07.03.2012. / 18:13

Autor: Hina

Suđenje za masovne zločine

Tužiteljstvo traži 28 godina zatvora za Šešelja

"Ideja velike Srbija bila je njegov raison d'etre", kazao je Marcusen ističući da je Šešelj u cilju uspostave etnički čiste jedinstvene srpske države tijesno je surađivao s drugim pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata

Haaško tužiteljstvo zatražilo je u srijedu od Haaškog suda (ICTY) da se vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te vojvođanskih Hrvata.

"On je odgovoran za patnje desetina tisuća žrtava koje su bile izlagane progonu iz vlastitih domova, lišavanju života, zatočenju, mučenju, silovanju, a čija su sela i varoši razarana zbog njegovih riječi i njegovih postupka", kazao je na kraju završnih riječi glavni tužitelj u predmetu Mathias Marcusen poručivši da je Šešeljeva odgovornost dokazana van razumne sumnje.

Marcusen je kazao kako tužiteljstvo traži kaznu od 28 godina zatvora ne računajući kazne na koje je Šešelj osuđen u posebnim postupcima zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka. Šešelj je, naime, pravomoćno osuđen u jednom postupku na 15 mjeseci, u drugom nepravomoćno na 18 mjeseci, a treći postupak je u tijeku.

"Ideja velike Srbija bila je njegov raison d'etre", kazao je Marcusen ističući da je Šešelj u cilju uspostave etnički čiste jedinstvene srpske države tijesno je surađivao s drugim pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata.

"Svojim riječima posijao je sjeme nacionalne mržnje... i pomogao da se razbuja", rekao je tužitelj a velika politička moć koju je uživao omogućila mu je da svoju neumornu kampanju, propagandu i poticanje na zločine provodi pred širokom publikom.

Uz govore mržnje kojima je dehumanzirao pripadnike drugih naroda Šešelj je organizirao na tisuće dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH gdje su činili zločine, rekao je Marcusen.

Njegova djela dramatično su izmijenila nacionalnu sliku u općinama koje je uzimao za metu, ostavio je za sobom razaranja i pljačku, uništene vjerske ustanove i 905 ubijenih, rekao je tužitelj dodajući da za Šešelja nema olakotnih okolnosti jer nije pokazao kajanje za zločine a godinama ismijava i opstruira Haaški sud.

Šešelj (1954.), optužen je za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH te protiv vojvođanskih Hrvata u razdoblju od 1991. do 1993. Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i Muslimana.

Optužen je u devet točaka za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju "velike Srbije" sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i Muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

Šešelj će svoje završne riječi izvoditi sljedeći tjedan.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
20/12/11

YugoHrvat, 07.03.12. 20:48

I srpske i hrvatske zlocince u zatvor.


registracija
10/2/12

Hazu, 07.03.12. 22:19

Tako nama Hrvatima i treba,gdje je sad mrvek i imbecilna rasa koja nezna tko su i što i čiji su!!!!!!
Gotovinu osuditi maximalno,a četnike faiste samo eto toliko,a što to govori nego na djelu je revizija POVIESTI.
Doista nas mrze svi oni strendžeri koji nam se ljeti razmigolje po NDH i glumataju europu.
A Ante isporučen i vjerojatno i osuđen će biti,jer naša bagra štiti srbe puštajući ih uz pomoć Amnesty i sl bandita


registracija
30/6/09

jebivjetar, 07.03.12. 23:03

28 godina druže sudija ! Jebat će vam Šešelj mater kad se vrne s robije ! Puši kurac druže sudija ! Nek nam poživi najveći ustaša Šešelj !


registracija
9/4/10

imela, 08.03.12. 09:06

Trazili 28 dobiti se 25 izlazi za 3-5 godina.


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 08.03.12. 11:28

Ovo je najbolji nacin da se rjesimo stakora devedesetih godina, i sa srpske i sa hrvatske strane, i svih onih koji su rusili Jugoslaviju.Jugoslavija se vraca na mala vrata europske unije..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika