07.03.2012. / 19:31

Autor: Deutsche Welle

Google će platiti za korištenje vijesti?

Njemačke vlasti planiraju uvesti zakon prema kojem bi Google plaćao naknadu njemačkim novinama jer se u pretrazi pojavljuju dijelovi iz njihovih vijesti. U pitanju je opasni presedan, upozoravaju u Googleu.

Google bi trebao plaćati za korištenje medijskog sadržajaGoogle bi trebao plaćati za korištenje medijskog sadržajaKada želite potražiti neku vijest ili priču na internetu, u Google ćete jednostavno unijeti ključne riječi - recimo „Angela Merkel". Ovaj pretraživač će pronaći sve i svašta o Angeli Merkel, između ostalog cijeli niz novinskih članaka, vijesti i intervjua koje su objavili njemački internetski mediji. Uz link ka odgovarajućim tekstovima, stajati će i sažetak vijesti, kako bi korisnik znao o čemu je riječ prije nego što klikne i pročita cijelu priču.

Upravo taj kratki tekst je sada problem - njemački mediji bi otkinuli dio kolača koji Google zarađuje od reklama i oglasa i traže da američki gigant plaća naknadu jer navodno šteti medijima. Iz Googlea odgovaraju da se na taj način zapravo mediji besplatno reklamiraju na ovom pretraživaču kojim se obavlja čak 80 posto pretraga u Nemačkoj.

Poslije godina lobiranja, medijski magnati su izgleda uvjerili političare u Berlinu da podrže odgovarajući zakon. Time bi se slijedio primjer Belgije, zemlje u kojoj je sud odlučio da Google ugrožava autorska prava medija. „Njemački izdavači traže ni manje ni više nego da komercijalne stranice plate paušalne iznose za korištenje njihovog internet sadržaja", rekao je za DW odvjetnik Jan Menikes, savjetnik njemačkih izdavača.

I Facebook u problemu?

Službeno, u pitanju nije samo Google, nego i svi ostali koji zarađuju od reklama, a između ostalog kopiraju, sakupljaju ili uvezuju tekstove iz njemačkog tiska na internetu. Ukoliko recimo neki bloger u svom tekstu poveže tekst iz internet izdanja Spiegela - morati će platiti naknadu, ali pod uvjetom da i sam ima prihode od svoje stranice. Ukoliko nema prihoda, onda se bloger smatra privatnom osobom i ne plaća nikakve naknade.

Najveći problem bi mogao imati Facebook - korisnici koji sa svojim „prijateljima" dijele sve i svašta su privatne osobe, ali je tehnički Facebook vlasnik svog sadržaja koji korisnici postave na njega. Kako Facebook debelo zarađuje od oglasa i reklama, lako se može desiti da i on potpadne pod regulativu.

Sada se u Nemačkoj vodi žustra rasprava - dok lobisti moćnih internet medija kažu da Google i ostali trebaju platiti jer zarađuju na tuđem radu, predstavnici nevladinog sektora i blogeri upozoravaju da je u pitanju udar na slobodni internet. Sljedećih tjedana bi vlada trebala uputiti prijedlog Bundestagu na glasanje. Ukoliko zakon bude donesen, vjerovatno će uslijediti žalbe ustavnom sudu.

Autori: John Blau / Nemanja Rujević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.03.12. 23:14

Ima jednostavnije rješenje. Neka mediji ugase svoje web portale i točka.


registracija
22/3/10

Fintic, 09.03.12. 09:39

Svatko izgleda ima svoju viziju kako zauzdati/uništiti internet. Neki bi to sistemom Velikog Brata (SOPA, ACTA...), a neki uništenjem pretraživača.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika