica i dodala da se za veleposlanike izrađuje portfolio u kojem će biti opisana investicijska klima koju bi trebali "prodavati".

Upitana za reakciju stranih veleposlanika na imenovanje ministara u Nadzorne odbore državnih tvrtki, Pusić je rekla da ih je uvjerila da je to dobra politika, a s njome se suglasio i predsjednik Josipović.

"Ako imate čistu savjest i jasan stav možete pojasniti svoju poziciju. Tamo gdje je moguće državnu imovinu treba privatizirati, a tamo gdje je država vlasnik mora imati odgovornost i tu odgovornost adresirati na konkretne ljude", istaknula je Pusić.

Josipović drži da kod INA-e "ima razloga da se razmisli o drugim opcijama" i europske partnere uvjeriti zašto se ide u "novotarije".

"INA je važan nacionalni resurs i vlada će imati moju potporu da pazi što se radi s nacionalnim resursima", naglasio je Josipović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
16/9/11

Brkoni, 07.03.12. 17:14

Prvo treba ukinuti one u Kanadi! Nakupina ADZ-tovskih ljenih, nesposobnih majmuna.


registracija
3/3/12

jasenko, 07.03.12. 19:34

Opozvat će nekvalitetne da bi postavila još nekvalitetnije ali iz vlastitih stranaka.
Ovo je glupost godine: "..napraviti zaokret iz statusa male zemlje u status male dobronamjerne sile"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika